vineri, 27 ianuarie 2012

Six Nations incepe in 4 februarie

Cea mai veche competitie rugbystica europeana intertari, Turneul celor 6 Natiuni, bifeaza in 2012 editia cu numarul 116.

Turneul are o istorie extraordinara, primele infruntari sub acest brand fiind notate in 1883. De-a lungul timpului, numai in 14 cazuri intrecerea anuala care recompenseaza castigatoarea cu titlul de campioana europeana, nu s-a putut disputa. Anii in care turneul emisferei nordice a lipsit de pe firmament au fost 1896, 1897, 1915-1920 (anii primului razboi mondial), 1940-1946 (anii celui de-al doilea razboi mondial) si 1972.

Prima denumire a turneului a fost Home Nations, schimbata in 1909 in Five Nations. Din 1932 pana in 1939 se revine la formula Home Nations, dupa care, incepand cu 1947, turneul cunoaste epoca deplinei maturitati sub denumirea de Five Nations. Din 2000, Angliei, Frantei, Irlandei, Scotiei si Tarii Galilor li se alatura si Italia, ajungandu-se la formula actuala, Six Nations.

Cea mai galonata echipa este Anglia, cu 26 de titluri castigate. De cand a aparut si Italia in ecuatie, Franta a fost cea mai tare, cu cinci cunune de lauri, urmata de Anglia, cu patru succese. Tara Galilor a castigat de doua ori, iar Irlanda odata, in formatul cu sase echipe.

Actuala detinatoare a titlului este Anglia, care conduce si in clasamentul Grand Slam-urilor (turneu incheiat doar cu victorii), cu 12 reusite. Galezii au 10 Grand slam-uri in palmares, iar francezii noua.

Cristian Stoica, in tricoul Italiei, este singurul roman care a evoluat vreodata in meciuri de la Six Nations.

Prima etapa din acest an a turneului este programata la 4 februarie, atunci cand avem urmatorul program:
Franta – Italia
Scotia – Anglia
Irlanda – Tara Galilor

Ultima runda este programata in 17 martie. In acest an, turneul poarta numele RBS 6 Nations, fiind sponsorizat de Royal Bank of Scotland. Meciurile vor fi transmise in Romania de DOLCE Sport.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu