joi, 11 august 2011

Corespondenta din Noua Zeelanda (I)

  Inauguram o serie de corespondente din Noua Zeelanda, acolo unde nationala Romaniei este asteptata pentru a participa la Cupa Mondiala. Informatiile ne sunt oferite direct de la sursa de catre Cristi Dumitrache, editor al revistei „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”. Astazi puteti citi despre cum asteapta Dunedin-ul sosirea echipei noastre si despre lectiile d elimba romana luate de neozeelandezi pentru acest eveniment.Corespondenta speciala din Auckland, Noua Zeelanda,
oferita de Cristi Dumitrache, editor „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”

Ce va insemna Cupa Mondiala de Rugby din Noua Zeelanda pentru suporterii, ziaristii, jucatorii si oficialii romani? Teleportarea intr-o lume complet diferita, nu numai fata de Romania, dar si fata de Europa, acomodarea cu un fus orar maxim, de 11 ore, enorm de multa distractie dar si foarte multi bani (in unele lanturi hoteliere cazarea a ajuns sa coste de 10-15 ori mai mult decat in mod normal). Daca nu ati mai vizitat niciodata Noua Zeelanda, randurile de mai jos va vor ajuta sa va planificati vacanta intr-un mod cat se poate de placut. Pentru inceput, perioada in care se va desfasura Cupa Mondiala, 9 septembrie – 23 octombrie, este o perioada de primavara, cu temperaturi in crestere, undeva inspre sfarsitul lui octombrie fiind conditii si pentru a merge la plaja! De asemenea, in aceasta perioada sunt mai putine precipitatii ca de obicei, acestea exceland in lunile iulie si august. Zilele sunt lungi, frumoase si, mai ales, insorite, de aceea este bine sa va protejati pielea de soarele necrutator al emisferei sudice. Suprafata Noii Zeelande, compusa din Insula de nord si cea de Sud este aproximativ cat cea a Romaniei, cu o populatie de 4 milioane de locuitori. Cele mai mari orase sunt Auckland (cu peste 1,2 milioane locuitori) in Insula de Nord si Christchurch (360.000) in Insula de Sud.

Capitala se afla in orasul-port Wellington din Insula de Nord. Noua Zeelanda este monarhie, seful statului fiind regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Prim-ministru este John Key, liderul Partidului National (partid de centru-dreapta). Limbile oficiale sunt engleza si maori, iar ziua nationala este 6 februarie, „Waitangi Day”, ziua in care s-a semnat tratatul formal dintre colonistii europeni si populatia maori, in 1840.

Dunedin, o „Scotie” in miniatura

Trebuie sa stiti ca Noua Zeelanda este prima tara care a acordat drept de vot femeilor (in 1893) si, in general, este una dintre cele mai dezvoltate tari din punct de vedere al drepturile minoritatilor. Se sofeaza pe partea stanga, opus fata de Romania, este extraordinar de usor sa inchiriezi o masina si puteti sa sofati din primul minut, pentru ca permisul de Romania este valabil pentru un an de zile. Aproape toate orasele sunt asezate pe coasta, langa ocean sau mare, iar pe turisti ii asteapta un adevarat regal de evenimente: sute de festivaluri, petreceri, seri tematice si prezentari ale culturii si artei neo-zeelandeze. Suporterii echipei nationale a Romaniei vor vedea doar cateva dintre orasele de aici (speram sa invingem in 2 partide, sa ne calificam si sa fim nevoiti sa va vorbim si despre altele): Ashburton, Invercargill, Dunedin si Palmerston North.

Daca despre prima etapa in sederea stejarilor vom mai avea ocazia sa vorbim (sosirea stejarilor este prevazuta pentru 3 septembrie la Ashburton), astazi vom vorbi putin despre Dunedin. Emblematic pentru „mostenirea scotiana”, acesta este al 7-lea oras ca marime, situat foarte aproape de Polul Sud, de aceea foarte friguros. Face parte din regiunea Otago, iar numele sau maori este Otepoti. Este al doilea oras ca marime din Insula de Sud si este considerat unul dintre cele 4 centre urbane ale Noii Zeelanda, din motive istorice, culturale si geografice. Supranumit „orasul studentilor”, Dunedin este cel mai mare centru universitar din Noua Zeelanda, cu peste 20% din populatia de 110.000 de locuitori avand varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

O scoala „coloreaza” pentru „stejari”

Exista si aici oameni care pregatesc sosirea rugbistilor romani, pentru meciurile impotriva Scotiei, Argentinei si Angliei. Una dintre aceste persoane este Fiona Clarkson, de la Primaria Dunedin si ziarista la Otago Daily Times, care a avut amabilitatea sa ne spuna cateva cuvinte despre aceste pregatiri: „Orasul nostru este extrem de incantat sa ii primeasca pe jucatorii si pe suporterii romani, ca si pe cei ai Italiei, Angliei, Georgiei, Irlandei si Argentinei. Credem ca proiectul pe care l-am dezvoltat in jurul acestui eveniment ne va ajuta sa intelegem mai bine apropierile dintre noi. Astfel, scolile primare din Dunedin si-au ales echipe de rugby cu care sunt infratite, dar si scoli din tarile respective. Din Romania, avem deja o scoala din Simeria cu care facem schimb de informatii si fotografii si cu care avem un proiect comun.

Rugbistii romani vor fi intampinati de copiii de la aceste scoli cu cateva cuvinte in limba romana. Acum invatam cum sa spunem: Am opt ani si merg la scoala St Clair. Imi place sa joc rugby. Trimitem scolilor infratite carti postale cu jucatorii, care trebuiesc colorate in culorile nationale. De asemenea, trimitem fiecarei clase din scolile respective cate o scrisoare in care descriem scoala noastra, Dunedin-ul si Noua Zeelanda. Toate aceste carti postale vor impodobi orasul in zilele Cupei Mondiale.”

Cristi Dumitrache
Editor „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”
- daca doriti sa primiti revista din NZ scrieti la adresa romanianpages@yahoo.co.nz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu