vineri, 26 august 2011

Romania a pierdut cu Perigueux: 20-7


Nationala Romaniei a pierdut ultimul meci de pregatire cu formatia Perigueux cu scorul de 20 la 7.

”Stejarii” au dominat primele două reprize ale meciului-test cu CA Perigueux Dardodgne, disputat aseară, în orașul francez, însă au pierdut cu 7-20 (7-3, 7-10). Rugbyștii români au jucat la mână toate penalitățile de care au beneficiat, însă n-au reușit să finalizeze prin eseu acțiunile de atac avute. Ambiționată de confruntarea cu o națională calificată la Cupa Mondială, echipa din Pro D2 (liga a doua) a fost mult mai pragmatică.

Naționala de rugby și-a încheiat ieri, în Franța, pregătirile pentru Rugby World Cup. Meciul-test cu CA Perigueux, formație care a împlinit anul trecut un secol de existență, s-a încheiat cu un eșec: 7-20. ”Stejarii” știau că nu-i de glumit cu francezii. Îi văzuseră pe jucătorii echipei din Hexagon miercuri după amiază, atunci când s-au antrenat pe Stadionul Municipal, iar câțiva înaintași cu alură impunătoare le-au dat de gândit.

În fața unor tribune în care s-au aflat circa 4.000 de spectatori – cifră deosebită dacă ne gândim că meciul a fost programat într-o zi lucrătoare -, care și-au încurajat permanent favoriții, rugbyștii români au fost primiți cu aplauze. Simpatia localnicilor a avut câteva explicații: la CAP joacă doi ”stejari”, Augustin Petrichei și Samuel Mariș, iar în urmă cu șapte-opt ani această echipă a fost antrenată de Hary Dumitraș. În plus, faptul că este calificată la Cupa Mondială, competiție de la care n-a lipsit niciodată, reprezenta o carte de vizită deosebită. Lucru remarcat de jurnaliștii de la cotidianul regional ”Sud-Ouest”.

Prima repriză (s-au jucat trei a câte 30 de minute) a început cu gazdele în atac, însă, ușor-ușor, ”stejarii” i-au împins spre buturile lor. Jocul a fost fizic, așa cum avea să rămână până la final, însă primul, dar și singurul eseu al nostru s-a înscris după o ”cruce” între Ștefan Ciuntu și Cătălin Fercu, ultimul culcând balonul lângă colț, în terenul de țintă. Francezii s-au luat cu mâinile de cap, semn că ai noștri reușiseră să le arate cine este șeful în joc. Florin Vlaicu a transformat încercarea și România avea 7-3 după circa 20 de minute de joc.

Următorul ”sfert” n-a diferit foarte mult de primul. Ba chiar dominarea echipei noastre a fost și mai evidentă. Lucru remarcat și de suporterii francezi, care, chiar dacă n-au aprobat unele decizii ale compatriotului lor care a arbitrat, au răsplătit cu aplauze și șarjele noastre. Problema a fost că ”stejarii”, deși au ajuns în câteva rânduri la câțiva metri de buturile adverse, n-au reușit să marcheze. Aflat pe margine – urma să intre în repriza a treia, mijlocașul de grămadă Lucian Sîrbu a sesizat pericolul cu experiența unui om care are vreo 20 de ani de rugby în spate. ”Să vezi că ne dau ăștia eseu acuma!”, a spus el, cu glas tare. Și n-a apucat bine să termine că francezii s-au avântat spre terenul nostru și nu au mai putut fi opriți. Astfel că a doua repriză a luat sfârșit cu Perigueux în avantaj: 10-7.
Cătălin Nicolae s-a lovit destul de rău la genunchi

Câteva accidentări destul de grave produse în tabăra noastră – Cătălin Nicolae a ieșit pe targă după ce piciorul său a fost prins sub un adversar care l-a placat, Iulian Dumitraș a avut o contuzie la o coastă, iar Mihăiță Lazăr una la picior – au provocat și mai multă reținere printre ”stejari”, riscul ratării participării la Cupa Mondială fiind foarte mare. Și cum s-a decis să nu ”se dea la bețe”, oamenii lui Romeo Gontineac și Steve McDowell au continuat să încerce înscrierea unui nou eseu. Nu s-a reușit. Ba, din contră, au făcut-o tot cei de la Perigueux, astfel că meciul s-a încheiat cu victoria francezilor: 20-7. Noi am rămas cu multe semne de întrebare nu atât în privința jocului și a rezultatului, cât mai ales legat de participarea lui Cătălin Nicolae la Cupa Mondială.

Nici înainte de meci atmosfera nu a fost una prea veselă, pilierul Dragoș Dima așteptând rezultatul unui RMN – a avut probleme în zona cervicală a coloanei vertrebrale. Până la urmă, după cum ne-a spus antrenorul Romeo Gontineac, totul este OK în ceea ce-l privește pe fostul jucător de la Farul, Castres și Toulouse. Despre Cătălin Nicolae nu se poate spune încă nimic, el urmând a fi supus unei investigații medicale la sosirea în București (astăzi, în jurul orei 15.00).

Mitu, Maftei, Socaciu, Remus Lungu și Bejan au fost în tribună

La meci au asistat, pe lângă un grup de antrenori români – tehnicienii echipelor Steaua și Dinamo, Marin Moț și Ștefan Demici, s-au aflat printre ei -, și câțiva jucători români care au activat sau activează în Franța. I-am recunoscut pe foștii internaționali Petru Mitu, Vali Maftei și Marcel Socaciu, precum și pe Remus Lungu și Marius Bejan. De asemenea, în tribună a luat loc și soția lui Romeo Gontineac, Lucinda, care ne-a mărturisit că acum trăiește meciurile cu mai mari emoții decât pe vreme când soțul ei era jucător. Originară din Africa de Sud, ea și-a luat concediu pentru a merge în Noua Zeelandă în timpul Rugby World Cup.

În timp ce căpitanul Marius Tincu a pus rezultatul pe seama problemelor apărute la finalizare, vicecăpitanul Cristian Petru a subliniat faptul că prin acest meci, întins pe trei reprize (90 de minute) s-au urmărit anumite scheme de joc. ”N-am vrut să fructificăm loviturile de pedeapsă de care am beneficiat. Nu asta ne-a interesat acum. Cu ele, probabil că rezultatul ar fi fost altul. În repriza a doua, de pildă, am încercat să marcăm cu grămada”.

Afectat, Romeo Gontineac a mărturisit că speră ”ca acest duș rece înainte de Cupa Mondială să ne fie de folos. Nu mai putem vorbi despre oboseală acum. Avem nevoie de o mai bună concentrare în momentele importante ale jocului. Băieții vor avea câteva zile libere acum. Sper ca ele să le fie de folos”, a spus antrenorul principal al României. Introdus pe teren în repriza a treia, la Perigueux (Petrichei nu a jucat), Samuel Mariș a refuzat să comenteze meciul românilor, însă a subliniat că ai săi colegi au fost ambiționați puternic de faptul că au jucat contra unei echipe naționale care va merge la Cupa Mondială. ”Săptămâna viitoare începem campionatul. Echipa a promovat în vara aceasta și toată lumea vrea să demonstreze de ceea ce este capabil”, a spus cel care a evoluat la Steaua și la Timișoara în campionatul de seniori din România.

Echipa României va reveni astăzi în țară, urmând a pleca marți, 30 august, în Noua Zeelandă. Ea face parte din aceeași grupă cu Scoția, Argentina, Anglia și Georgia la Cupa Mondială.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu