miercuri, 29 iunie 2011

Steaua a anunțat orele de disputare a meciurilor la Memorialul ”Eroii Revoluției”


La sfârșitul acestei săptămâni, pe terenul de rugby din Complexul Sportiv Steaua va avea loc un interesant turneu internațional de rugby. Pe lângă echipa gazdă, vicecampioană națională, la Memorialul ”Eroii Revoluției” vor lua parte selecționatele armatelor din Franța și Marea Britanie, precum și Farul Constanța.

Organizatorii au anunțat și orele la care se vor disputa partidele.

Iată programul:

Vineri, 1 iulie

Ora 17.00: Farul Constanța - Selecționata Armatei Britanice

Ora 19.00: Steaua București - Selecționata Armatei Franceze

Duminică, 3 iulie

Ora 15.30: Meciul pentru locurile 3-4 (se întâlnesc echipele care au pierdut în prima zi)

Ora 17.30: Finala (locurile 1-2 - se înfruntă învingătoarele din semifinale)

Implicat direct în organizare, Bobby Durbac a declarat pentru ”Adevărul”: ”Sper ca această a doua ediție să fie mai reușită decât anterioara. Stadionul de rugby a fost reamenajat. S-a refăcut gazonul, iar la tribuna a doua au fost montate scaune. Ne dorim ca în viitor să acoperim tribunele. De asemenea, am discutat și despre amenajarea unei zone rezervate presei, la care să existe și posibilitatea conectării la Internet. Singurul lucru care mă îngrijorează este vremea. Sper să nu avem probleme cu vreo furtună”.

Memorialul ”Eroii Revoluției” este organizat în memoria celor doi mari rugbyști ai Stelei care au murit în timpul evenimentelor din decembrie 1989, Răducu Durbac și Florică Murariu.

Steaua a câștigat prima ediție a turneului, învingând cu 21-0 echipa rusă Enisei. Locul 3 a fost ocupat de Farul, care s-a impus cu 19-8 în fața lui Poli Agro Iași.

Accesul spectatorilor la meciuri este liber. Meciurile vor fi transmise la Digi Sport.

sâmbătă, 25 iunie 2011

CUPA ROMANIEI GOLD CORPORATION debuteaza pe 10 septembrie


In conformitate cu Hotararile Biroului Federal din 11 decembrie 2010, Punctul 1, privind desfasurarea competitiilor nationale de rugby, Cupa Romaniei 2011 – Gold Corporation Rosia Montana este programata sa inceapa sambata 10 septembrie 2011.
La aceasta competitie participa toate echipele de seniori din Divizia A, Divizia Nationala de Seniori – DNS, SuperLiga.
In legatura cu desfasurarea competitiei va facem cunoscute urmatoarele:

1. In faza I, calificari in 1/8, 10 septembrie 2011, urmeaza sa se intalneasca echipele din cadrul Diviziei A si cele din D.N.S.. Stabilirea jocurilor se va face prin tragere la sorti luni 29 august 2011 la sediul FRR, orele 12.00.
Partidele din aceasta faza se vor disputa prin deplasarea echipelor din D.N.S. (sapte) si cea mai bine clasata din Divizia A, la cele opt din Divizia A (acestea fiind socotite echipe gazda), conform prevederilor ROAR, Art. 52.3., asigurand asistenta medicala si ambulanta.
In caz de egalitate, dupa terminarea timpului regulamentar de joc se vor aplica prevederile R.O.A.R., Art. 26.1.-26.4.

2. Echipele invingatoare ale jocurilor din prima faza, impreuna cu echipele din SuperLiga CEC Bank, vor juca faza optimilor de finala, care este programata sambata 17 septembrie 2011.
Tragerea la sorti a jocurilor din optimi va avea loc la sediul FRR, luni, 12 septembrie 2011, orele 12.00.
Partidele din cadrul optimilor de finala, se vor disputa prin deplasarea echipelor din esalonul superior (SuperLiga SuperLiga CEC Bank), la echipele invingatoare din calificari, conform prevederilor ROAR, Art. 52.3.
Cheltuielile privind organizarea jocurilor la aceasta faza se suporta astfel:
- asistenta medicala si ambulanta de catre echipa gazda, iar cele legate de baremurile de arbitraj, se suporta in mod egal de ambele echipe.
In caz de egalitate, dupa terminarea timpului regulamentar de joc se vor aplica prevederile R.O.A.R., Art. 26.1.-26.4.

3. Echipele castigatoare se vor califica in sferturile de finala care se vor disputa in 24 septembrie 2011.
Tragerea la sorti va fi efectuata in 19 septembrie 2011, la sediul FRR, orele 12.00.
Jocurile se vor desfasura pe terenuri neutre, cheltuielile legate de buna desfasurare a acestora urmand sa fie suportate in mod egal de ambele echipe (ambulanta, baremuri arbitraj, observatori oficiali).
Echipele au obligatia sa aiba propriul medic.
In caz de egalitate, dupa terminarea timpului regulamentar de joc se vor aplica prevederile R.O.A.R., Art. 26.1.-26.4.

4. Semifinalele se vor disputa in 01 octombrie 2011, pe terenuri neutre. Tragerea la sorti se va efectua in data de luni, 26 septembrie 2011, la sediul FRR, orele 12.00. Prevederile regulamentare de desfasurare a acestor jocuri vor fi aceleasi ca la sferturile de finala.

5. Finala Cupei Romaniei Gold Corporation Rosia Montana 2011 se va desfasura la Bucuresti, pe Stadionul National Arcul de Triumf, in data de 03 decembrie 2011, delegatii echipelor calificate si capitanii de echipa fiind solicitati sa participe luni, 28 noiembrie 2011 la sedinta tehnica premergatoare jocului, aceasta avand loc la sediul FRR, orele 13.00, cand se vor stabili si detaliile tehnice de desfasurare a partidei.

6. In situatia in care cluburile nu se inteleg in legatura cu localitatea sau terenul unde urmeaza sa se desfasoare jocurile din sferturile de finala si semifinale, acestea vor fi stabilite de catre FRR, pana cel mai tarziu in ziua de miercuri premergatoare partidelor.

7. Neprezentarea la un joc, va atrage sanctionarea clubului cu suma de 1.000 euro, conform prevederilor ROAR, Art. 43.1.

Anglia – Noua Zeelanda, finala Cupei Mondiale de Juniori U20


Noua Zeelanda si Anglia isi vor disputa finala Cupei Mondiale de juniori U20 care are loc in Italia.

Anglia a invins Franta in semifinala cu 33-18, in timp ce Noua Zeelanda a trecut de Australia cu 37-7.

Anglia se va duela pentru suprematie cu Noua Zeelanda, in timp ce invinsele vor lupta pentru medalia de bronz.

Finala are loc duminica, incepand cu ora 20.00 si va fi transmisa in Romania de Eurosport 2.

In celelalte meciuri de clasament se vor intalni:

Loc 5-6: Fiji – Africa de Sud
Loc 7-8: Tara Galilor – Irlanda
Loc 9-10: Scotia – Argentina
Loc 11-12: Tonga – Italia

Stade Francais, adversara ”Lupilor” din București, are mari probleme financiare


Nu numai echipele de rugby din România au probleme financiare. Stade Francais, una dintre grupările pariziene cu nume, trebuie să găsească 6,6 milioane de euro până luni, altfel riscă să nu fie acceptată în prima ligă din Hexagon!

Formația din Paris a fost victima unei escrocherii, Fundația Facem din Canada neonorându-și promisiunea de a veni cu 12 milioane de euro și a deveni astfel acționar majoritar. Cum în Hexgon regulile financiare sunt stricte, Direcția Națională a Controlului Gestiunii (DNACG) ar putea să decidă luni că Stade Francais nu prezintă garanții în ceea ce privește bugetul necesar pentru ca ea să activeze într-o ligă profesionistă.

Președintele echipei, Max Guazzini și Bernard Laporte, fost antrenor, au vizitat-o pe Chantal Jouanno, actualul ministru al Sporturilor în Franța. Întâlnirea nu s-a soldat cu un rezultat favorabil. ”Statul nu poate să salveze pe Stade Francais. Nimeni nu-și imagina ca astfel de escrocherii, precum și dificultățile financiare de moment, pot pune în pericol un club mitic”, a spus Jouanno.

Omul care a stat la baza renașterii echipei care a jucat prima finală a campionatului de rugby al Franței, Max Guazzini, nu și-a putut ascunde dezamăgirea pentru criza financiară gravă pe care gruparea o traversează. Cu toate acestea, omul de afaceri are un motiv să fie optimist. ”Nu-mi imaginam că suntem atât de populari, atât de iubiți. Am primit mesaje anonime, de la jucători, președinți de cluburi. De la oameni care ne oferă bani, sume mici, e adevărat, dar gesturile lor m-au impresionat profund”, a declarat Guazzini.

Stade Francais a fost adversara selecționatei Bucureștiului în ediția trecută a Challenge Cup și ar urma să joace din nou cu reprezentanta României, la toamnă. Echipa din Paris a devenit faimoasă în urmă cu circa un deceniu, când a scos prima ediție a calendarului ”Dievx au Stade”. Ea a avut mereu strategii de marketing ingenioase prin care a atras spectatorii la meciurile sale - Madonna, de pildă, a fost ”nașă” a echipei.

Stephen Donald nu va fi coleg cu Dan Carter la Rugby World Cup


Mijlocașul la deschidere al selecționatei neozeelandeze de rugby Chiefs, Stephen Donald, nu a fost reținut în lotul lărgit All Blacks pentru Cupa Mondială de la toamnă.

Antrenorul Graham Henry a anunțat numele celor selecționați dintre jucătorii care evoluează la selecționatele ce nu au prins faza finală a Super 15. ”Noi credem că el nu se află printre cei mai buni pe acest post. Am vorbit cu el. Cum era unul dintre accidentații de ultimă oră, el nu va fi chemat”.

Trei jucători au fost solicitați să acopere importantul post de mijlocaș la deschidere: Dan Carter, Aaron Cruden și Colin Slade. Stephen Donald a debutat în echipa de rugby a Noii Zeelande în 2008, iar de atunci a adunat 22 de selecții.

joi, 23 iunie 2011

Memorialul „Eroii Revolutiei” la a doua editie


Cea de-a doua editie a turneului de rugby Memorialul „Eroii Revolutiei” Radu Durbac si Florica Murariu se va disputa anul acesta in perioada 1-3 iulie pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv Steaua din bd. Ghencea nr. 45.

Editia din acest an se anunta a fi mai puternica decat cea de anul trecut, pe langa Steaua si Farul Constanta, echipe care au participat si in 2010, anuntandu-si prezenta puternicele selectionate ale armatei franceze si ale armatei britanice.

Intrarea spectatorilor este libera, pe toata durata turneului.

Anul trecut, in prima editie, disputata in conditii meteo vitrege, Steaua a invins in finala vicecampioana Rusiei, Enisey Krasnoyarsk, cu scorul de 21-0.

Cele patru meciuri ale turneului vor avea loc dupa urmatorul program:
1 iulie, ora 17.00, meciul 1: Farul Constanta – Armata Britanica
1 iulie, ora 19.00, meciul 2: Steaua Bucuresti – Armata Franceza
3 iulie, ora 15.30: finala mica intre invinsa din meciul 1 si invinsa din meciul 2
3 iulie, ora 17.30: finala mare intre invingatoarea meciului 1 si invingatoarea meciului 2

Si in acest an turneul poate fi urmarit in direct la televiziune, pe canalul Digisport.

Memorialul „Eroii Revolutiei” Radu Durbac si Florica Murariu este organizat de CSA Steaua Bucuresti pentru a cinsti memoria celor doi sportivi de marca ai clubului decedati la datorie in timpul Revolutiei din decembrie 1989.

marți, 21 iunie 2011

Rugbistul care s-a înecat în lacul Snagov nu știa să înoate

Campion naţional, Adrian Rădăcină (17 ani), din Bârlad (Vaslui), a sfârşit, duminică dimineaţă, în lacul Snagov, judeţul Ilfov. A intrat să facă o baie, deşi nu ştia să înoate, şi n-a mai ieşit. Când l-au scos colegii la mal era deja prea târziu.Adrian Rădăcină, rugbist la RC Bârlad şi junior în naţionala under 17, se afla la Snagov în cantonament, el şi alţi doi colegi fiind selectaţi pentru lotul României. A plecat într-o pauză, fără să-şi anunţe antrenorul, a sărit în apă şi nu a mai ieşit la suprafaţă. L-au scos colegii, însă nici ei, nici paramedicii sosiţi imediat la faţa locului nu au mai putut face nimic.

„Doamne, ce tragedie! Adrian tocmai devenise campion naţional la categoria lui de vârstă. Era de o săptămână în lotul de juniori, ce se pregătea pentru Black Sea Cup. Un copil foarte talentat, inteligent şi dăruit sportului”, ne-a declarat, cu lacrimi în ochi, Ciprian Popa, managerul echipei de rugby RC Bârlad.
Oamenii Procuraturii, sosiţi la faţa locului, au vorbit cu antrenorii, cu sportivii şi cu angajaţii bazei. Din declaraţiile acestora nu a reieşit însă că rugbistul ar fi fost împins de cineva în apă. A mai rămas de verificat, după efectuarea autopsiei, dacă sportivul a suferit ceva în apă, dacă a făcut stop cardiac.                                  Dumnezeu sa-l odihneasca!

duminică, 19 iunie 2011

Rugbyştii neozeelandezi au interzis pe Twitter şi Facebook


Federaţia Neozeelandeză de Rugby (NZRU) a decis să nu le permită componenţilor selecţionatei All Blacks să se exprime pe reţelele de socializare Twitter şi Facebook în timpul Cupei Mondiale, competiţie care va avea loc în ţara din Pacificul de Sud, în septembrie şi octombrie anul acesta.

Antrenorul Graham Henry a declarat la "Sky Sports" că "li s-a cerut jucătorilor să ia cele mai bune decizii", iar managerul Darren Shand a adăugat la Fairfax Media că "asta ar crea distracţie, iar noi trebuie să ne concentrăm pe treaba noastră".

Victorioasă în 1987, la prima ediţie a Cupei Mondiale, echipa de rugby a Noii Zeelande n-a reuşit mai apoi să câştige competiţia deşi, mai mereu, a fost socotită drept principală favorită înainte de start. În 1991 şi 2003, All Blacks au fost stopaţi din drumul lor de australieni, în 1999 şi 2007 s-au văzut eliminaţi de francezi, iar în 1995 au pierdut în finală, cu Africa de Sud.

sâmbătă, 18 iunie 2011

Garda moare, dar nu se predă!


Marius Tincu nu este singurul veteran al naţionalei de rugby care vine la lot deşi are probleme de sănătate. Mijlocaşul de grămadă Lucian Sîrbu este un alt jucător pe care îl dor genunchi. Fostul stelist spune că după victoria cu Namibia, el şi colegii lui aveau aceeaşi senzaţie ca şi cum ar fi pierdut. Şi s-a decis să se joace la spectacol cu sud-africanii.


În urmă cu trei ani, Lucian Sîrbu şi-a făcut apariţia în tribuna Stadionului Naţional de Rugby ”Arcul de Triumf” sprijinindu-se în două cârje. Format la Griviţa, în Parcul Copilului, de antrenorul Sergiu Bărgăunaş, campion de seniori mai apoi cu Steaua, bucureşteanul născut în 16 octombrie 1976 este unul dintre veteranii la care Alin Petrache, preşedintele FR de Rugby, a apelat în vara anului 2009 pentru a califica naţionala la Cupa Mondială şi a salva o situaţie ce părea compromisă atunci - România ocupa locul 4 la jumătatea Cupei Europene a Naţiunilor, cel mai slab din istoria competiţiei.

Cu toate că avea probleme la amândoi genunchii, Sîrbu i-a sărit imediat în ajutor fostului său coleg. Şi a făcut-o deşi după egalul din Rusia (21-21) a fost tentat să renunţe pentru a le lăsa locul celor mai tineri - atunci s-a accidentat grav, la mână, Vali Calafeteanu, celălalt ”demi” cu experienţă.

"Cu sud-africanii am jucat pentru public"

Mereu cu zâmbetul pe buze, Lucian Sîrbu face haz de necaz atunci când vorbeşte despre problemele sale de sănătate. ”Am fost la meciul cu Rusia, unde am jucat destul de bine. Am fost la medic, aici, în România, şi mi-au spus că trebuie să mă operez de menisc. Cei din Franţa au descoperit că e vorba despre un cartilagiu. Am făcut nişte injecţii şi mi-am mai revenit. Mă simt chiar bine”.

Mijlocaşul a explicat şi de ce vin rugbyştii care au o vârstă la lotul naţional deşi se confruntă cu probleme de sănătate. ”Eu, de pildă, mai am trei luni de rugby. Vreau să închei această aventură pe care am început-o anul trecut, alături de jucătorii mai tineri, atunci când nu ne mai dădea nimeni nicio şansă să ajungem la Cupa Mondială din Noua Zeelandă. Îţi spuneam după meciul cu Uruguay, astă toamnă, că nu ştiu dacă voi mai fi chemat. Şi uite că am fost solicitat din nou”.

Sîrbu a explicat că după victoria cu Namibia (13-11), el şi colegii săi au simţit o amărăciune că jocul nu a fost foarte bun. Aşa că au decis să joace cât se putea de spectaculos cu South African Kings. ”Sigur că unii vor spune cine sunt aştia... A zecea echipă din Africa de Sud... Nu-i aşa! E o selecţionată provincială care va intra în Super 16, cu internaţionali Springboks şi de rugby în şapte. Am spus să jucăm din plăcere. Nu mai era stresul ală din Cupa Europeană a Naţiunilor, unde trebuie să câştigi tot, sau din preliminariile Cupei Mondiale, unde dacă nu ne calificam se termina cu rugby-ul la noi. Să plângem prin vestiare. Acum, noi am jucat pentru noi şi pentru public. Cred că am reuşit să jucăm cu sud-africanii. Ne-a lipsit puţin să câştigăm. Am avut ocazia aceea de eseu, iar acolo nu trebuia să facem spectacol... Şi ne-au dat ei eseu, imediat. Am vrut să mă arunc în terenul de ţintă advers, însă m-am trezit cu Vali Ursache în faţa mea. Şi când m-am ridicat, ăia ne dădeau ei eseu. Păcat!”.

Ex-stelistul spune că atmosfera la lot e bună, jucătorii fiind prieteni indiferent de vârstă sau de clubul unde joacă acum. Sîrbu nu-şi face griji pentru viitorul naţionalei, socotind că după retragerea lui pe postul de mijlocaş la grămadă există mai multe variante. ”Vali Calafeteanu a jucat foarte bine. Mai e şi Raţă (n.r. - Surugiu). Şi Ivan. Nu se termină rugby-ul cu mine”, concluzionează cel care a făcut parte din echipa care la CM de juniori din 1995, de la Bucureşti, nu a pierdut niciun meci.



”Sper să câştigăm duminică, cu Argentina Jaguars. Poate prindem locul 2 la IRB Nations Cup. Cred că vor venii oamenii, să ne vadă. Şi aş vrea să plouă, înainte de meci, să fie mai răcoare”

Lucian Sîrbu

mijlocaş de grămadă România

Nationala de rugby 7 debuteaza sambata la Campionatul European


Echipa nationala de rugby in 7 a Romaniei ia startul in acest week-end la primul turneu din cadrul 7’s Grand Prix Series organizat de FIRA AER. Primul turneu va avea loc la Lyon, urmand ca seria de patru turnee sa se finalizeze la Bucuresti, in luna iulie.

La competitie sunt prezente cele mai bune 12 formatii de pe batranul continent, care au fost impartite in doua grupe de cate sase. Romania va juca in grupa A, maine urmand sa dispute cele cinci meciuri din faza grupelor contra nationalelor din Spania, Olanda, Portugalia, Ucraina si Georgia.

In functie de rezultate, echipa noastra se va califica in semifinale. Primele doua clasate merg in semifinalele turneului pentru locurile 1-4, echipele clasate pe locurile 3 si 4 in grupa vor juca pentru 5-8, iar ultimele in ierarhie ajung in urna pentru 9-12.

A doua zi, duminica, sunt programate alte doua jocuri pentru echipa antrenata de Daniel Neaga. Dupa turneu prima clasata primeste 12 puncte, iar urmatoarele cu cate un punct mai putin. Ultima clasata se alege si ea cu un punct, iar titlul continental va fi acordat echipei care a strans mai multe puncte la finele seriei de patru turnee.

In grupa B a turneului de la Lyon va evolua reprezentativa Moldovei, care maine ii are ca adversari pe rugbystii din Anglia, Tara Galilor, Rusia, Italia si Franta.
La Rugby in 7, care va deveni si disciplina olimpica, jocul se desfasoara in doua reprize a cate sapte minute.

Bucurestiul va organiza faza finala a acestei competitii.

Romania isi va face debutul in noul echipament Samurai, firma cu care FRR a incheiat un parteneriat pentru trei ani. Samurai este compania care asigura balonul oficial al SuperLigii CEC Bank si echipamentul arbitrilor romani.

Lotul Romaniei pentru acest turneu este format din: Rosu Valentin (Timisoara), Melinte Laurentiu (Steaua), Ene Constantin (Baia Mare), Mototolea Vali (Constanta), Diaconescu Grigoras (Steaua), Caplescu Ciprian (Dinamo), Ivan Valentin (Constanta), Florea Ionut (CSM Bucuresti), Beldean Mihai (CSM Bucuresti), Ispir Marian (CTMRTF), Puisoru Ionut (Constanta), Badea Claudiu (CSM Bucuresti), Long John (Manager), Neaga Daniel (Antrenor), Cimpian Octavian (Medic)

PROGRAMUL TURNEELOR
- LYON (Franta): 18-19 iunie iunie
- MOSCOVA (Rusia): 25-26 iunie
- BARCELONA (Spania): 9-10 iulie
- BUCURESTI (Romania): 16-17 iulie

EUROSPORT 2 va transmite in direct meciuri in fiecare zi a competitiei. Sambata intre 18.00 si 20.00 si duminica intre 16.30 si 18.15.

vineri, 17 iunie 2011

Marius Tincu: "La final credeam că o să cîştigăm"


Marius Tincu, căpitanul României, s-a declarat mulţumit de jocul pe care "tricolorii" l-au arătat în partida cu South African Kings, însă este dezamăgit de scorul final, 27-23
- Cum a fost partida?
- Mi-a fost frică de meciul acesta. Cînd îi vedem pe băieţii aceia cum joacă...e greu. Totuşi ne-am bătut de la egal la egal cu ei, iar asta e un pas înainte. Sînt mulţumit de joc, însă nu sînt mulţumit că am pierdut. La partida cu Namibia a fost invers şi pînă la urmă ne-a fost mai bine.

- Unde s-a făcut diferenţa?
-Am fost la fel de buni ca ei. La final chiar credeam că putem să cîştigăm, însă nu a fost să fie. Din păcate, adversarii s-au concentrat mai bine în momentele cheie, iar noi nu am fructificat şansele pe care le-am avut. Au fost momente în care am fost dezorganizaţi.

- Şansele la trofeu au scăzut? Cu ce obiective rămîneţi?
- Mai e meciul cu Argentina care este important. O să-l tratăm cu seriozitate. Noi ne pregătim pentru Cupa Mondială, vrem să formăm un grup, să legăm jocul şi să fim în formă pentru septembrie. Cel mai important este ca la finalul acestui turneu, cei din staff să aibă certitudini, să se contureze o echipă.

"Am jucat de la egal la egal cu ei, însă noi nu am fost atenţi la detalii. Aici am pierdut. Putem să cîştigăm foarte lejer, fără probleme, însă în momentele cheie nu am fost la fel de concentraţi ca ei. Aici s-a făcut diferenţa"
Romeo Gontineac, tehnicianul României

Rezultate prima etapă:
România-Namibia 13-11
Georgia-South African Kings 17-31
Portugalia-Argentina Jaguars 25-21

Rezultate etapa a doua:
Georgia - Argentina Jaguars 14-13
România - South African Kings 23-27
Portugalia-Namibia 23-29

Program etapa a treia, duminică, 19 iunie
17:00 Portugalia-South African Kings
19:00 Georgia-Namibia
21:00 România-Argentina Jaguars
*Meciurile sînt transmise în direct pe GSP TV şi pe Eurosport 2 şi liveVIDEO pe GSP.RO

Clasament
1. SA Kings 2 2 0 0 58-40 0pbonus 8puncte
2. Namibia 2 1 0 1 40-36 1pb 5p
3. Portugalia 2 1 0 1 48-50 1pb 5p
4. România 2 1 0 1 36-38 1pb 5p
5. Georgia 2 1 0 1 31-44 0pb 4p
6. Jaguars 2 0 0 2 34-39 2pb 2p

joi, 16 iunie 2011

Selectionata Bucurestiului joaca din nou cu Stade Francais, Crociati Parma si Worcester Warriors in Amlin Challenge Cup


Miercuri a avut loc tragerea la sorti pentru grupele Amlin Challenge Cup.

Selectionata Bucurestiului, Bucharest Wolves, va juca in Grupa 1, alaturi de mai vechile cunostinte Stade Francais, Crociati Parma si Worcester Warriors.

Bucurestenii au jucat impotriva francezilor si anul trecut, pirzand ambele intalniri. Echipa noastra se va intalni cu italienii de la Crociati Parma pentru al treilea an consecutiv.
Si cu Worcester Warriors am jucat alte doua sezoane consecutive in 2007/2008 si 2008/2009.

Baietii nostri vor juca primul meci in perioada 10-13 noiembrie 2011, data exacta urmand a fi stabilita in perioada urmatoare.

Componenta grupelor Amlin Challenge Cup este urmatoarea:

Grupa 1: Stade Francais Paris, Worcester Warriors, Crociati Parma, Bucharest Wolves
Grupa 2: Toulon, Newcastle Falcons, Petrarca Padova, Lyon Rugby
Grupa 3: London Wasps, Bayonne, Femi-CZ Rovigo, Bordeaux-Begles
Grupa 4: Perpignan, Newport Gwent Dragons, Exeter Chiefs, Cavalieri Prato
Grupa 5: Sale Sharks, Brive, Agen, Club de Rugby La Vila

miercuri, 15 iunie 2011

Marius Tincu (căpitanul naționalei de rugby):„Guardiola a vorbit cu mine despre rugby“


Sportivul povesteşte experienţa trăită cu antrenorul Barcelonei, dar şi aşteptările pe care le are de la Cupa Mondială.

„Adevărul": Marius, ai revenit la lotul naţional după o absenţă cauzată de o accidentare. Nu traversezi o perioadă foarte bună.

Marius Tincu: Nu, aş spune chiar că sunt ghinionist... Anul trecut, m-am operat la genunchiul drept. Doctorul mi-a spus atunci că după trei luni voi fi apt de joc. M-am dus să-mi fac o artroscopie şi s-a descoperit o zonă a osului, pe femur, unde nu mai este cartilaj. Mi-au făcut nişte găuri în genunchi, am stat trei luni, am jucat până în februarie, iar atunci am făcut o recidivă. Din acel moment, n-am mai avut niciun meci până vineri, cu Namibia.

Vorbeai mai devreme de ghinionul pe care l-ai avut înainte de Cupa Mondială...

La toate Cupele Mondiale am avut ghinion. În 1999, am făcut entorsă la gleznă, în meciul de pregătire cu Scoţia. În 2003, m-am operat de menisc exact când băieţii urcau în avionul de Australia. Ce să mai zic?

Problema de atunci a fost din cauza pregătirii făcute în Munţii Pirinei?

Nu pot să spun asta. Şi nici nu vreau. Ce a fost, a fost! S-a întâmplat după meciul cu Ţara Galilor. Tot în perioada de pregătire. Am simţit o durere la genunchi. În 2007 a fost o atmosferă aşa... mai specială. Cu toate că am avut un supergrup atunci. Ne doream să facem o performanţă deosebită, să batem Italia. Anul acesta, sper să fiu bine măcar la Cupa Mondială. E complicat.

La ultima ediţie a Mondialelor, ai marcat eseu cu Noua Zeelandă. Eşti singurul român care a reuşit asta.

Toată lumea a vorbit de acel eseu. Deocamdată, cât sunt jucător activ, nu pot să trăiesc din amintiri. Încerc tot timpul să fiu performant. Probabil că după ce mă voi retrage din rugby, ca jucător, vor fi alte discuţii.

Cum ai ajuns să practici acest sport, Marius?

Eu sunt din Vânători, un sat aflat la 20 de kilometri de Paşcani. Acolo era un liceu care forma personal pentru căile ferate. Şi avea echipă de rugby. Verii mei, Ungureanu, m-au convins să merg. La acea vreme, eram mai durduliu. Cam ca acum, doar că astăzi sunt mai
lucrat.

Părinţii tăi erau pasionaţi de sport?

Nu. În schimb, Rodica, sora mea mijlocie, a făcut canotaj. A fost chiar şi cinci ani la lotul naţional. Trebuia să plece la Dinamo, dar s-a căsătorit şi s-a întors acasă. N-a mai continuat cu sportul de performanţă. A tras în barcă alături de Elisabeta Lipă şi celelalte vedete.

Ce te-a atras la rugby şi de ce nu ai ales fotbalul, de pildă?

Am încercat, tot la Paşcani, şi fotbal, însă nu mi-a plăcut atmosfera. Erau grupuleţe şi prea multe fiţe.. În plus, n-aveam fizic de fotbalist. La rugby, când am început la copii, am făcut parte dintr-o generaţie foarte bună. Antrenor mi-a fost domnul Neculai Tarcan. Unii dintre jucătorii de atunci au evoluat şi în prima divizie. Cezar Lupu, care a jucat cu mine, la Cluj. Gabi Dulea, aripă, care a mers şi el tot la Universitatea. Pe grămadă era Gavrilă, care a fost la lotul naţional de juniori.



De ce ai ales Clujul?

În 1997, m-am întors de la Campionatul Mondial de juniori. Mai aveam un an de liceu şi domnul Tarcan mi-a spus că pentru mine cel mai bine ar fi să merg la Cluj, ca senior. Acolo puteam face o facultate, iar echipa de atunci a Universităţii era foarte bună. Acolo jucau Gontineac, Răcean, Nechitean, Flutur, Cilincă, Popean. Toţi internaţionali.

Universitatea Cluj a câştigat cu Dinamo, pe Tei, la trei ore după ce venise cu trenul, în Bucureşti. Nu-mi mai amintesc dacă ai făcut parte din acea echipă...

Nu numai că am făcut parte, dar am marcat şi două eseuri în acel meci. A fost prima mea partidă în prima divizie de seniori. Fusesem la Sibiu, cu o etapă înainte, însă nu am jucat. Am câştigat şi atunci. Eram cu Tudori şi Oprea, care veniseră de la Steaua. Ne cunoşteam de la lot. Am mers, dar nu ne-au folosit pentru că era un meci super-tare cu Sibiul. După aceea, la Dinamo, am fost titular.

Eşti unul dintre puţinii mari internaţionali de rugby de la noi, din ultima vreme, care nu a jucat nici la Steaua, nici la Dinamo. De ce nu ai venit în Bucureşti?

N-am venit pentru că nu mi s-a făcut o ofertă concretă. Steaua a încercat tot timpul să mă transfere, însă nu mi-a propus niciodată ceva clar. Eu, în acea perioadă, jucam în linia a treia, flanker, cu numărul 6. Iar la Steaua, atunci, erau jucători de naţională. N-aş fi avut loc să joc. Era Florin Corodeanu. Era Cătălin Drăguceanu, care a plecat mai apoi în Australia.


"Am vrut să fac fotbal, dar am renunţat pentru că erau prea multe fiţe.''

Cine este Marius Tincu

- S-a născut în 7 aprilie 1978, la Vânători (jud. Iaşi).
- A primit cetăţenia franceză în ianuarie 2007.
- A evoluat ca senior la „U" Cluj. Rouen, La Teste, Pau şi Perpignan.
- A fost ales, de cotidianul „L'Equipe", cel mai bun taloner din Franţa (2006).
- A câştigat Cupa Naţiunilor Europene cu România (2002). A evoluat în 42 de partide pentru „stejari", marcând 14 eseuri.
- În 2007, a participat în premieră la Cupa Mondială din Franţa, devenind primul şi singurul rugbist român care le-a marcat eseu temuţilor All Blacks.
- Campion al Franţei la seniori cu Perpignan (2009) şi vicecampion cu aceeaşi echipă (2010).

„Lumea este înnebunită după rugby în Perpignan"

Cum şi de ce ai trecut din linia a treia în prima, ca taloner?

Prima oară am jucat taloner în Franţa. Acolo am ajuns în 2000, ca student. Eu şi Alexandru Tudori. Am jucat mai întâi la Rouen, în Federale 3 (divizia a patra), un oraş aflat în nordul Franţei. Am ieşit campioni universitari ai Franţei, în 2001. Am promovat în Federale 2 şi am mai stat o jumătate de an acolo. Atunci, am jucat pe toate posturile. Linia a treia, taloner, pilier dreapta, centru, şi chiar mijlocaş de grămadă. Cum nu câştigasem decât vreo două meciuri, în ianuarie 2002 au apărut probleme la echipă cu banii. Vroiam să mă întorc în România. O cunoscusem deja pe actuala mea soţie, iar ea mi-a spus că ar fi bine să rămân, să mai fac un efort.

Ea e pasionată de rugby?

Bunicul ei a făcut şcoala de rugby la Rouen, prin anii '70. A fost antrenor acolo. Au fost patru fraţi şi toţi au jucat rugby. Când ne-am cunoscut, ea juca în echipa de fete din Rouen. Venea la meciurile noastre şi ne-am cunoscut la repriza a treia.

Ce te-a atras la ea? Faptul că e pasionată de rugby?

E o femeie deosebită. Are pasiunea pentru rugby şi de aceea m-a sprijinit foarte mult. Crescând într-o familie de sportivi, înţelege uşor rugby-ul. Aparţineam unor culturi diferite, dar am făcut eforturi deosebite pentru a ne înţelege. Ea trăise în Franţa, eu veneam din România. Am apreciat foarte mult la ea acest lucru.

Lucrează în sport?

Nu, e învăţătoare. Clasele I-IV. În Perpignan, unde suntem stabiliţi. După Rouen, eu am plecat la echipa din La Teste, în Federale 1,
unde manager era Robert Antonin, actualul director tehnic al naţionalei. În februarie 2002, la naţionala de seniori a venit Bernard Charreyre şi a convocat toţi românii care evoluau în Franţa. Era după înfrângerea suferită de România cu Anglia (0-134). Am jucat un meci cu echipa de amatori a Franţei, la Bayonne, şi am câştigat cu 25-24. Apoi a fost CEN-ul, iar Charreyre m-a convocat ca pilier dreapta şi rezervă de taloner. Titular era Răzvan Mavrodin, care însă s-a accidentat. Aşa că am jucat în toate cele cinci meciuri taloner, titular. Am câştigat Cupa Europeană a Naţiunilor şi datorită acelui succes am avut cinci posibilităţi de a mă transfera în prima divizie din Franţa: Grenoble, Beziers, Narbonne, Castres şi Pau. Am mers la ultima echipă.

Pau a fost dintotdeauna o echipă cunoscută prin forţa înaintării sale.

Da. M-am acomodat bine. Am trecut cu bine de teste. Îmi doream să fiu profesionist. Am stat trei ani la Pau. În 2006, cotidianul "L Equipe" m-a declarat cel mai bun taloner al campionatului Franţei. Am jucat la echipa naţională, cu Charreyre. În 2003, cea mai mare amărăciune a mea a fost că nu am mers la Cupa Mondială din Australia. În rest, cât am jucat la Pau am avut performanţe. Înainte de a pleca, Pau a jucat barajul de menţinere în prima ligă, cu Aurillac, la care jucau mai mulţi români, printre care şi Romeo Gontineac. Am câştigat şi am mers la Perpignan cu sufletul împăcat că i-am lăsat în elită.

Cum te simţi la Perpignan, oraş aflat în zona catalană a Franţei?

Este o cultură rugbystică enormă. Lumea mănăncă rugby în Perpignan. Oamenii se trezesc rugby, muncesc rugby şi mănâncă rugby acolo. Mi-a fost greu la început pentru că acolo activa o mână de jucători care erau de multă vreme împreună. După doi ani, s-a schimbat antrenorul. A venit Jacques Brunel. Timp de patru ani, a fost o concurenţă mai limpede pe postul de taloner. Eram trei şi tot timpul ne schimbam între noi. Am avut ocazia să joc titular în majoritatea meciurilor importante cu excepţia finalei campionatului din 2010, când am fost rezervă.

"Nu-mi place să stau cu gura pe colegii mei"

Ce părere ai despre actualul grup de jucători de la naţionala de seniori?

Este unul mai matur. Am ajuns toţi la o vârstă. Suntem mai puţini care vom termina după Cupa Mondială. Şi băieţii care vin din urmă sunt toţi cam de aceeaşi vârstă.

Nu crezi că vei mai participa şi la ediţia din 2015?

Nu ştiu. Depinde de starea mea de sănătate. Nu pot să spun acum ce va fi peste patru ani.

În afară de picior, ai mai avut și alte probleme de sănătate?

Nu. Părerea mea este că dacă fiecare component al lotului național s-ar responsabiliza pe el, să intre în sistemul de joc, să se gândească la ceea ce are de făcut, la postul lui, la jocul colectiv, o să fim o echipă cât de cât bună. O să arătăm bine. Mie nu-mi place să stau cu gura pe colegi. Să spun tu vii aici. Atâta timp cât am jucat în Franța, antrenorii și managerii îți dau sistemul de joc, îți explică o schemă, o mișcare, după care încearcă să mai aducă ceva. Nu insistă pe fiecare în parte. Te lasă să-ți faci o idee despre ceea ce se urmărește.

Ai câștigat mult în Franța, mai ales în ceea ce privește mobilitatea. Despre înaintașii noștri se spune că sunt mai statici. E datorită faptului că ai jucat pe mai multe posturi, dar mai ales în linia a treia?

Mă ajută mult că am jucat linia a treia la începutul carierei. Mă ajută să fiu mai mobil. Nu sunt unul care să generalizez. Să spun că echipa României e statică. Fiecare știe ce are de făcut. E important ca fiecare să știe unde să se ducă, ce să facă, într-o tușă. Fiecare trebuie să-și asume responsabilități.

Cu Dragoș Dima te înțelegi bine? Văd că sunteți colegi de cameră.

Foarte bine. Ne cunoaștem de la 18 ani.

El a jucat la Toulouse, tu la Perpignan, două echipe mari din Franța.

Dragoș a plecat înaintea mea acolo. El e din Focșani.

Ești coleg cu Ovidiu Toniță la Perpignan. Cu el cum te înțelegi?

Foarte bine. Suntem colegi de patru ani. Suntem respectați în Perpignan. Ne-am integrat foarte bine. Ne mai opresc oamenii pe stradă, ne cer autografe sau vor să facă fotografii alături de noi.

Cum te simţi la Perpignan, oraş aflat în zona catalană a Franţei?

Lumea „devorează" rugby în Perpignan. Mi-a fost greu la început pentru că acolo activau jucători care erau de mult împreună. După doi ani, s-a schimbat antrenorul. A venit Jacques Brunel şi am avut ocazia să joc titular în majoritatea meciurilor importante, cu excepţia finalei campionatului din 2010, când am fost rezervă.


42 de prezenţe are Tincu în prima reprezentativă de rugby a României, pentru care a marcat 14 eseuri.Cum a fost vizita la Barcelona?

Noi am fost la Barcelona pentru a face un clip publicitar. Să ne vindem imaginea în zona catalană a Spaniei. Pentru că am avut sfertul de finală din Cupa Europei acolo și era important ca lumea să știe. La meci au fost 55.000 de oameni. Un record pentru sferturile de finală ale competiției. Clubul nostru a așteptat de zece ani acest meci. A fost un câștig enorm. Au vrut să facă o breșă. Vor ca și catalanii din Spania să investească bani în clubul nostru. A fost o reușită în primul rând pentru că am câștigat și apoi fiindcă a fost stadionul plin. Ne-am întâlnit cu fotbaliștii Barcelonei. Și noi, și ei veneam după un meci. Eram obosiți toți. Ei joacă o dată la trei zile, dar au făcut un efort și au venit la întâlnirea cu noi. Am discutat cu Guardiola. S-a interesat de rugby, cum ne antrenăm. Messi nu a fost. Avea o problemă medicală.

Deși ați câștigat meciul cu Namibia, de la IRB Nations Cup, vineri, tot au apărut anumite critici...

Ce ne omoară pe noi, românii, este că acest sport nu este pus în valoare precum fotbalul. E și cazul celorlalte sporturi. În România, se vorbește numai despre fotbal, despre ce fac fotbaliștii, nevestele lor. Nu avem un public de rugby. A fost o schimbare. Au început să vină oamenii, însă este o schimbare de moment. Am văzut comentariile de după meciul cu Namibia, de vineri, din IRB Nations Cup. Unul scria că îi pare rău de banii pe care i-a dat pe bilet. În Franța, nu o să auzi niciodată așa ceva. Pentru un suporter contează ca echipa să câștige. Când faci un sport, de performanță, interesul tău este să învingi. Atunci când se pierde, nu poți să acuzi tot timpul jucătorii. Nu cred că e vreun rugbyst în România să intre pe teren pentru a pierde.

De ce crezi că se întâmplă așa ceva?

Majoritatea jucătorilor din România care sunt la lot veneau după campionat. Au jucat o finală în Ungaria. Luni au fost teste fizice. Noi, cei care ne oprisem de o lună, am încercat să ne pregătim în acest timp, însă nu e același lucru ca atunci când o faci cu grupul. Am încercat să punem în practică sistemul de joc. Fiind un grup mai larg, trebuie să te ocupi de toată lumea și nu e timp. Important este că am câștigat cu Namibia.

Și meciul cu sud-africanii, de miercuri (n.r. - astăzi), cum îl vezi?

Am văzut meciul lor pe video. Georgienii au ținut 65 de minute în fața lor. Au și condus. Sud-africanii sunt foarte bine organizați. Au și câteva individualități. Numerele 15, 13 și în linia întâi. Linia a treia e foarte mobilă. Important este ca noi să fim un colectiv și în apărare, care a fost pozitivă în meciul cu Namibia. Asta mă enervează pe mine. Toată lumea spune că am jucat prost, însă dacă era așa luam 60 de puncte. Dacă știi rugby, atunci îți dai seama că băieții au muncit. Ne-am apărat foarte bine. Ne-au prins la o lovitură de pedeapsă jucată repede și ne-au marcat. În momentele fixe, grămezi, margini, baloanele au ieșit bine. Nu poți să spui că îți pare rău că ai dat banii pe bilet. Românii sunt în stare să dea bani pe o bere, să se simtă bine, iar ca suporteri nu pot spune așa ceva. Pe mine, m-a deranjat asta. Eu, când mă duc să văd un meci, bun, rău, asta e! Nu pot să spun că am dat banii degeaba. Că-mi pare rău.

La Perpignan cum sunt suporterii?

Sunt și oameni care ne vor răul, care spun că jucăm pentru bani, dar majoritatea suporterilor sunt alături de noi, suferă. Înțeleg că jucătorii s-au luptat pentru club. Că au adus un titlu de campioni. Înțeleg că și noi, rugbyștii, avem problemele noastre, că nu ne dorim să pierdem. Suporterii nu pot să știe chiar tot ce se întâmplă într-o echipă.

Ce-ţi doreşti pentru Cupa Mondială din Noua Zeelandă, de la toamnă?

Să fie o atmosferă plăcută, să trăim împreună o experienţă deosebită acolo. Ca obiectiv, să câştigăm meciul cu Georgia. E important pentru Federaţie, pentru rugby-ul românesc. Să se ştie cine e şeful aici, în estul Europei. Va fi o experienţă deosebită fiindcă vom juca într-o ţară în care se inventează în rugby, iar copiii care vor rămâne după noi vor avea posibilitatea să-şi ia repere, să vadă ce se întâmplă acolo. Să se întrebe ce fac neozeelandezii pentru a fi aşa de buni şi să încerce să-şi amelioreze jocul lor. Nu putem să fim ca ei. Avem o altă fizionomie, altă mentalitate, altă cultură. Important va fi ca rugby-ul românesc să nu se piardă. Dacă tot ne ducem jos va fi foarte greu să revenim.

Ai trei fetiţe. Ce înseamnă ele pentru tine? Nu prea ai timp liber să ţi-l petreci alături de ele.

Fetele înseamnă totul pentru mine! Nu prea am timp liber, e adevărat. Soţia are grijă de ele. Nu am pe nimeni în Franţa, din familie. Pentru un sportiv, copiii îţi dau un echilibru. Ai o perioadă când eşti bun şi toată lumea te împinge de la spate. Atunci când te căsătoreşti şi ai un copil începi să gândeşti altfel. Nu mai poţi risca aşa cum o făceai când erai singur. Ai responsabilităţi mai mari.

Îmi amintesc momentul de la finalul meciului cu Uruguay, din toamna trecută, când am obţinut calificarea la Cupa Mondială. Atunci Robert Antonin a venit şi ţi-a spus că soţia ta născuse chiar în dimineaţa aceea. Te aşteptai?

Nu mă aşteptam! Soţia mea a născut la cinci dimineaţa. L-a sunat pe Robert, pe Alin (n.r. - Petrache) şi pe Sorin (n.r. - Socol) la şapte, şi le-a spus. Ei ştiau. N-a vrut să-mi spună şi mie pentru a nu mă dezechilibra înainte de acel meci atât de important. Eu am sunat-o la ora 15.00 şi mi-a spus doar că totul este ok cu ea. Că e acasă. Dar de fapt, copilul se născuse deja.

Te-ai gândit deja la viitorul fetelor tale?

Nu. Părinţii mei mi-au dat educaţia de acasă. Atunci când am crescut şi am început să văd ce se întâmplă în lume aveam deja o fundaţie. Am încercat să iau ce e mai bun. Să-mi fie mie bine. Am să încerc ca pe fetele mele să nu le pun niciodată să facă lucruri pe care eu consider că ar fi bune, dar pe care ele nu le vor vrea. Eventual, o să le dau un sfat. Nu o să le spun "tu o să faci rugby!" sau "tu te vei face doctor!". Eu voi încerca să le ajut aşa cum m-au ajutat şi părinţii mei şi pe mine. Ei m-au lăsat să fac ceea ce doream. Tatăl meu, de pildă, vroia ca eu să mă întorc la ţară şi să am grijă de gospodărie. I-am spus că nu sunt făcut pentru aşa ceva. Cam văzut altceva în viaţă. Şi m-a înţeles deşi i-a părut rău, bineînţeles. Acum câţiva ani, l-am pierdut. Şi înainte să plece mi-a spus să am grijă de familie, de copii. N-a fost niciodată contra a ceea ce făceam eu. Mi-a spus tot timpul să nu fac prostii, să fiu respectuos. Atât.

"După ce mă voi lăsa de sport voi deschide o societate de spații verzi"

Cum e viaţa în Franţa?

M-am adaptat repede. Trăiesc de zece ani acolo. Mi-am luat şi cetăţenia franceză. Am şi carnet de şofer luat acolo. Regulile de circulaţie nu sunt mai dure decât la noi doar că acolo se respectă.

Îţi place să conduci sportiv sau prudent?

Sportiv, nu am cum să conduc. Sunt prudent, mai ales atunci când fetele mele sunt în maşină. Nici nu am un automobil cu care să merg sportiv. Am unul de familie, Renault Espace. Această maşină nici nu-mi permite să fug cu ea pe şosele neavând capacitatea cilindrică necesară.

În afară de rugby, ce pasiuni ai? Mergi în munți, în Pirinei?

Nu, îmi place să merg la pescuit când am timp liber. Cu Petru Bălan nu am fost. Știu că el iese pe ocean și vrea să-și ia brevet de navigator. Nu am fost cu barca la pescuit. Pescuiesc pe lac sau la mare. Îmi place să citesc, să ascult muzică, să mă uit la filme. Îmi place foarte mult să merg la cinematograf. E unul multiplex în Perpignan. Crescând la țară, am pasiune pentru natură. Nu am animale acasă, ci doar o grădină mică de care mă ocup. După ce mă voi lăsa de rugby, aș vrea să cumpăr o societate de spații verzi. În România sau în Franța. Depinde de posibilitățile pe care le voi avea. Mi-a plăcut dintotdeauna să stau în aer liber.

La Perpignan, aerul e curat?

Da, foarte curat. Zona în care se află nu este industrială. Nu este poluare din acest motiv.

Călătorești mult cu rugby-ul. Ai o lună liberă pe an?

Hai să zicem că o lună. Să stăm cu familia. În rest, tot timpul suntem fie la meciuri, fie în pregătire. Îmi dau seama, după atâția ani, că sunt prea multe meciuri într-un an.

marți, 14 iunie 2011

Rezultate Junior World Championship


JWC 14 JUN 2011 Australia 50 - 25 Fiji Stadio Plebiscito
JWC 14 JUN 2011 England 39 - 18 Scotland Stadio Comunale di Monigo
JWC 14 JUN 2011 New Zealand 92 - 0 Wales Stadio Mario Battaglini
CHU 12 JUN 2011 Italy A 24 - 19 Russia Kingsholm

luni, 13 iunie 2011

Bucharest Wolves va reprezenta Romania in AMLIN Challenge Cup


Selectionata Bucurestiului care va reprezenta Romania in a doua competitie europeana intercluburi va purta denumirea de Bucharest Wolves.

“Motivul pentru care selectionata Bucurestiului a fost botezata asa este una simpla. Foarte multi confundau Stejarii Bucuresti cu echipa nationala. Am ales lupul ca simbol din numeroase motive. Dacii aveau ca stindard un lup. Acest animal vaneaza si traieste in haita asemenea unui echipe de rugby. Sper ca noua imagine sa ajute echipa si sa putem obtine rezultate si mai bune decat pana acum”, a declarat Alin Petrache, presedintele FRR.

Culorile de joc ale echipei vor fi galben si negru.

Anul acesta pe langa echipa romaneasca si alti jucatori romani vor evolua in aceasta competitie. Marius Tincu si Ovidiu Tonita de la Perpignan, Bogdan Balan si Alexandru Manta de la Lyon sau Silviu Florea de la Bordeaux ar putea fi adversarii Lupilor in Challenge Cup.

Tragerea la sorti a grupelor va avea loc pe 15 iunie. Cele 20 de echipe sunt impartite in patru urne valorice.

Urna 1 – Stade Francais Paris, Perpignan, London Wasps, Toulon, Sale Sharks
Urna 2 – Newport Gwent Dragons, Brive, Newcastle Falcons, Worcester Warriors, Bayonne
Urna 3 – Petrarca Padova, Crociati Parma, Femi-CZ Rovigo, Agen, Exeter Chiefs
Urna 4 – Cavalieri Prato, Lyon, Bordeaux-Bègles, Bucharest Wolves, Club Rugby La Vila

sâmbătă, 11 iunie 2011

Romeo Gontineac, după România - Namibia 13-11: "Am făcut multe greşeli, dar ne-am luat revanşa"


Antrenorul reprezentativei de rugby a României, Romeo Gontineac, a declarat că echipa sa a făcut multe greşeli în meciul cu Namibia, dar că în final a reuşit să-şi ia revanşa faţă de înfrângerea suferită la ediţia de anul trecut a IRB Nations Cup.

"Ne-am luat revanşa după meciul pierdut în ediţia precedentă, chiar dacă am făcut-o cu greutate. Au fost foarte multe greşeli, cred că au fost 21 de greşeli faţă de zece câte am făcut anul trecut. Am stat în suspans până la sfârşit pentru că, trebuie să recunoaştem, şi ei puteau să câştige, dar anul acesta am fost noi mai norocoşi. A fost pot să spun şi paradoxal pentru că în momentele în care eram dominaţi atunci am reuşit să marcăm. Potenţial există, sunt convins, este de apreciat atitudinea băieţilor, sper ca la meciul următor să facem un joc mai bun", a spus antrenorul în conferinţa de presă de după meci, scrie Mediafax.

La rândul său, căpitanul echipei naţionale la meciul cu Namibia, Marius Tincu, a admis că România nu a jucat bine vineri. "Important este că am câştigat până la urmă, chiar dacă meciul nu a fost senzaţional. Am făcut prea multe erori colective şi personale. Suntem frustraţi de acest lucru, dar până la urmă victoria este cea care rămâne şi cea care contează. Sincer, eu aş vrea să joc prost mereu şi să fiu campion, dar, chiar şi azi, dacă am câştigat înseamnă că am făcut şi lucruri pozitive în teren", a spus Tincu.

Întrebat dacă este posibil ca Marius Tincu să rămână în staful tehnic al echipei naţionale, antrenorul Romeo Gontineac a răspuns: "Este posibil ca Marius să rămână în staf, pentru că are multă experienţă şi sunt sigur că e capabil să ajute şi de pe margine, dar el este acum jucător".

Reprezentativa de rugby a României a câştigat primul meci disputat la ediţia din acest an a turneului internaţional IRB Nations Cup, învingând, vineri, pe stadionul Naţional Arcul de Triumf din Bucureşti, selecţionata Namibiei, cu scorul de 13-11 (13-3)

Portugalia – revenire spectaculoasa in meciul cu Argentina Jaguars


Cu toate ca Argentina Jaguars era considerata favorita acestei partide, echipa Portugaliei a inceput jocul fara complexe, dominand prima parte a meciului. Deschiderea de scor a venit repede, uvertura lusitanilor, Pedro Cabral marcand din lovitura de pedeapsa in minutul 3.

Centru portughez Murray va reusi o incercare in minutul 9, iar iuresul portughez mai aduce trei puncte in minutul 11, cand Cabral transforma din nou, ducand rezultatul la un greu de anticipat 11-0.

Sud-mericanii contracareaza in minutul 16, prin eseul fundasului Tuculet, transformat cu siguranta de capitanul echipei, Gonzalez Iglesias. Portughezii revin in ofensiva si maresc din nou diferenta, in minutul 20, prin acelasi Cabral.

Ultimele 20 de minute ale primei reprize nu aduc insa acelasi festival de puncte, niciuna dintre echipe nereusind sa modifice tabela pana la pauza. Scorul primei reprize a fost favorabil formatiei portugheze, care conducea cu 14-7.

Jaguarii au revenit mai montati de la cabine, iar Leonardi a reusit incercarea cautata de argentinieni, in minutul 49. Gonzalez Iglesias converteste si restabileste egalitatea. Rugbystii din Tara Tangoului vor reusi sa treaca in avantaj, putin mai tarziu, dupa o incercare venita pe mana lui De La Vega, convertita de acelasi Gonzalez Iglesias.

Lusitanii nu renunta insa si reusesc sa revina in joc dupa doua lovituri de pedeapsa transformate de Cabral, in interval de doar 3 minute. La scorul de 21-20 pentru Argentina Jaguars, acelasi Cabral nu mai are siguranta de mai inainte si rateaza din pozitie buna posibilitatea de a-si duce echipa in avantaj pe tabela.

Portugalia a intors soarta jocului dupa incercarea reusita cu 4 minute inainte de final, la capatul unei faze colective prelungite, care a purtat mingea pe la toata echipa, de pe un flanc pe altul. Autorul eseului de patru puncte a fost Le Roux, iar Portugalia furnizeaza prima surpriza a turneului.

Clasamentul dupa prima zi a turneului se prezinta astfel:

1. South African Kings 4 p
2. Portugalia 4 p
3. Romania 4 p
4. Namibia 1 p
5. Argentina Jaguars 1 p
6. Georgia 0 p

IRB NATIONS CUP 2011: ARGENTINA JAGUARS – PORTUGALIA: 21 – 25
Arbitri: Andrew Small (Anglia), Vlad Iordachescu (Romania), Andrew McMaster (Canada)
Arbitri asistenti: Robert Diaconescu (Romania), Danut Frasineanu (Romania)

Argentina:15. Juaquin Tuculet,14. Mauro Comuzzi, 13. Tomas Rosati, 12. Maximiliano Nannini, 11. Belisario Agulla, 10. Santiago Gonzalez Iglesias (C),9. Martin Landajo, 8. Tomas Leonardi, 7. Jose Basile, 6. Tomas de la Vega, 5. Felipe Aranguren, 4. Santiago Guzman, 3. Francisco Gomez Kodela, 2. Mauricio Guidone, 1. Gaston de Robertis.
Rezerve: 16. Andres Bordoy, 17. German Araoz, 18. Hugo Schierano, 19. Ignacio Pasman, 20. Santiago Mendez, 21. Benjamin Madero, 22. Roman Miralles

Portugalia: 15. Francisco Serra, 14. Aderito Esteves, 13. Frederico Oliveira, 12. Carl Murray, 11. Antonio Aguilar, 10. Pedro Cabral, 9. Pedro Leal, 8. Juan Severino, 7.Vasco Uva, 6. Laurent Belangue, 5. Eduardo Acosta, 4. Rui D’Orey, 3. Juan Murre, 2. Juao Correia (C), 1. Juao Junior
Rezerve:16. Bernardo Duarte, 17. Anthony Alves, 18. Duarte Gil, 19. Jacques Le Roux, 20. Rui Rodrigues, 21. Francisco Mira, 22. Pedro Silva.

Africa de Sud s-a impus meritat in fata Georgiei, dupa recitalul lui Gray


In cel de-al doilea meci de la IRB Nations Cup, South African Kings au reusit o victorie meritata in fata georgienilor. Succesul africanilor s-a conturat insa abia in repriza secunda, dupa o prima parte foarte echilibrata, in care cele doua au mers umar la umar.

Scorul a fost deschis de formatia Georgiei, care a marcat un eseu prin Chkhikvadze, in minutul 5, dupa care Urjukashvili a transformat. 8 minute mai tarziu incepea recitalul centrului Gray, cel care a reusit un eseu la centru, indelung aplaudat de public. Egalarea a venit dupa transformarea lui Streydom, iar africanii atacau tot mai sustinut. Acelasi Streydom inscrie din nou din lovitura de pedeapsa, in minutul 18, ducand scorul la 10-7.

Inaintarea Georgiei functioneaza inca odata si sparge blocajul sud-african in minutul 22, cand Khamashuridze culca din nou balonul in terenul de tinta advers, dupa o eroare in aparare a adversarilor. Urjukashvili transforma cu siguranta, iar Georgia avea tabela favorabila, 14-10.

Cu toate ca pe finalul primei reprize sud-africanii au ramas fara Newland, avertizat de arbitru, ei vor reusi sa reduca ecartul la doar un punct, dupa ce Streydom mai transforma odata. Scorul pauzei: 14-13 in favoarea Georgiei.
Partea a doua debuteaza cu un duel la distanta al transformeurilor. Ploaia a schimbat destul de mult aspectul jocului, iar africanii au parut ca s-au adaptat mai bine la noile conditii meteorologice. Streydom, Urjukashvili si din nou Streydom duc scorul la 19-17 in favoarea Africii de Sud, care a beneficiat si de superioritatea numerica rezultata dupa cartonsul galben primit de Chkhikvadze.

Ultimele 10 minute apartin lui Gray, care marcheaza de doua ori consecutiv, gasind un tendon ahilian in defensiva Georgiei pe flancul drept in directia de atac sud-africana. Streydom transforma una din incercari, iar scorul final este stabilit la 31-17 in favoarea South African Kings. Castigatorii au terminat meciul cu un om mai putin, Potgieter fiind avertizat.

Omul meciului a fost fara indoiala Gray, cu cele 3 eseuri reusite. Niciuna dintre echipe nu a beneficiat de punct bonus, insa, datorita diferentei de puncte, South African Kings este noua lidera a IRB Nations Cup.

IRB NATIONS CUP: SOUTH AFRICAN KINGS – GEORGIA: 31-17
Arbitri: Jerome Garces (Franta) – Horatiu Bargaunas (Romania), Inigo Atorrasagasti (Spania)
Arbitri asistenti: Robert Diaconescu (Romania), Danut Frasineanu (Romania)

Africa de Sud: 15. Mzwandile Stick(C), 14. Marcello Sampson, 13. Siyanda Grey, 12. Wayne Stevens, 11. Sarel Marais, 10. Louis Strydom, 9. Yusef Abrahams, 8. Luke Watson, 7. Devin Oosthuizen, 6. Jacques Engelbrecht, 5. Ross Kennedy, 4. Barend Pieterse, 3. Clint Newland, 2. Johannes Franklin, 1. Jaco Engels
Rezerve: 16. Frank Herne, 17. Andre Schlechter, 18. Wayne Van Heerden, 19. Jacques Potgieter, 20. Danie Faasen, 21. Shane Gates, 22. Jaco Bekker

Georgia:15. Malkhaz Urjukashvili, 14. Besiki Khamashuridze, 13. George Jimsheladze, 12. Irakli Giorgadze, 11. Irakli Chkhikvadze, 10. Lasha Khmaladze, 9. Bidzina Samkharadze, 8. Zviad Maisuradze, 7. Viktor Kolelishvili, 6. Givi Berishvili, 5.Vakhtang Maisuradze, 4.Ilia Zedginidze (C), 3. Vasil Kakovin, 2. Akvsenti Giorgadze, 1. Goderdzi Shvelidze.
Rezerve:16. Shalva Mamukashvili, 17. Karlen Aseishvili, 18.Giorgi Nemsadze, 19. Dimitri Basilaia, 20. Giorgi Begadze, 21. Alexander Todua, 22. Beka Urjukashvili.

Romania a invins Namibia in debutul IRB Nations Cup 2011


Jocul de deschidere al actualei editii a IRB Nations Cup a fost unul extrem de echilibrat. Stejarii au inceput perfect partida, punand puncte pe tabela prin doua lovituri de pedeapsa transformate cu siguranta de Dumbrava, min. 4, si Vlaicu, min. 11. Oaspetii au replicat si ei, reducand din handicap dupa o noua penalitate reusita de Jantjies, in minutul 15.

Echipa noastra a reusit un eseu extrem de important, in minutul 20, prin inchizatorul Carpo, care a concretizat o actiune colectiva foarte frumoasa. De mentionat ca namibienii erau in inferioritate numerica, dupa avertismentul primit de Du Toit. Dumbrava a transformat incercarea, iar diferenta a crescut la 10 puncte.

Namibienii au echilibrat partida, devenind din ce in ce mai periculosi pe inaintare. Nere a fost avertizat si el in ultimele minute din prima parte a jocului, insa Stejarii au rezistat atacurilor si au pastrat tabela la 13-3.

Partea a doua a jocului a inceput in aceeasi nota, cu o formatie a Namibiei avida dupa puncte. Superioritatea numerica a oaspetilor a fost concretizata la putin timp dupa reluare, cand africanii au inscris prin aripa Winkler. Din fericire pentru noi Botha a ratat transformarea. Acelasi Botha va reusi insa putin mai tarziu sa aduca puncte pentru namibieni dintr-o penalitate, iar africanii se apropiau periculos, la doar doua puncte distanta, 13-11.

Vlaicu a ratat cu 7 minute inainte de final desprinderea, irosind de la 40 de metri, din pozitie centrala, o buna oportunitate de a aduce 3 puncte. Emotii mari am avut in minutul 79, cand fundasul namibian, Botha, a avut sansa victoriei, insa nu a reusit sa trimita printre buturi dintr-o pozitie echivalenta cu cea din care ratase mai devreme si Vlaicu.

Scor final 13-11 pentru Romania, care are patru puncte in clasament. Namibia a acumulat punctul bonus defensiv.

IRB NATIONS CUP 2011: ROMANIA-NAMIBIA: 13-11

Arbitri: Pascal Gauzere (Franta), Andrew McMaster (Canada), Inigo Atorrasagasti (Spania)
Asistenti: Robert Diaconescu (Romania), Danut Frasineanu (Romania)

Romania: 15. Vlaicu Florin, 14. Apostol Adrian, 13. Gal Csaba, 12. Dimofte Ionut, 11. Fercu Catalin, 10. Dumbrava Danut, 9. Sirbu Lucian, 8. Carpo Daniel, 7. Ianus Daniel, 6. Macovei Mihai, 5. Ursache Valentin, 4. Petre Cristian, 3. Lazar Mihai, 2. Tincu Marius(C), 1. Nere Niculae
Rezerve:16. Zebega Bogdan, 17. Dima Dragos, 18. Sirbe Marius, 19. Ratiu Cosmin, 20. Calafeteanu Valentin, 21. Nicolae Catalin, 22. Cazan Ionel

Namibia:15. Chrysander Botha, 14.Wally Winkler, 13.Danie Van Wyk, 12.Darryl de la Harpe, 11. McGrath Van Wyk, 10. Eugene Janjties, 9. Ryan de la Harpe, 8. PJ Van Lill, 7. Jacques Nieuwenhuis (C), 6.Tinus Du Plessis, 5. Nico Estrhuyse, 4. Heinz Koll, 3. Jane Du Toit, 2. Bertus O’Callaghan, 1. Johnnie Redelinghius.
Rezerve: 16. Shaun Esterhuizen, 17. Casper Viviers, 18. Morne Blom, 19. Rohan Kitshoff, 20. Tertius Losper, 21. Dawid Philander, 22. Heinie Bock

vineri, 10 iunie 2011

Marius Tincu inainte de IRB Nations Cup: despre accidentarea sa si revenirea lui Socol


Spectacolul IRB Nations Cup revine pentru al cincilea an consecutiv la Bucureşti, pe Stadionul "Arcul de Triumf". Azi, în deschiderea turneului rugbistic, România întâlneşte Namibia, "stejarii" dorind să-şi ia revanşa, după ce anul trecut au fost învinşi în ultimul minut, 21-17.

Piesă de rezistenţă în prima linie, talonerul Marius Tincu a revenit în echipa României după şase luni, ultimele patru petrecându-le în afara terenului de joc din cauza unei accidentări la genunchiul drept. Noul căpitan al "stejarilor" a vorbit, pentru ProSport, despre ultima competiţie pregătitoare pentru Cupa Mondială din Noua Zeelandă (9 septembrie - 23 octombrie).

Cum ai regăsit echipa?
Băieţii sunt OK, poate un pic obosiţi după un sezon încărcat. Toţi sunt extrem de motivaţi pentru acest turneu, este o şansă pentru noi ca să ne legăm ca grup.

Putem câştiga trofeul anul acesta?
Va fi greu, dar nu imposibil. Dacă nu îţi propui să câştigi, nu ai de ce să mai intri pe teren. Sper că am învăţat din greşelile de a pierde meciurile pe final.

Vă gândiţi deja la Cupa Mondială?
Nu. Avem în faţă acest turneu, care va fi pentru noi un ultim test. Trebuie să profităm că vom întâlni echipe de valoare egală sau mai mare decât a noastră şi să facem un joc cât mai bun.

Cum te simţi?
Sunt OK, însă tot mai am probleme cu genunchiul, nu s-a recuperat cum trebuie şi se umflă tot timpul. Probabil cartilajul este praf, fac infiltraţii cu lichid sinovial, dar nu se observă o ameliorare.

Mai urmezi tratament?
Acum, nu. O să văd cum mă simt după meciul cu Namibia. Sper să duc bine prima repriză şi când voi ieşi de pe teren să las echipa într-o situaţie bună.

Dacă nu eşti recuperat de ce joci? Rişti o nouă accidentare...
Tot timpul am venit la naţională ca să joc, niciodată nu m-am gândit la ce risc. Vreau să dau frunzei de stejar tot ce am primit, sunt ceea ce sunt datorită rugby-ului, datorită României. Vreau să ajut echipa atât cât pot.

Cum vezi meciul cu Namibia?
Va fi greu, pentru că este şi primul meci al nostru şi se ştie că ne încălzim mai greu. Sper să facem un meci bun şi să câştigăm, pentru că asta contează.

Cum ai perceput din Franţa ce s-a întâmplat cu Socol?
M-a întristat. Eu am vorbit şi acum cu cei din federaţie şi aş vrea să se treacă peste toate problemele. Nu ştiu cine a greşit, dar Sorin a dat mult pentru echipă şi îmi pare rău că s-a ajuns aici.

Te-ai obişnuit cu postura de căpitan?
Nu văd asta ca pe un statut special, ci ca pe o chestie de încredere. Sper să îi motivez cât pot mai mult pe băieţi.

Marius Tincu are 33 de ani şi este campion al Franţei cu Perpignan în 2009. El are în prezent 41 de selecţii pentru România, pentru care a debutat în 2002

Program azi, I etapă:
17:00 România - Namibia
19:00 Georgia - South African Kings
21:00 Portugalia - Argentina Jaguars

România
ª calificată pentru a şaptea oară consecutiv la Cupa Mondială (a participat la toate ediţiile)
ª anul trecut a terminat IRB Nations Cup pe locul 2, obţinând două victorii din trei meciuri
ª după acest turneu, staff-ul tehnic va stabili lotul care va merge în Noua Zeelandă

Namibia
ªechipă calificată la Cupa Mondială
ª este actuala deţinătoare a trofeului IRB Nations Cup

"Nu ne vedem favoriţi la acest turneu, am venit aici să luăm fiecare meci în parte şi să-l câştigăm. Pentru noi este o mare oportunitate pentru a ne pregăti înaintea Cupei Mondiale", cpt. Jacques Nieuwenhuis

Georgia
ª eterna rivală a României, cele două echipe împart aceeaşi grupă la Cupa Mondială, B, Georgia calificându-se direct, în timp ce România a trecut prin recalificări
ªla ediţia precedentă a terminat pe locul 5

"Meciurile acestea sunt importante pentru Cupa Mondială pentru că stafful tehnic urmează să aleagă lotul care va merge în Noua Zeelandă şi fiecare dintre noi va da ce are mai bun pentru a prinde echipa", cpt. Ilia Zedginidze

Portugalia
ª nu a obţinut biletul pentru Noua Zeelandă, fiind eliminată din cursă chiar de România
ª nu a obţinut nicio victorie la IRB Nations Cup până acum

"Vor fi meciuri tari şi sper să fim adversari puternici pentru toate echipele. Avem mulţi jucători tineri în echipă şi e o oportunitate pentru ei de a juca meciuri de nivel ridicat ", cpt. Joao Correia

Argentina Jaguars
ª este a doua selecţionată a Argentinei, prima echipă pregătind meciurile din turneul european (mâine, Argentina va juca cu Barbarians Franţa)
ªla ediţia precedentă a terminat pe locul 4

"Suntem o echipă tânără, dar ne-am pregătit bine şi aşteptăm să obţinem rezultate bune. Am venit pentru a face meciuri cât mai bune şi pentru a câştiga cât mai mult ca grup" cpt. Santiago Gonzales

South African Kings
ª este o selecţionată regională pregătită de federaţia sud-africană pentru a intra în Super 15 (din 2013 vor juca în această competiţie în locul celei mai slab clasate sud-africane din 2012)
ª e o franciză a Capului de Est care va juca la Port Elizabeth, numindu-se de fapt Southern Kings

IRB Nations Cup 2011, gata de start


Cei sase capitani s-au aratat forte incantati de faptul ca au posibilitatea sa participe la un turneu de anvergura IRB Nations Cup, care este organizat pentru a cincea oara consecutiv la Bucuresti.

Tarile participante au obiective diferite. Exista un grup de 3 formatii care sunt calificate la Cupa Mondiala din Noua Zeelanda si care privesc turneul ca pe o repetitie extrem de utila inintea marii infruntari din toamna, de la Antipozi. Romania si Georgia sunt repartizate chiar in aceeasi grupa, alaturi de Argentina, Anglia si Scotia. Namibia are o miza suplimentara, dorind sa isi apere trofeul cucerit anul trecut la Bucuresti. Namibienii vor juca la Cupa Mondiala alaturi de Fiji, Samoa, Africa de Sud si Tara Galilor.

Portugalia este o natiune in plina ascensiune rugbystica, dorind sa redemonstreze ca prezenta pe locurile fruntase la Cupa Europeana a Natiunilor din ultimul timp nu este doar o intamplare.

Cele doua formatii care completeaza tabloul, South African Kings si Argentina Jaguars sunt formate in majoritate din jucatori tineri, dornici de afirmare, care au ambitia de a demonstra ca merita sa faca parte din primele reprezentative ale tarilor lor.

Turneul se anunta a fi unul foarte tare, loturile necuprinzand decat 26 de jucatori, iar meciurile se succed intr-un ritm infernal, la doar 4 zile.

Marius Tincu, capitanul stejarilor, a spus ca “ar fi foarte bine daca Romania ar putea castiga turneul, dar scopul principal este acela de a pregati Cupa Mondiala. Nu vom mai avea sansa sa intalnim adversari atat de puternici in acesta vara”, incheiat Tincu.

Capitanii echipelor nationale, de la stanga la dreapta: Ilia Zedginidze (Georgia), Mzwandile Stick (South African Kings), Jacques Nieuwenhuis – Namibia, Joao Correia – Portugalia, Marius Tincu – Romania si Santiago Gonzalez – Argentina

Vineri, 10 iunie
17:00 Romania v Namibia: IN DIRECT GSP TV
19:00 Georgia v South African Kings
21:00 Argentina Jaguars v Portugalia: IN DIRECT GSP TV

Miercuri, 15 iunie
17:00 Georgia v Argentina Jaguars
19:00 Romania v South African Kings
21:00 Portugalia v Namibia

Duminica, 19 iunie 2011
17:00 Portugalia v South African Kings
19:00 Georgia v Namibia
21:00 Romania v Argentina Jaguars

joi, 9 iunie 2011

IRB Nations Cup: Statistici


Romania, cu 5 editii IRB Nations Cup la activ, incluzand-o si pe cea din acest an a bifat cele mai multe prezente in competitie. Tara noastra a egalat astfel Italia A, formatie care acum joaca in Churchill Cup si care absenteaza prima data de la IRB Nations Cup de cand competitia a inceput sa fie organizata, in 2006.

Doua campioane ale editiilor precedente evolueaza in acest an la Bucuresti: Argentina Jaguars si Namibia.

South African Kings isi vor face debutul la IRB Nations Cup impotriva Georgiei, in ziua de deschidere a turneului. In celelalte doua ocazii in care la turneu a luat parte o echipa sud-africana, aceasta a castigat turneul. E vorba de Emerging South African in 2007 si 2008. O alta echipa care a castigat turneul la prima sa participare, exceptand prima editie a IRB Nations Cup, a fost Scotia A, in 2009.

Meciul dintre Georgia si Namibia, programat in 19 iunie, va fi cel de-al 50-lea din istoria IRB Nations Cup.

Doar 279 de puncte sunt necesare pentru a se atinge borna de 2000 de puncte marcate in istoria turneului. Media editiilor precedente este de 344 de puncte marcate.

36 de eseuri sunt necesare pentru a se atinge cota de 200 de incercari marcte in IRB Nations Cup.

3 cartonase galbene ne despart de cifra de 50 de avertismente acordate de la inceputul IRB Nations Cup. Media cartonaselor galbene acordate este de 1.1 pe meci.

Pana acum niciun cartonas rosu nu a fost acordat la IRB Nations Cup.

Portugalia nu a castigat inca niciun meci la IRB Nations Cup.

Cele mai multe puncte marcate intr-un turneu au fost in 2007, cand au fost inscrise 397 de puncte.

Media punctelor marcate intr-un meci din IRB Nations Cup se ridica la 41. Cea mai ridicata medie de puncte intr-o editie se inregistreaza in 2006, cand au fost inscrise 53 de puncte pe meci.

Numarul cel mai mare de eseuri marcate intr-o editie se inregistreaza in 2007: 42. Media eseurilor per turneu este de 33.

Cele mai multe puncte marcate de o echipa intr-un meci le-a reusit Argentina A, la 18 iunie 2006, cand a invins Rusia cu 64-6. Tot atunci s-a inregistrat si recordul de eseuri, 9, marcte de argentinieni, dar si de transformari ale incercarilor, „pumele” convertind de 8 ori. Acelasi meci serveste si ca diferenta cea mi mare de scor, 58 de puncte, din intreaga istorie a turneului.

Cele mai multe lovituri de pedeapsa intr-un meci au fost reusite de catre Argentina A, Italia si Romania, coincidenta, toate la turneul din 2010. Cele trei formatii au transformat fiecare cate 7 penalitati intr-un singur meci.

Campania Romaniei la Cupa Mondiala 2011: Despre mentalitate si atitudine

Calificarea echipei nationale la Cupa Mondiala reprezinta, fara indoiala, un succes si o performanta care merita sa fie remarcata ca atare. In acelasi timp, insa, aceasta calificare trebuie sa fie subiectul unei analize echilibrate, lucide si responsabile, prezentand, cu obiectivitate, luminile si umbrele care au insotit echipa noastra de-a lungul cursei pentru calificare.
Exista diferite aspecte tehnice care merita sa fie analizate prin prisma calificarii echipei noastre la Cupa Mondiala, scopul articolului de fata nu este, insa, de a analiza aceste aspecte. Intentia randurilor care urmeaza este de a propune cititorilor un schimb de opinii asupra unui alt aspect - crucial, in opinia mea - al procesului de pregatire in perspectiva Cupei Mondiale, si anume: atitudinea si mentalitatea cu care echipa noastra va porni la drum catre Noua Zeelanda.

De ce tocmai acest aspect?

Pentru ca atitudinea si mentalitatea cu care echipa noastra va aborda meciurile Cupei Mondiale, reprezinta factori care vor avea o influenta, indraznesc sa spun, covarsitoare, asupra evolutiei de ansamblu a selectionatei noastre si, implicit, a impresiei generale pe care o va produce echipa noastra la competitia suprema a rugby-ului.

Dupa cum bine se stie, Romania se afla intr-o grupa foarte grea. Evident, exista o neta diferenta de valoare intre cele trei „mari”, Anglia, Argentina, Scotia si echipa noastra. O diferenta de valoare din punct de vedere al tehnicii individuale, al fortei colective de joc, al calitatii executiei, al mijloacelor de exprimare in teren. In mod limpede, aceste trei meciuri din cadrul Cupei Mondiale se anunta a fi extrem, extrem de dificile pentru selectionata noastra.

Cel de-al patrulea adversar, Georgia, este aproape de nivelul nostru si, de aceea, in ciuda esecurilor pe care le-am suferit in ultimii ani in intalnirile directe, meciul cu gruzinii va fi, probabil, un meci echilibrat. Cel putin, asa speram.

De aceea, avand in vedere un asemenea context, plin de dificultati, este foarte importanta atitudinea cu care echipa noastra va ataca seria intalnirilor din Noua Zeelanda.

Prin urmare: cu ce atitudine, cu ce mentalitate ne ducem la Cupa Mondiala?

Ne ducem in Noua Zeelanda multumiti ca (doar) ne-am calificat?

Sigur, suntem multumiti ca ne-am calificat. Dar, numai satisfactia obtinerii dreptului de a participa la cea mai importanta competitie rugbystica nu este suficienta pentru progresul unei echipe. Daca pornim cu acest gand, atunci inseamna ca, de la bun inceput, ne fixam, singuri, stacheta valorii foarte jos. Ori, nu aceasta ar fi cea mai potrivita cale spre progres. Trebuie sa privim dincolo de multumirea de moment si sa incercam sa o folosim ca un reper pozitiv in campania de pregatire a Cupei Mondiale.

Ne ducem resemnati?

Ne ducem, oare, resemnati, cu gandul ca intr-o partida, cea cu Anglia, nu avem absolut nicio sansa, singura intentie fiind aceea de a limita un scor care, intr-un scenariu dezastruos, ar putea capata proportii catastrofice, ca acel 0-134 din 2001? Parafrazand titlul unui roman al lui Gabriel Garcia Marquez, privim, deja, meciul cu Anglia ca o cronica a unui esec anuntat?

Ne ducem, oare, cu gandul ca alte doua partide, cu Argentina si Scotia, sunt, totusi, mai abordabile, dar vom pierde, neandoios, speranta noastra fiind ca scorurile nu vor atinge dimensiunea asteptatei si anuntatei infrangeri in fata Angliei?

Ne ducem, oare, cu gandul de a juca o singura partida, cea cu Georgia, gruzinii fiind adversari de valoare apropiata, deci, accesibili? Va fi meciul cu Mamuka Gorgodze, Davit Kubriashvili si ceilalti „razboinici” gruzini, singurul meci asupra caruia ne vom concentra toata atentia si toate fortele?

Ne ducem cu scopul de a avea o comportare onorabila?

Este foarte bine ca telul propus sa fie acela de a avea o comporare onorabila. Dar, ce se intelege printr-o comportare „onorabila”? Care sunt criteriile, limitele, reperele unei comportari „onorabile”?

Constituie, oare, acceptarea ideii ca, in trei partide, cu Anglia, Argentina, Scotia, nu avem nicio sansa dat fiind diferenta neta de valoare existenta - singurul gand fiind evitarea unor infrangeri rusinoase - masura unei comportari onorabile? Este onorabil sa consideram ca, neavand nicio sansa in celelalte partide, Mondialul nostru se reduce, de fapt, la un singur meci, cel cu Georgia?

As vrea sa subliniez faptul ca aceste intrebari retorice nu sunt adresate cu ironie sau sarcasm fata de jucatorii si antrenorii echipei nationale. Intrebarile sunt puse cu buna credinta, fara nicio intentie zeflemitoare. Respect echipa nationala si nu mi-as ingadui niciodata sa iau in deradere aceasta institutie a rugby-ului romanesc.

In situatia actuala a rugby-ului nostru, fragila si vulnerabila, si a echipei nationale, care a obtinut o calificare absolut in extremis, rostul acestor intrebari este de a constitui o baza de discutie in privinta mentalitatii si atitudinii echipei nationale in perspectiva participarii sale la Cupa Mondiala.

Coeziunea sufleteasca

Vorbind despre atitudine si mentalitate, un alt factor important care influenteaza, in mod direct, evolutia si identitatea unei echipe, este coeziunea sufleteasca.

Forta unei echipe nu consista doar in capacitatea fizica deosebita si in valoarea tehnica. Acestea sunt, fara indoiala, doua componente de o importanta capitala, fara de care nu se poate construi o echipa. Dar, un rol la fel de important pentru formarea unui grup puternic, il are coeziunea sufleteasca. As vrea sa scot in evidenta acest aspect avand in vedere framantarile care au zguduit echipa nationala dupa incheierea editiei din 2007 a Cupei Mondiale. Sper ca ranile s-au vindecat, iar jucatorii si antrenorii lor au avut si au capacitatea de a se ridica deasupra neantelegerilor de altadata.

Mentalitatea de invingatori – un atribut al progresului

Mentalitatea de invingatori nu este apanajul echipelor „mari”. Orice echipa, indiferent de grupa valorica din care face parte, trebuie sa nazuiasca catre formarea unei asemenea mentalitati.

In privinta selectionatei nationale, intrebarea care se poate pune este urmatoarea:

Este, oare, posibil, ca echipa noastra sa realizeze un progres substantial in planul pregatirii mentale pana la inceperea „summit”-ului din Noua Zeelanda?

Cupa Mondiala este o competitie aparte, diferita de orice meci-test, diferita de oricare alt turneu, inclusiv Tri-Nations si Turneul celor VI Natiuni. Si cred ca afirmatia de mai sus nu este valabila doar pentru natiunile „mici”, dar si pentru natiunile din elita mondiala (seria insucceselor suferite de All Blacks, dupa castigarea Cupei Mondiale in 1987, reprezinta o dovada in acest sens).

Poate ca randurile ce urmeaza simplifica prea mult termenii unei potentiale „ecuatii a valorii” - care condenseaza, de fapt, scopul unei competitii mondiale - ecuatie care va fi rezolvata, in cele din urma, la „intalnirea la nivel inalt” de la Antipozi. Asumandu-mi riscul de rigoare, imi ingadui sa afirm:

Dupa parerea mea, Cupa Mondiala este o competitie in cadrul careia, fiecare echipa, indiferent de traditie, de istorie, de cultura, de statistica, de clasamente, de ierarhii, trebuie sa abordeze fiecare intalnire cu atitudinea ca timp de 80 de minute poate fi mai buna decat adversara sa din teren.

O asemenea abordare presupune, insa, indeplinirea unei conditii esentiale: posedarea unei mentalitati de invingatori.

Mentalitatea de invingatori nu se obtine peste noapte. Nu se va obtine in urma unui discurs patriotic, chiar daca este generat de cele mai bune intentii, rostit in fata jucatorilor cu o saptamana, cu o zi sau cu o ora inainte de meci. Dobandirea acestei mentalitati reprezinta un proces cumulativ, lent, in care mentalitatea si atitudinea de invingatori trebuie ”forjate” incet-incet odata cu constructia treptata a grupului de jucatori.

Este, oare, prea mult sa cerem echipei nationale sa abordeze Cupa Mondiala cu o mentalitate de invingatori? Este, oare, nedrept sau lipsit de realism, sa cerem echipei noastre sa porneasca in aceasta campanie a Mondial-ului neo-zeelandez cu atitudinea „lui David infruntandu-l pe Goliat”? Este, oare, procesul de creare a unei asemenea mentalitati, o povara prea grea pe umerii „Stejarilor” nostri?

Desigur, faptul ca echipa noastra va reusi (daca va reusi) sa dobandeasca o mentalitate de invingatoare nu va duce, in mod automat, la anularea decalajului valoric care o desparte de elita mondiala. Nici discursul patriotic de care aminteam mai sus – si ma refer la cel autentic, de bun simt, nu la cel demagogic, populist – nici imbarbatarile si nici incurajarile, oricat de calde si sincere ar fi, nu vor face sa dispara, in mod miraculos, acest decalaj ce desparte echipa noastra de natiunile de varf ale rugby-ului mondial.

Dar, o echipa „mica” inarmata cu o astfel de mentalitate va face fata mult mai bine intr-o competitie de anvergura, precum Cupa Mondiala, decat o echipa resemnata cu propria ei conditie de victima sigura a titanilor rugby-ului.

Increderea in fortele proprii, construirea unui psihic puternic, forjarea unei mentalitati si atitudini de invingatori, solide, nu superficiale, toate acestea pot constitui un „liant” moral care va fortifica, in mod considerabil, grupul de jucatori. Mentalitatea de invingatori nu va garanta victoria, dar va ingadui echipei noastre sa reziste formidabilei presiunii psihice, generate intr-o asemenea competitie, de-a lungul unei intregi partide, si nu doar timp de 10 sau 20 de minute la inceputul meciului.

Drumul chinuit si intortocheat al calificarii a expus, din plin, slabiciunile sistemului rugby-ului romanesc, in general, si limitarile echipei nationale, in particular. A-ti (re)cunoaste limitele este o dovada de luciditate si responsabilitate. A stii sa folosesti aceasta (re)cunoastere, eliminand componentele subrede ale edificiului, indreptand greseli anterioare, stiind sa (re)construiesti, in masura posibilitatilor, o echipa nationala capabila sa faca fata cerintelor unei competiti precum Cupa Mondiala, este o dovada de inteligenta si competenta.

In acelasi timp, mi se pare foarte important sa fim convinsi ca (re)cunoasterea propriilor limite nu trebuie sa inseamne resemnare. Nu, dimpotriva, trebuie sa declanseze dorinta si vointa de a schimba, de a progresa si de a scoate echipa nationala din starea de mediocritate in care se zbate.

Nu este deloc usor

Nu este deloc usor sa fii in pozitia antrenorului unei echipe socotite de nivel mediu, participanta la competitia suprema a rugby-ului unde are de infruntat echipe din elita mondiala, in conditiile in care o desparte de acestea o adevarata „prapastie” valorica, in unele cazuri, de dimensiuni tulburatoare.

Nu este usor sa fii in pozitia unui antrenor care este responsabil pentru pregatirea unei echipe ce este destinata, teoretic, sa sufere infrangeri grele in fata gigantilor Planetei Ovale.

Nu este usor sa fii in pozitia unui antrenor care, in anumite situatii, trebuie sa pregateasca o echipa avand in fata ochilor spectrul unor infrangeri asteptate, dar care trebuie sa fie „incasate”cat mai demn.

Dupa cum nu este usor sa fii in pielea jucatorilor care vor infrunta, in teren, adversari mai buni si, uneori, mult mai buni decat ei.

Tocmai de aceea, imi ingadui sa subliniez importanta cruciala a atitudinii si mentalitatii care vor insoti echipa nationala de-a lungul campaniei Cupei Mondiale.

Desigur, una dintre intrebarile-cheie este: Cum?

Cum poate fi creata aceasta mentalitate? Cum poate fi motivata echipa nationala a Romaniei, in actuala situatie de ultima echipa calificata la Cupa Mondiala?

O intrebare simpla cu raspunsuri, probabil, complicate. O intrebare la care numai, ei, jucatorii, si numai, ei, antrenorii pot raspunde.

Eugen Cionga
Toronto
corespondent Midi Olympique pentru Canada

luni, 6 iunie 2011

Baia Mare a invins din nou Timisoara (25-17) si a castigat Cupa Europei Centrale si de Est


Inca un trofeu pentru vitrina de cupe a celor din Baia Mare. Campioana Romaniei a castigat, din nou, Cupa Europei Centrale si de Est, trecand cu 25-17 de Timisoara. Meciul s-a jucat pe teren neutru in Ungaria, la Kecskemet, si a fost cat se poate de palpitant, timisorenii conducand la pauza insa pierzand in partea a doua cand au mai inscris doar un eseu.

Aceasta Cupa a Europei Centrale si de Est a fost pana acum castigata numai de romani, Timisoara si Baia Mare trecandu-si cate o data in palmares trofeul. Editia 2011 s-a disputat foarte ciudat, din cauza problemelor financiare ale echipelor participante trecandu-se direct la finale. Evident, cele doua echipe romanesti au primit dreptul de a-si disputa titlul.

Inca detinatoare a trofeului, Baia Mare a intalnit Timisoara cu gandul sa-si pastreze acest titlu. Acelasi trofeu il doreau insa si timisorenii, care au facut o prima repriza foarte buna si conduceau la pauza cu 12-10. In partea secunda, insa, Baia Mare a revenit in forta si a reusit sa inscrie 15 puncte, primind un singur eseu. Astfel, Baia Mare a invins Timisoara cu 25-17.

In aceste conditii, Baia Mare isi pastreaza titlul de campioana a Cupei Europei Centrale si de Est, al doilea an consecutiv. De asemenea, este primul trofeu din 2011 castigat de baimareni.

duminică, 5 iunie 2011

Toulouse e campioana Frantei


Toulouse s-a impus in finala campionatului fracez in fata celor de la Montpellier cu scorul de 15 la 10.

In meciul desfasurat pe Stade de France cei de la Montpellier au fost primii care au marcat prin aripa Nagusa. Cealalta aripa, Bustos Moyano a transformat incercarea coechipierului sau.

De partea cealalta, singurele puncte pana la pauza au fost reusite de Skrela dintr-o lovitura de pedeapsa.

Repriza secunda a debutat cu dropgolul lui Trinh-Duc. Toulouse s-a apropiat incet, dar sigur de adversara sa si a reusit in cele din urma sa se impuna cu 15 la 10.
Skrela a reusit inca doua lovituri de pedeapsa, fiind inlocuit de Bezy dupa ce ratase alte cinci lovituri de pedeapsa.
Bezy a fost mult mai precis si a reusit cele doua lovituri de pedeapsa cu care Toulouse a castigat partida.

Stade Toulousain:15 Cédric Heymans, 14 Maxime Medard, 13 Yannick Jauzion, 12 Clément Poitrenaud, 11 Rupeni Caucaunibuca, 10 David Skrela, 9 Jean-Marc Doussain, 8 Louis Picamoles , 7 Thierry Dusautoir, 6 Jean Bouilhou, 5 Patricio Albacete, 4 Romain Millo-Chlusky, 3 Census Johnston, 2 William Servat, 1 Daan Human.
Replacements: 16 Virgile Lacombe, 17 Jean-Baptiste Poux, 18 Yoann Maestri, 19 Yannick Nyanga, 20 Nicolas Bezy, 21 Florian Fritz, 22 Vincent Clerc, 23 Johnson Falefa

Montpellier: 15 Benjamin Thiery, 14 Timoci Nagusa, 13 Sylvain Mirande, 12 Santiago Fernandez, 11 Martin Bustos Moyano, 10 François Trinh-Duc, 9 JulienTomas, 8 Masinivanua Matadigo, 7 Mamuka Gorgodze, 6 Fulgence Ouedraogo (c), 5 Alikisio Fakate, 4 Hendrickus Hancke, 3 Giorge Jgenti, 2 Fabien Rofes, 1 Juan Guillermo Figallo.
Replacements: 16 Joan Caudullo, 17 Namaa Leleimalefaga, 18 Mickael De Marco, 19 Vassili Bost, 20 Benoit Paillaugue, 21 Pierre Berard, 22 Grant Rees, 23 Dannie Thiart

sâmbătă, 4 iunie 2011

Romanii din Noua Zeelanda ii asteapta pe Stejari


Pe 1 iunie, numaratoarea inversa pentru startul Cupei Mondiale a ajuns la borna 100. Neozeelandezii au prezentat pe un post de televiziune cum a celebrat o comunitate de romani acest lucru.

Distractia si voia buna au fost la ele acasa in clubul romanesc din Ashburton.

Compatriotii nostri stabiliti la Antipozi au cantat “S-altadata, s-altadata, O s-o facem si mai si mai lata” .

Romanii i-au servit pe neozeelandezi cu palinca si cu bucate traditionale romanesti, toata lumea asteptand cu mare interes evolutia stejarilor la Cupa Mondiala.VEZI VIDEO: Romanii din Noua Zeelanda au celebrat 100 de zile pana la Cupa Mondiala