marți, 16 august 2011

Corespondenta din Noua Zeelanda (III)

  Un grup de Maori va intampina nationala Romaniei cu celebra Haka la sosirea in Noua Zeelanda. Localnicii vor organiza o petrecere pe 2 septembrie, atunci cand va avea loc si un concert. De asemenea, toate antrenamentele Stejarilor din Ashburton, intre 2 si 6 septembrie, vor fi deschise publicului. Cititi mai jos o coprespondenta speciala din Noua Zeelanda cu detalii despre primirea romanilor la Cupa Mondiala.Corespondenta speciala din Auckland, Noua Zeelanda,
oferita de Cristi Dumitrache, editor „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”

Aotearoa este “tara marelui nor alb”. A pasarii kiwi, plajelor, sandalelor si, mai presus de toate a faimosilor maori. Aceasta tara extraordinara in care am ales sa traim a ajuns in aceste zile sa respire si sa traiasca doar prin dragostea uriasa fata de sportul sau national, rugby-ul. Mai sunt doar 23 de zile pana la startul Cupei Mondiale si oriunde te uiti, incotro te intorci, in orice colt indepartat te-ai afla, gasesti un teren de rugby, o minge ovala si cativa pusti care sa exerseze cu pasiune.

Ce-i drept, in aceste zile mai auzi cate ceva si despre “Happy Feet”, faimosul de-acum pinguin imperial ce a aterizat pe plajele insulei de nord, pentru a schimba istoria acestor locuri. Caci o pasare ce a inotat 3200 de kilometri ca sa-si petreaca burlacia pe coastele Noii Zeelande, n-avea cum sa-i lase nepasatori pe kiwiotii ce adora asemenea povesti iesite din comun. De altfel, pinguinul este pregatit pentru plecare, asa ca in urma lui va ramane doar povestea, mai ceva decat cea din filmul cu acelasi nume.

Dimineata trecuta, admirand zapada care a cazut in Auckland prima data dupa mai bine de 70 de ani, mergeam spre serviciu. Atunci am auzit la radio ca deja au fost vandute peste 85% dintre biletele destinate cupei mondiale la rugby. Un ceas urias, din centrul Aucklandului, orasul in care traieste cea mai mare comunitate romaneasca, bate secundele, minutele, orele si zilele care au mai ramas pana la fluierul de start. 23 la numar, putin peste 3 saptamani. Totul in jur se grabeste, spre acelasi deznodamant fericit, spre inaugurarea unei competitii pe care intreaga tara se asteapta sa o castigam. Nici nu pot sa imi inchipui ce se va intampla daca vom rata.

Iata, deci motivul pentru care am realizat acest reportaj: am dorit sa aflu care este stadiul pregatirilor, in ceea ce priveste echipa Romaniei. Aceasta va sosi in Ashburton, in Insula de Sud a Noii Zeelande, dupa un zbor de peste 30 de ore, la inceputul lunii septembrie. Iar Edoras (locatie din filmul “Lord of the rings”) ii va intampina cu bratele deschise...

Stejarii vor fi intampinati cu haka

Am intrebat-o pe Verity Lydford, organizatoarea evenimentelor de la Oficiul de Turism din Ashburton, despre sosirea echipei Romaniei si programul pe care oficialitatile l-au pregatit. "Primirea oficiala a delegatiei Romaniei va avea loc vineri 2 septembrie, intre 5.30 si 7.30 seara, la Ashburton Trust Event Centre. Stejarii vor fi intampinati, cum altfel, de catre un grup Maori care va performa si nelipsita haka. Dupa acest moment comunitatea romaneasca din Ashburton si Gore isi va intra in rol si va performa un spectacol de bun venit. In incheiere, trupa neo-zeelandeza Opshop va sustine un concert, in care vor interpreta, pentru prima oara, cantecul special al ashburtonezilor “His Namesake”. De asemenea, doritorii vor putea sa asiste la toate antrenamentele echipei Romaniei, care vor fi deschise publicului, intre 2 si 6 septembrie, la Ashburton A&P Showgrounds.”

Muzica balcanica si 50 de familii de romani

Am intrebat-o pe Verity Lydford daca exista ceva contacte cu comunitatea romanilor din Insula de Sud, acolo unde se vor desfasura 3 din cele 4 meciuri ale Romaniei.

“Comunitatea romanilor din Ashburton a organizat un eveniment pentru 3 septembrie, la clubul de rugby Hampstead, unde vor veni o multime de invitati din intreaga regiune Canterbury, iar noi am pregatit un spectacol special pe 4 septembrie, in care va invitam pe toti la muzica balcanica si dansuri populare romanesti. Acest show va avea loc la Ashburton Trust Events Centre, intre orele 3 si 6 dupa-amiaza. Sunt foarte bucuroasa ca vom adopta echipa de rugby a Romaniei si suntem mandri ca Asburton este primul loc din Noua Zeelanda in care vor sosi rugbystii romani. Staful hotelului unde vor fi cazati baietii va purta tricourile galbene si vom avea si o Zona a Fanilor, cu ecrane uriase, unde cele 50 de familii de romani vor urmari impreuna cu noi meciurile echipei.”

Comunitatea romaneasca este pregatita

Am luat legatura si cu una dintre familiile care se ocupa de organizarea sederii echipei Romaniei, respectiv Mihaela si Florin Orlandea, corespondenti ai revistei noastre in Insula de Sud. I-am intrebat care este starea de spirit in sanul comunitatii romanesti din Ashburton, in anticiparea sosirii jucatorilor nostri:“Avem acest eveniment pe care il asteptam cu nerabdare si bucurie. In septembrie orasul o sa fie gazda echipei nationale romane de rugby si toate comunitatea este exaltata. E un eveniment in sine ca una dintre cele mai bune 20 echipe in sportul national neo-zeelandez sa se antreneze sub ochii nostri. Primaria a pus la dispozitie un autocar gratuit pentru persoanele care doresc sa-i intampine la sosire pe baieti si de asemenea, tot ei le organizeaza si primirea oficiala, precum si un dineu cu specific romanesc. Cei mai entuziasti dintre noi deja schitam provocarile evenimentului, novicii regulile de baza, iar cei care respira sport, facem strategii, gandim stiluri de joc sau clasamente pe baza de statistici. Toti vrem sa stralucim, dar cui ii pasa daca o sa castigam? E echipa Romaniei si trebuie sa o sustinem. In cel mai rau caz o sa fim pe locul 20 in lume, desi prognozele indica faptul ca o sa iesim din Cupa Mondiala 2011 cu un statut respectabil.”Cat despre noi, cei din Auckland, vom forma grupuri romanesti care se vor deplasa in centru, pentru a urmari meciurile echipei noastre, pentru a ne bucura impreuna cu cei peste 40.000 de turisti straini ce ne vor invada orasul. Dar despre planurile noastre, intr-una dintre corespondentele viitoare. Voi incheia acest articol cu vorbele unui mare neo-zeelandez, sir Edmund Hillary, eroul care in 1953 cucerea Everestul pentru intaia data, vorbe pe care le-as alege drept motto al acestei cupe mondiale: “You don’t have to be a fantastic hero to do certain things – to compete. You can be just an ordinary chap, sufficiently motivated.” Si care, in traducere libera descriu modul de a fi si a gandi al neo-zeelandezilor: “Nu trebuie sa fii un supraom pentru a concura. Poti fi doar un om simplu, suficient motivat.”

Cristi Dumitrache, editor “Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”
Auckland 2011, romanianpages@yahoo.co.nz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu