marți, 4 octombrie 2011

Naţionala Franţei, în pragul unui scandal de proporţii


Naţionala de rugby a Franţei strânge rândurile pentru sfertul de finală de sâmbătă (ora 10:30, Digi Sport) de la Cupa Mondială, cu Anglia. Cu patru zile înaintea meciului de la Auckland, atmosfera din echipa "cocoşilor" este tensionată, conflictul dintre jucători şi antrenorul Marc Lièvremont atingând apogeul după înfrângerea din grupe, cu Tonga (19-14). "Au refuzat să coboare din autocar", spune tehnicianul. "Doar de noi depinde ce vom face pe mai departe", ripostează jucătorii.

Franţa pare că şi-a pierdut reperele la această Cupă Mondială, iar vestiarul "cocoşilor" stă pe un butoi de pulbere. "Les Bleus" îşi fac propriul joc, antrenorul pare doar o piesă inutilă, iar antipatia dintre cele două părţi, camuflată bine în ultimii patru ani, a ieşit la suprafaţă. O revoltă care a mocnit încă din martie după surprinzătorul eşec suferit în faţa Italiei (22-21) în Turneul celor 6 Naţiuni. "Mă simt săpat de jucători, nu respectă planul de joc, câţiva dintre ei nu au ce mai căuta la naţională", răbufnea atunci Lièvremont (42 de ani). Întotdeauna dur în declaraţii, făcând o selecţie bizară, cu un sistem de joc neagreat de jucători şi cu o atitudine rece şi distantă faţă de aceştia, fostul internaţional francez a devenit victima propriilor sale alegeri. Totul culminând chiar la Cupa Mondială, în meciul cu Noua Zeelandă, când a folosit într-unul din posturile-cheie ale echipei, la uvertură, un jucător care nu mai evoluase pe acel post numai pentru a-l "pedepsi" pe titularul de drept.
Sâmbătă însă, după ce au fost protagoniştii celei mai surprinzătoare înfrângeri din Cupa Mondială, 14-19 cu Tonga, "cocoşii" au dat cărţile pe faţă. Reuniţi în vestiar sub comanda căpitanului Thierry Dusautoir, jucătorii au invitat stafful tehnic să iasă afară.

Soseşte Saint-André
Distanţa păstrată şi la conferinţa de presă nu a făcut decât să creioneze ruptura. "Ştiu că sunt comparat cu Raymond Domenech. Unii dintre jucătorii mei râdeau de ceea ce se întâmpla la fotbal anul trecut, dar, pe de altă parte, seara trecută, ei nu au coborât din autobuz ca să avem o discuţie. Sunt dezamăgit, grupul s-a rupt. Îi respect, sunt băieţi buni, dar le-am spus că soarta e în mâinile lor", a recunoscut Lièvremont. Jucătorii au păstrat tăcerea, preferând să se concentreze pe meciul cu Anglia. "Ne asumăm acest eşec, dar mergem mai departe. Pentru noi, Cupa Mondială va începe sâmbătă", a spus linia a treia, Imanol Harinordoquy. Cu o zi înaintea meciului, la Auckland, va sosi Philippe Saint-André, cel care va prelua naţionala Franţei de la 1 decembrie. Un oaspete surpriză despre care presa franceză bănuieşte că le va oferi câteva sfaturi viitorilor săi elevi. Să fie vârful de lance al Franţei în sfertul cu Anglia!?Era Lièvremont rămâne cea mai dezastruoasă din istoria Franţei, cu două eşecuri celebre, cu Italia şi Tonga, cu cea mai mare înfrângere suferită pe teren propriu (59-16 cu Australia în 2010) şi cea mai categorică înfrângere în faţa Argentinei (41-13, în 2010)

Precedentul Domenech
În urmă cu un an o altă naţională a Franţei, cea de fotbal, s-a aflat în atenţia presei. Nemulţumiţi de antrenorul Raymond Domenech , "Les Bleus" au protestat chiar în timpul Campionatului Mondial din Africa de Sud. După ce nu au reuşit niciun gol şi au fost implicaţi într-un scandal mediatic soldat cu excluderea din lot a lui Anelka, jucătorii francezi au refuzat să se antreneze. După un conflict între căpitanul Evra şi preparatorul fizic Robert Duverne, toţi jucătorii au părăsit terenul şi s-au urcat în autocarul echipei. După Mondiale, Domenech a fost demis de federaţia franceză.

Program sferturi
Irlanda - Ţara Galilor, sâmbătă, ora 08:00
Anglia - Franţa, sâmbătă, ora 10:30
Africa de Sud - Australia, duminică, ora 08:00
Noua Zeelandă - Argentina, duminică, ora 10:30

Semifinale:
15.10 Câştigătoarea Irlanda/Ţara Galilor - câştigătoarea Anglia/Franţa
16.10 Câştigătoarea Africa de Sud/ Australia - câştigătoarea Noua Zeelandă/ Argentina

Finale:
21.10 Finala mică,
23.10 Finala mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu