duminică, 31 iulie 2011

Valentin Ursache se pregateste pentru a doua Cupa Mondiala


Nationala de rugby a Romaniei pregateste in forta participarea la Cupa Mondiala din Noua Zeelanda. Cu 40 de zile inainte de debutul competitiei, “stejarii” s-au luat la tranta cu muntii si au incins un joc de rugby la mare altitudine, in Poiana Brasov. Printre colosii cu “lipici” la balonul oval se afla si un “stejar” cu greutate, jucatorul de linia a doua, Valentin Ursache.

“Viata te poarta pe carari nebanuite”, par a fi cuvintele care ar descrie cel mai bine traseul unuia dintre “stejarii” de baza ai Romaniei. Destinul te duce prin lume, la vreo 2.000 de kilometri de locul unde te-ai nascut, loc in care nu parea sa se intample vreodata ceva. Povestea lui Valentin incepe in Valea Seaca, un sat micut, la vreo opt kilometri de Targu Neamt. Avea 15 ani, muncea alaturi de parintii lui la camp, televizorul era un accesoriu de care nu prea avea timp, iar rugby-ul era un cuvant practic de neinteles. “Nea Fane Popescu venise cu echipa lui de baieti in cantonament la Baltatesti si noi, copii curiosi, atrasi de tot ce e nou, am mers sa ne uitam ce fac acolo. Aveam cam
1,90 m si 115 kg si m-a remarcat din prima”, isi aminteste el. Apoi totul a decurs de la sine: contactul cu balonul tuguiat, primul cantonament la mare si primul contract semnat, la 16 ani, cu Ciorogarla. Calitatile fizice impresionate si forta nativa l-au purtat repede la cele mai bune echipe din campionatul intern, Steaua si Baia Mare, dupa care, in noiembrie anul trecut, a facut pasul spre Franta, la Aix en Provence.

Pantofi doar pe comanda

Un munte de om, Ursache povesteste cu umor ca are o singura problema care ii da batai de cap. Poarta 50 la picior, iar cautarea incaltamintei e o adevarata provocare: “In tara doar pe comanda gasesc marimea mea. De pe la vreo 14 ani, cand inca aveam 46 la picior si mai gaseam cu mare noroc ceva de purtat, m-am descurcat numai cu incaltaminte pe comanda. Acum nu mai e o problema, pe net gasesti orice”. Reactia celorlalti cand aud de talpa uriasului? “Mai intru intr-un magazin, intreb de numere mari si foarte amabil mi se spune ca da, avem, 45-46. Dar 49-50 aveti?! si se face brusc liniste”, povesteste amuzat.

20 de kg in trei luni

De altfel, de numele lui se leaga si cea mai radicala schimbare de look din rugby-ul autohton in ultimii ani. Dupa ce s-a facut remarcat in linia a doua datorita gabaritului impunator, 1,93 m si 138 kilograme, “Ursu”, cum e poreclit de colegi, a uimit printr-o schimbare totala de look. “Pe postul meu trebuie sa si sar in tusa sa prind balonul si la acea greutate era mai greu, asa ca inaintea Cupei Mondiale din 2007 am trecut la un regim sever. M-am infometat, am facut sala, forta, ajunsesem sa mananc o data pe zi si am dat jos 20 de kilograme in trei luni”, explica el. Acum se mentine la 113 kilograme si impresioneaza printr-o pregatire fizica impecabila, care i-a deschis drumul spre postul de titular. “Ma simt bine cu mine acum, de aceea poate ca imi pun si atatea sperante pentru Cupa Mondiala, la care imi doresc sa ating apogeul carierei. Vreau sa dam tot ce putem, sa ne intoarcem in tara cu capul ridicat, sa nu ne fie rusine sa privim oamenii in ochi”, spune el. Peste exact 42 de zile, la Invercargill, Romania isi va face debutul mondial, cu Scotia, iar “Ursu” va intra insetat de victorii.

Valentin Ursache
Data nasterii: 8.12.1985
Inaltime: 1,93 m
Greutate: 113 kg
Post: linia a doua
Echipe: Arad, Steaua, Baia Mare, Aix en Provence (Franta)
Palmares: doua titluri nationale cu Baia Mare
A debutat pentru Romania in 2004, cu Italia
A participat la Cupa Mondiala din 2007

Despre “Ursu”:
- este student in anul trei la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Baia Mare
- are un frate mai mare, Andrei, care joaca pilier la Baia Mare
- are porecla “Ursu” de sase ani
- nu se desparte niciodata de verigheta, in timpul meciurilor, din cauza regulamentului, o acopera cu bandaj
- primeste intotdeauna acelasi mesaj de incurajare de la sotia lui, “Bafta, scumpi, sa joci bine!”
- nu iese niciodata pe teren inainte de a spune o rugaciune
- priveste jocul de la 4 m inaltime cand e ridicat in tusa de colegi
- are un tatuaj pe bratul drept, facut pentru a acoperi un tatuaj mai vechi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu