marți, 19 iulie 2011

Trandafirii" vor să joace în negru la Rugby World Cup! "All Blacks" sunt scandalizaţi


Aflată în aceeaşi grupă cu România, la Cupa Mondială de la toamnă, echipa de rugby a Angliei intenţionează să joace în tricouri de culoare neagră! Vestea i-a deranjat teribil pe neozeelandezi, gazde ale competiţiei.

După cum se ştie, selecţionata "All Blacks" îşi trage numele tocmai de la echipamentul ei. Iar până acum nimeni n-a îndrăznit să folosească tricouri negre, cel puţin în competiţiile majore inter-ţări.

Posibilitatea ca englezii să folosească tricouri negre, şi încă la un turneu final al Cupei Mondiale organizat chiar în Noua Zeelandă, i-a deranjat foarte tare pe oamenii din emisfera Sudică. Subiectul a fost dezbătut în ultimele zile, de presa de acolo, iar premierul John Key a reacţionat imediat: "Cred că este o bandă de pretinşi cunoscători ai realităţii. Există o singură echipă care poartă doliu, cu mândrie, iar aceasta este selecţionata All Blacks".

Şeful guvernului de la Wellington nu vorbeşte prostii. În rugby, despre Noua Zeelandă s-a spus că... poartă doliu pentru adversarii pe care îi învinge. Şi nu este o exagerare, nicio echipă din lume neavând palmares favorabil în meciurile cu această selecţionată.

Supranumele "All Blacks" (toţi în negru) a apărut în timpul turneelor efectuate de echipa de rugby a Noii Zeelande în Marea Britanie, la începutul secolului XX. Între septembrie 1935 şi ianuarie 1936, de pildă, ea a disputat 30 de meciuri acolo, câştigând 26. Iniţial, s-a crezut că "All Blacks" vine de la o eroare comisă la tipărirea unei ştiri transmise de un jurnalist britanic, prezent la un meci - s-a spus că acesta a scris "all backs" (toţi înainte, toţi înapoi), iar în ziar a apărut din greşeală "all blacks". Între timp, lucrurile s-au lămurit. N-a fost deloc aşa! Ziaristul în cauză s-a referit chiar la culoarea echipamentului purtat de neozeelandezi, care era negru. Între timp s-a aflat că JA Buttery, un cronicar de la "Daily Mail", a folosit acest supranume, pentru prima dată, la un meci al Noii Zeelande cu Hartlepool.

Tricoul de joc al rugbyştilor "All Blacks" n-a fost dintotdeauna aşa. În 1884, la turneul efectuat în Australia, el avea culoarea albastru închis. Abia în 1893, la prima adunare a Federaţiei Neozeelandeze de Rugby, Thomas Ellison a propus ca tricoul să fie negru, iar pe el să apară feriga argintie, emblema rugby-ului din ţara aflată în Pacificul de Sud. În 1901, Noua Zeelandă a purtat pentru prima dată acest echipament. În acest moment, supranumele "All Blacks" este marcă înregistrată. Iar Noua Zeelandă este singura echipă de rugby care a jucat în tricouri negre atât meciurile de acasă, cât şi cele din deplasare, cu excepţia câtorva întâlniri disputate la Cupa Mondială - în alb, cu Scoţia, în 1995, şi în gri, contra aceleiaşi echipe, în 2007.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu