joi, 24 martie 2011

Constanta vrea sa infiinteze Federatia Romana de Rugby pe Plaja


La Constanta a luat fiinta zilele trecute Asociatia Sportiva „Oval 5 Beach Romania”, formatiune creata pe baza unui parteneriat Constanta - Bucuresti. Asociatia, cu Vasile Chirondojan presedinte si Nicolae Manolache intre vicepresedinti, isi doreste sa infiinteze si sa promoveze cat mai multe cluburi de rugby pe plaja si, implicit, competitii pe plaja. Tinta este ca, in curand, sa se infiinteze si Federatia Romana de Beach Rugby, desprinsa de FRR.




Miercuri, 23 martie, la Complexul Cleopatra din Mamaia, au fost semnate documentele de constituire a Asociatiei Sportive „Oval 5 Beach Romania”, formatiune creata pe baza unui parteneriat Constanta - Bucuresti.

Cu acest prilej, au fost prezentate organigrama si obiectivele asociatiei. Astfel, functia de presedinte de onoare i-a revenit lui Florian Constantin, presedintele Asociatiei Judetene de Rugby Constanta, in timp ce Vasile Chirondojan, presedintele CS Cleopatra Mamaia, a preluat mandatul (pe 4 ani) de presedinte al „Oval 5”. Vicepresedinti sunt Nicolae Manolache, Lucian Osatiuc si Marian Nache; secretar general - Sorin Tranca; director de dezvoltare - Catalin Sasu.

„Sunt bucuros ca am pus bazele unui proiect pe care il gandim de cativa ani si speram ca, in viitor, sa infiintam Federatia Romana de Beach Rugby, cu sediul la Constanta. Vor fi organizate turnee, pe litoral, dar si in alte orase ale tarii, in care, in prima faza, vor evolua sportivii deja existenti in cluburi. Pe viitor, vrem sa atragem catre rugby-ul pe plaja jucatori noi, de la copii de 12 ani pana la juniori de 18 ani”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, presedintele Vasile Chirondojan.

Prezenta la eveniment, Elena Frincu, director executiv al DJST Constanta, le-a urat mult succes in activitate celor care au fondat asociatia.

„Momentan, trebuie sa va dezvoltati, sa infiintati sectii de specialitate in cluburi, apoi sa va desprindeti de sub tutela Federatiei Romane de Rugby. Aveti exemplul gimnasticii ritmice sau aerobice, separate de gimnastica artistica si care se descurca foarte bine”, a spus Elena Frincu. Va prezentam o varianta simplificata a rugbyului pe plaja, o disciplina a sportului cu balonul oval extrem de spectaculoasa, care castiga din ce in ce mai mult adepti. Exista mai multe variante de regulament ale acestui sport, aceasta find cea non-placaj.

Beach rugby, o disciplina intrata nu demult in familia sporturilor de plaja, alaturi de beach volei sau beach soccer, este o varianta a clasicului rugby in 15. Se joaca intre echipe avand in componenta 5 jucatori si 3 rezerve pe un teren cu dimensiuni reduse: 40/30 m. Durata meciurilor: 2 reprize de 5 minute de joc efectiv, cu o pauza scurta, de 1 minut. Are reguli mult simplificate, fara gramada ordonata, fara repuneri in margine, fara transformari ale loviturilor de pedeapsa sau eseurilor
Jocul cu piciorul este interzis, se joaca totul numai la mana. De asemenea, nu se joaca pe placaje. Atingerea simultan, cu doua maini a atacantului pe tricou sau sort inseamna echivalentul unui placaj, sau mai bine zis a unei opriri. La a 3-a oprire consecutiva a atacului, echipa care se afla in posesia balonului pierde atacul, iar mingea ii revine echipei adverse.
Orice schimbare de jucatori se poate face atunci cand balonul nu este in joc. Cand un jucator este inlocuit tactic, el nu mai poate intra decat pentru a-l inlocui pe un jucator accidentat.
Echipamentul de protectie, precum casca de cap, este interzis.
Dupa o atingere a jucatorului in posesia balonului, este obligatoriu sa urmeze o pasa. Jucatorul care reia jocul nu are voie sa alerge singur cu mingea dupa reluare. Balonul trebuie pus la pamant pentru a fi repus in joc. In cazul in care atingerea unui atacant in posesie, este simultana cu o pasa, arbitrul lasa jocul sa continue. Daca jucatorul atacant este atins de un aparator, dar se afla in plonjon spre eseu, atunci eseul va fi acordat.
Excluderea temporara: 1’30”
In rest, regulile de joc sunt cele ale Regulamentului International Rugby Board.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu