sâmbătă, 1 octombrie 2011

Franta 14 - 19 Tonaga


Creditată cu șanse la câștigarea titlului mondial la rugby, echipa Franței a avut o evoluție dezolantă în fața echipei Tonga, înregistrând un eșec istoric: 14-19.

Francezii au început bine meciul și au înscris primele puncte în minutul 2, prin Dimitri Yachvili, din lovitură de pedeapsă (3-0). Insularii au reacționat imediat, ei egalând prin Morath, din același procedeu (min. 7). Această reușită le-a dat curaj oamenilor din Tonga, care s-au apărat cu multă hotărâre. În continuare, cele două echipe au jucat conform manualului, punând jos mingea pentru a obține punctele necesare detașării. Pentru moment, duelul transformerilor a fost câștigat de francezi. Yachvili a înscris dintr-o altă lovitură de pedeapsă (min. 23), în timp ce Morath a eșuat în tentativa sa (min. 18).

Încurajați de public, rugbyștii din Tonga n-au dezarmat. Și la o lovitură tactică cu piciorul trimisă de același Morath, aripa Sukanaivalu Hufanga a trecut de Bonnaire și a marcat primul eseu al meciului. Morath a transformat și Tonga conducea cu 10-6 în minutul 26! Pe final de repriză, același jucător a mărit diferența printr-o penalitate (13-6, min. 36).

După pauză, francezii n-au reușit să se organizeze, ei fiind depășiți de tongalezi și în perioada în care au avut superioritate numerică – în minutul 39, Hufanga a văzut cartonașul galben (eliminare pentru10 minute). În al treilea ”sfert” europenii n-au reușit să marcheze decât dintr-o penalitate, prin același Yachvili (min. 50).

Eliminarea temporară a lui Estebanez (min. 65), pentru un placaj periculos, a avut consecințe pe tabela de scor. Tonga a reușit să se detașeze la 19-9 prin două lovituri de pedeapsă ale aceluiași Morath (min. 66, 73)! Eseul marcat de Vincent Clerc, în ultimul minut de joc, a adus Franței doar punctul bonus defensiv, însă el n-a putut șterge impresia proastă lăsată de echipa lui Marc Lievremont în acest meci. Aceasta s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale – la egalitate de victorii cu Tonga, a avut două puncte bonus în plus...

Au marcat: Clerc 1 eseu (min. 80+1), Yachvili 3 penalități (min. 3, 24, 50), respectiv Hufanga 1e (min. 26), Morath 1 transformare (min. 26), 4 lovituri de pedeapsă (min. 7, 36, 66, 73).

Cotidianul ”L'Equipe” a ironizat evoluția echipei Franței, Vincent Pere-Lahaille notând: ”În 12 martie trecut, cu Italia (înfrângere cu 21-22), echipa lui Marc Lievremont credea că a atins limita ridicolului. În această seară de sâmbătă (ora locală), Albaștrii și-au depășit mediocritatea de pe Flaminio”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu