sâmbătă, 15 octombrie 2011

Tincu: “Mandrie, nu bani!”

Romania si-a incheiat repede parcursul la Cupa Mondiala de rugby din Noua Zeelanda, insa evolutiile “stejarilor” continua sa aiba ecouri. Capitanul Marius Tincu si pilierul Mihaita Lazar, doua dintre piesele de baza ale pachetului de inaintare, au fost inclusi de publicatia New Zealand Herald pe lista celor mai valorosi 10 jucatori din echipele eliminate la Cupa Mondiala.

“Pot oricand sa evolueze in Super Rugby”, este complimentul care li se aduce celor doi romani, aceasta competitie reunind cele mai puternice cluburi din Australia, Noua Zeelanda si Africa de Sud. De altfel, Tincu, campion al Frantei cu Perpignan in 2009, a fost inclus de britanicii de la Telegraph in cea mai buna echipa a grupelor. Marius a vorbit pentru ProSport despre aceste aprecieri si despre ce reprezinta in cariera lui aceasta Cupa Mondiala.

Marius, cum e sa faci parte dintre cei mai buni?
Ma bucura foarte mult faptul ca lumea se gandeste la echipa Romaniei si dupa ce am plecat de acolo, in conditiile in care stim cu totii cum a fost. Nu ma asteptam deloc la aceste aprecieri, pentru ca eu intotdeauna imi propun sa ajut echipa, sa fiu acolo unde e nevoie de mine. Niciodata nu mi-am dorit sa ies eu in evidenta, ci echipa, sunt un om de echipa.

Totusi, jocul bun din meciul cu Scotia ti-a adus titul de “Omul meciului”…
Sincer, nu a contat foarte mult. Pentru mine era mai importanta victoria cu Scotia. Am apreciat atmosfera care a fost, lumea care ne-a incurajat tot timpul, jocul pe care l-au facut baietii pe teren. Fiecare dintre cei care au jucat in acel meci putea fi declarat “omul meciului”.

Neozeelandezii spun ca ai putea oricand juca in Super Rugby. Te-ar tenta?
Este o mare mandrie personala aceasta apreciere. Normal ca ar fi tentant, numai ca e cam complicat, ar trebui sa imi iau si familia, sotia, fetele cu mine. M-as gandi de doua ori inainte de a face aceasta alegere.

Ti se par mai fizice meciurile din Super Rugby fata de cele din Top 14?
Deloc. Acolo nu se pune accent pe pachetul de inaintare, cum se intampla in Franta. In Super Rugby trebuie sa tii bine in gramada, sa fii cat mai mobil, prezent in jocul deschis, pe cand aici, in Europa, in general, daca poti sa duci jumatate de teren gramada adversa, e bine. In plus, la nivel de joc, nu prea ii intereseaza scorul, joaca deschis, plimba balonul de pe o parte pe alta, pentru ca totul e vandut ca un superspectacol. La noi, tragem de scor, jocul nu e atat de frumos.

“Am castigat respect in lume”

Cum ai caracteriza aceasta Cupa Mondiala?
Eu sunt foarte multumit de cum a fost, desi nu am reusit sa castigam niciun meci. Cu Scotia am fost foarte aproape, cu Argentina, scorul a fost mult prea mare, iar cu Anglia am stat in joc, iar esecul cu Georgia… Pur si simplu asta ne e valoarea. E greu, dar trebuie sa acceptam acest lucru.

Atunci, de unde vine aceasta multumire?
Daca luam meciurile si vedem ce jucatori au fost pe teren, cat joaca, unde joaca, la ce nivel joaca, eu zic ca a fost o Cupa Mondiala buna. Am facut parte dintr-o grupa grea, ordinea meciurilor nu ne-a ajutat prea mult, iar pentru Georgia a fost greu cu recuperarea unora dintre baieti.

Recuperarea fizica?
Si fizica, si mentala, pentru ca nu e usor sa intri in meci si sa castigi duelul pentru balon dupa ce ai luat 70 de puncte in precedenta partida. Nu avem toti aceeasi mentalitate. Aici, in Franta, de opt-noua ani de cand joc, intri pe teren sa castigi toate meciurile. In fiecare saptamana ai o singura optiune: victoria. De aici porneste totul in rugby. Este greu sa ii motivezi pe baieti, am stat si m-am gandit, insa nu am gasit o solutie. Trebuie sa ai spiritul asta de invingator meci de meci.

Ce crezi ca ai castigat dupa aceasta Cupa Mondiala?
Respect in ochii lumii, respect din toate punctele de vedere. Si cand zic asta ma gandesc si la echipa, pentru ca eu sunt mai putin important. Romania conteaza in lumea rugby-ului, a aratat ca poate juca bine, ca merita sa fie acolo. Avem o gramada foarte buna, mobila, in jurul careia putem construi. Unii baieti vor prinde contracte foarte bune afara, iar din toate astea tot echipa va castiga.

Ce ai schimba la echipa, pe ce te-ai axa mai mult?
Personal imi doresc sa vorbim mai mult despre patriotism, despre mandrie, despre ce inseamna sa joci pentru
Romania. Atunci cand esti convocat sa vii sa joci pentru frunza de stejar, sa te gandesti ca e o onoare sa fii acolo pe teren, sa auzi imnul. Imi doresc ca aceia care vor ajunge la echipa sa isi doreasca sa fie acolo pentru mandrie, nu pentru bani.
Nici un rugbist nu s-a imbogatit din rugby, pentru ca niciunul nu a jucat pentru a aduna bani, ci pentru a-si asigura existenta.

Autor: Mirela Basescu
Sursa: www.prosport.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu