marți, 15 martie 2011

Georgia a recâștigat Cupa ”Antim Ivireanu”


Victoria (18-11) obținută sâmbătă, la Tbilisi, nu numai că a consolidat poziția de lider a echipei de rugby a Georgiei în ediția 2011-2012 a Cupei Europene a Națiunilor, ci a adus selecționatei ”lelos” și trofeul care se pune în joc la meciurile cu România.


Cupa ”Antim Ivireanu” a fost donată de catre suporterii georgieni, în 2002, ea purtând numele unui personaj istoric care are legătură cu cele două țări. Trofeul, care a fost realizat din bronz de catre un faimos sculptor georgian, fost jucator de rugby, Guia Japaridze. Echipa care câștigă meciul România - Georgia primește trofeul, urmând să-l repuna în joc la următoarea partidă directă, cu excepția celor care se desfășoară la Cupa Mondială. În cazul în care un meci se termină la egalitate, trofeul va fi acordat formației care a marcat ultimele puncte, indiferent de procedeu (încercare, lovitură de pedeapsă, dropgol).

Trofeul poartă numele celui care a trăit între 1650 și 1716, fiind scriitor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană.

Născut în Iviria, a fost adus în Țara Românească de domnitorul Constantin Brâncoveanu, după ce fusese luat rob de turci și dus la Constantinopol. După ce a deprins să vorbească limba româna, în 1691 lui Antim Ivireanul i s-a încredințat tipografia domnească din București, unde a tipărit 63 de cărți - a fost, alături de Coresi, cel mai important tipograf al culturii medievale de la noi. Cu toate că era georgian, a contribuit la stabilirea unui limbaj liturgic românesc clar, unul înțeles și folosit pâna astăzi.

Ctitor al Mănăstirii "Toti Sfinții" din București (îi poartă numele astăzi), Antim Ivireanul a fost un apărător al Bisericii ortodoxe și a poporului român.

Atitudinea sa antiotomană a făcut ca în 1716, din ordinul primului domn fanariot din Țara Românească, Nicolae Mavrocordat, să fie întemnițat, iar apoi trimis în exil la Mănăstirea "Sfânta Ecaterina" de pe Muntele Sinai. Pe drum, Antim Ivireanul a fost ucis de soldații turci, iar trupul său a fost aruncat într-un râu aflat dincolo de Adrianopol.

În 1992, Antim Ivireanul a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, fiind prăznuit în fiecare an, pe 27 septembrie.

Echipele de rugby ale României și Georgiei au cucerit, fiecare, de câte cinci ori Cupa ”Antim Ivireanu”.

CUPA ANTIM IVIREANU
6 aprilie 2002 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 23-31
30 martie 2003 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 6-19
27 mai 2004 (Iasi): ROMÂNIA - Georgia 25-18
12 martie 2005 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 20-13
25 februarie 2006 (Bucuresti): ROMÂNIA - Georgia 35-10
3 februarie 2007 (Bucuresti): ROMÂNIA - Georgia 17-20
9 februarie 2008 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 22-7
14 martie 2009 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 28-23
13 martie 2010 (București): ROMÂNIA - Georgia 22-10

ALTE TROFEE DIN RUGBY

CUPA CALCUTTA. Se acordă anual, câștigătoarei meciului dintre Anglia și Scoția. Ea a fost donată Federației Engleze de Rugby (RFU), în 1874, de foști membri ai Calcutta Football Club, o grupare de rugby fondată în 1873, în India, dar care s-a desființat la puțin timp după aceea... Trofeul a fost confecționat din banii rămași la club.

CUPA BLEDISLOE. Trofeul este atribuit echipei care se impune în meciul anual dintre echipele de rugby ale Noii Zeelande și Australiei. El poartă numele lordului care a fost numit guvernator general al Noii Zeelande în 1931. Cupa Bledisloe s-a decernat pentru prima dată în 1932.

CUPA MILENIULUI. În 1988, atunci când orașul Dublin sărbătorea un mileniu de existență, federațiile de rugby din Anglia și Irlanda au decis să creeze acest trofeu anual pentru a recompensa câștigătoarea meciului direct dintre "trandafiri" și "verzi".

CUPA DAVE GALLAHER. A fost decernată pentru prima dată în 2000, la meciul dintre Noua Zeelandă și Franța. Poartă numele unui fost căpitan All Blacks, care a murit în Belgia, în timpul Primului Război Mondial.

CUPA EUROSTAR. Un alt trofeu decernat pentru întâia oara în 2000, însă la meciul de rugby Anglia - Franța.

CUPA GIUSEPPE GARIBALDI. Poartă numele revoluționarului care și-a legat destinul de independența Italiei și care, fiind născut la Nisa, a fost mai întâi soldat în armata franceză. Din 2007, cupa se acordă la meciurile Franța - Italia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu