sâmbătă, 16 iunie 2012

Otar Turaşvili a debutat pentru România

Turaşvili este primul străin care joacă pentru România
Naţionala de rugby a României este la o victorie de a-şi adjudeca trofeul IRB Nations Cup. Parcursul fără greşeală al "stejarilor" s-a datorat şi unuia dintre jucătorii de forţă ai pachetului de înaintare, taloneurul Otar Turaşvili. Jucătorul născut şi crescut la Tbilisi a trecut peste marea rivalitate dintre România şi Georgia de pe terenul de rugby şi a acceptat să îmbrace tricoul brodat cu frunza de stejar. "După ce joci prima dată în tricoul ţării pentru care vrei să dai totul, lucrurile se schimbă. Mă simt ca un român acum", zâmbeşte el.

Ar fi vrut în Franţa
De trei ani, Otar Turaşvili joacă şi vorbeşte româneşte. A păşit pentru prima dată în campionatul autohton în 2009 la Farul, a rămas încă un sezon la "marinari", după care anul trecut a făcut mutarea spre Timişoara, echipă pretendentă la titlul SuperLigii. De ce România? "Doream să merg în Franţa, să dau probe acolo, însă aveam probleme în obţinerea vizei şi colegii care erau la Farul mi-au spus că e un rugby bun aici şi că merită să vin", explică el. Alături de cei cinci colegi gruzini, adaptarea în oraşul de malul mării a fost uşoară. "Am învăţat româneşte în şase luni, totul era nou pentru mine, însă mi-a plăcut felul de a fi al oamenilor. Sunt mult mai deschisi şi mai comunicativi", zâmbeşte uriaşul cu ochi albaştri.

"Românii au fost mai rapizi"
"Tura" a început rugbyul la 16 ani, iar calităţile native l-au propulsat repede spre echipa Lokomotiv Tbilisi şi loturile naţionale de U18, U19 şi U20 ale Georgiei. Aici s-a oprit însă şi legătura cu rugbyul gruzin: "Eu am tot aşteptat convocarea la seniori, nu a venit, în schimb, România a fost interesată de mine şi am apreciat acest lucru. Nu am niciun regret că am făcut această alegere". În echipa naţională s-a integrat repede, mai ales că îi ştia pe mulţi dintre băieţi. "M-au acceptat din prima, aştept să văd însă care este botezul surpriză pe care mi l-au promis băieţii", se amuză el.

Duelul dintre România şi Georgia pe teren nu-l sperie şi mărturiseşte că aşteaptă meciul în care va lega grămezi cu foştii colegi: "Va fi un meci cu o intensitate puternică, dar trebuie să joci cu sânge rece, iar cel mai bun să câştige". Până atunci, "Tura" strânge rândurile cu "stejarii" şi joacă duminică (ora 20:00) cu trofeul IRB Nations Cup pe masă, în faţa Italiei pe stadionul "Arcul de Triumf", din Bucureşti.

A fost o surpriză convocarea, speram, dar îmi era greu să cred că se va întâmpla. Sunt fericit că pot ajuta naţionala
Otar Turaşvili, jucător România

Tricoul în care a debutat Turaşvili pentru România îl va face cadou, cu autograf, unui prieten
Îi place bucătăria românească, preferatele lui fiind caşcavalul pane, micii, sarmalele şi ciorba de burtă
Turaşvili este în curs de obţinere a cetăţeniei române

26 de ani va împlini Otar Turaşvili pe 14 iulie.                                                               Articol publicat de Mirela Basescu

“Lupii” Bucureşti şi-au aflat adversarii din Challenge Cup 2012-2013

"Lupii" Bucureşti , selecţionată ce reprezintă România în cea de-a doua competiţie valorică intercluburi din Europa, Challenge Cup a fost repartizată în grupa a patra a turneului. Astfel, românii vor avea ca adversari echipele Bath (Anglia), Calvisano (Italia) şi Agen (Franţa).
Echipele care vor câştiga grupele şi cele mai bune trei componente ale locului secund se vor califica în sferturile de finală ale competiţiei. Finala este programată pentru 17 mai 2013, la Dublin.

La ediţia trecută, "Lupii" Bucureşti au terminat pe locul 3 în Grupa 1, după Stade Francais şi Worcester Warriors, reuşind să obţină două victorii, 34-7 cu Crociati, la Bucureşti şi 26-13 cu Crociati, în deplasare.

Grupele din Challenge Cup:
Grupa 1: Gloucester (Anglia), London Irish (Anglia), Bordeaux-Begles (Franţa), Mont-de-Marsan (Franţa);
Grupa 2: Perpignan (Franţa), Worcester (Anglia), Rovigo (Italia), Bizkaia Gernika (Spania);
Grupa 3: London Wasps (Anglia), Newport (Ţara Galilor), Bayonne (Franţa), Rugby Mogliano (Italia);
Grupa 4: Bath (Anglia), Calvisano (Italia), Agen (Franţa), Lupii Bucureşti (România);
Grupa 5: Stade Francais (Franţa), Newcastle (Anglia), Prato (Italia), Grenoble (Franţa).

joi, 31 mai 2012

IRB Nations Cup 2012 - LIVE pe GSP TV

GSP TV va transmite LIVE toate cele noua meciuri ale IRB Nations Cup 2012.

Vineri, 08 iunie
Romania v Uruguay – 16.00
Rusia v Italia A – 18:00
Portugalia v Argentina Jaguars – 20:00

Marti, 12 iunie
Portugalia v Italia A – 16:00
Romania v Argentina Jaguars – 18:00
Rusia v Uruguay – 20:00

Duminica, 17 iunie
Rusia v Argentina Jaguars – 16:00
Portugalia v Uruguay – 18:00
Romania v Italia A – 20.00

Biletele sunt disponibile de marti

FRR a pus in vanzare bilete pentru turneul gazduit la Bucuresti incepand de marti. Acestea se gasesc la magazinul din Bulevardul Marasti (de luni pana vineri intre 09.00 si 17.00), in reteaua Diverta sau pe myticket.ro.

Tribuna I: Abonamente valabile pentru tot turneul – 100 lei

Peluza si Tribuna a II-a: Bilete valabile o zi – 10 lei; Abonamente valabile pentru tot turneul - 25 lei

miercuri, 23 mai 2012

La 3 decembrie se trag grupele Rugby World Cup 2015

In 2015, Cupa Mondiala la rugby se va desfasura in Anglia. Cu circa trei ani inainte, in 3 decembrie urmator, la Londra se va efectua tragerea la sorti a celor patru grupe. La competitie vor participa 20 de echipe.

Anuntul a fost facut de International Rugby Board (IRB). De asemenea, se cunosc si formatiile calificate direct, in functie de rezultatele obtinute la editia precedenta, de anul trecut: Noua Zeelanda, detinatoarea titlului, Franta, Australia, Tara Galilor, Africa de Sud, Argentina, Anglia, Irlanda, Italia, Scotia, Samoa si Tonga.

Numele celor douasprezece natiuni mai sus amintite vor fi repartizate in trei urne a cate patru, in functie de pozitia pe care o vor ocupa ele in clasamentul IRB din noiembrie viitor.

Celelalte opt echipe participante vor fi decise in faza preliminara. Pentru a ajunge la Cupa Mondiala, echipa Romaniei trebuie sa ocupe locul 1 sau 2 in editia 2013/2014 a Cupei Europene a Natiunilor. In cazul in care se va clasa pe 3, asa cum s-a intamplat in 2010, nationala noastra va participa la recalificari.

Romania face parte din grupul extrem de restrans al echipelor nationale de rugby care au participat la toate cele sapte editii organizate pana acum, in 1987 ea avand statutul de invitata ca urmare a victoriilor obtinute de ea in fata natiunilor majore, in special contra Frantei.

Marian Burlacu (Adevarul)

Nations Cup 2012: Uruguay, Italia A, Argentina Jaguars, Portugalia si Rusia vin la Bucuresti

A saptea editie a turneului international IRB Nations Cup va incepe la Bucuresti pe 08 iunie. Aceasta este a sasea editie consecutiva care se desfasoara in Romania.

Pe langa tara noastra, la competitie vor participa Uruguay, Italia A, Argentina Jaguars, Portugalia si Rusia. Celelalte doua zile de meci sunt programate pentru 12 si 17 iunie.

Romania va juca cu Uruguay, Argentina Jaguars si Italia.

Turneul va fi transmis de GSP TV. Vom reveni cu programul exact transmisiunilor.

Meciurile se vor disputa pe Stadionul National Arcul de Triumf.

Vineri, 08 iunie
Romania v Uruguay – 16.00
Rusia v Italia A – 18:00
Portugalia v Argentina Jaguars – 20:00

Marti, 12 iunie
Portugalia v Italia A – 16:00
Romania v Argentina Jaguars – 18:00
Rusia v Uruguay – 20:00

Duminica, 17 iunie
Rusia v Argentina Jaguars – 16:00
Portugalia v Uruguay – 18:00
Romania v Italia A – 20.00

joi, 17 mai 2012

Marea dilema a rugby-ului nostru: inaintarea sau treisferturile?

Primele dispute din editia 2012 a SuperLigii la rugby au aratat ca echipele participante se impart in doua categorii. Unele raman adeptele stilului clasic, si anume aceluia in care inaintarea are rolul dominator. Celelalte sunt inclinate sa joace mult mai deschis, punand accent pe treisferturi.

Aceasta este, in opinia mea, o mare dilema a sportului cu balonul oval de la noi. Si nicidecum una de data recenta. In anii 50, de pilda, atunci cand echipele de club din Franta si Marea Britanie efectuau periodic turnee in Romania, iar selectionata Bucurestiului le-a intors vizita acestora, treisferturile noastre ocupau cam aceeasi pozitie ca inaintasii. Deloc intamplator, galezii l-au supranumit pe Penciu, fundasul de atunci al nationalei, “Alexandru cel Mare”.

Prima victorie obtinuta de “stejari” in fata Frantei, 11-5 in 1960, a indus, pe langa bucuria normala dupa un asemenea succes, si teama de esec. Din acest motiv, cred ca antrenorii de atunci ai nationalei au mizat, mai apoi, pe cartea jocului pe inaintare, unul mult mai sigur decat acela pe treisferturi. Este adevarat, aveam pe atunci “gramadari” de talie internationala, iar cei din linia a treia erau capabili sa joace foarte bine şi la mana, dar si cu piciorul – flankerul Viorel Morariu, de pilda, era un foarte bun executant de dropgol, procedeu pe care l-a folosit şi in partidele contra “cocosilor”.

Au urmat alte succese importante, in fata unor echipe de top (Franta, Tara Galilor si Scotia), dar si o infrangere (6-14), la Bucuresti, in 1981, contra Noii Zeelande, in care specialistii au cazut de acord: romanii au una dintre cele mai puternice inaintari din rugby-ul international – contra temutilor All Blacks, de pilda, “stejarii” au avut chiar si un eseu valabil, marcat cu un procedeu necunoscut pana atunci – i s-a spus “berbecul” -, dar nevalidat de arbitrul scotian. Pe de alta parte, tot atunci, Romania avea sa inscrie un eseu Frantei dupa o actiune initiata de Mircea Paraschiv pe partea inchisa.

In ultimele doua decenii, desi am avut şi buni jucatori pe treisferturi – Adrian Lungu, de pilda, a devenit campion al Frantei cu Castres Olympique -, in prim-plan s-au aflat inaintasii. De la Vlad si Branza, Socol si Manta pana la Petru Balan, Tincu si Tonita, ultimii trei devenind, de altfel, campioni cu Biarritz, respectiv Perpignan. Pana si Paraschiv, care excelase pe postul de mijlocaş de gramada, a devenit partizanul jocului pe inaintare – nationala cucerea terenul advers indeosebi prin moluri rulante.

Faptul ca astazi numarul jucatorilor romani din diviziile de elita din Franta si Anglia a scazut considerabil face sa creasca importanta campionatului din perspectiva echipei nationale. Iar tendintele sunt diferite. Dinamo, de pilda, se bazeaza indeosebi pe forta inaintarii. Timisoara, in schimb, pare a inclina spre treisferturi. Dincolo de toate acestea, se observa o incercare a formatiilor din SuperLiga de a nu mai pune rezultatul pe primul plan, ci de a oferi si ceva spectacol. Ceea ce este foarte bine, oamenii venind la rugby nu numai pentru a se bucura de victoria favoritilor, ci si pentru a vedea actiuni de atac purtate cu imaginatie, dar si in mare viteza.

Marian Burlacu (Adevarul)

joi, 10 mai 2012

SuperLiga CEC Bank

FRR si partenerii media au stabilit programul transmisiunilor din etapa Etapa a VII-a a SuperLigii CEC Bank, programata pentru 23 mai 2012.

Etapa a VII-a
23 mai 2012

RCMUV Tim.-CS Poli Agro Iasi – miercuri – 10.00
CS Dinamo-CS U Cluj – miercuri – 10.00 – Rugby TV
CSA Steaua-CSM Stiinta B.Mare – miercuri – 17.00 – GSP TV
RCJ Farul Cta.-CSM Bucuresti – miercuri – 18.00 – Rugby TV

Totodata s-a stabilit ca prima competitie din rugbyul romanesc sa ia o pauza intre 04 iunie si 14 iulie. SuperLiga CEC Bank se reia dupa vacanta de vara cu etapa a IX-a.

De asemenea, etapele de Rugby 7 din SuperLiga CEC Bank vor avea loc pe 13, 20, 27 Octombrie 2012.

Avand in vedere Hotararea Biroului Federal care face referire la stabilirea perioadei de transferuri intersezon pentru SuperLiga si modificarile de program de mai sus, intervalul in care cluburile din primul esalon pot transfera jucatori este 04 iunie si 12 iulie 2012.

Etapa a-X-a
14 iulie 2012

37.CSM Stiinat B.Mare -CSM Bucuresti
38.CSA Steaua-CS Dinamo
39.RCMUV Tim.-RCJ Farul Cta.
40.CS U Cluj-CS Poli Agro Iasi

Etapa a-XI-a
21 iulie 2012

41.CS Dinamo-CSM Stiinta B.Mare
42.RCJ Farul Cta.-CSA Steaua
43.CSM Bucuresti-CS Poli Agro Iasi
44.RCMUV Tim.-CS U Cluj

marți, 8 mai 2012

Meci de adio pentru Tincu in Top 14

Penultima etapa din Top 14, disputata in acest week-end, a insemnat meciul de adio al lui Marius Tincu, cel care le-a multumit emotionant spectatorilor de la Perpignan, in partida castigata acasa cu Lyon.

Montpellier – Biarritz 21-16. Montpellier si-a asigurat prin acest succes prezenta in baraj. Biarritz, lipsita de cateva piese grele, printre care si Yachvili, a jucat mai mult cu gandul la finala Amlin Challenge Cup. Amorosino a marcat op incercare in chiar primul minut, dupa care Doumayrou a mai inscris odata pentrru gazde. Aripa de culoare, Ngwenyia, a marcat si el un eseu pentru oaspeti, restul punctelor pentru basci venind de la Baby, penalitate si Barraque, doua lovituri de pedeapsa si o transformare. Montpellier a mai marcat prin Bustos Moyano, trei lovituri de pedeapsa si o transformare.

Toulon – Touliuse 25-22. Meci foarte frumos, cu o victorie de moral pentru Toulon. Cele doua echipe s-ar putea revedea in semifinalele campionatului, daca gazdele trec de baraj. Pallison, Roberts si Armitage au semnat incercarile gazdelor, iar pentru campioni a marcat un eseu Clerc. Wilkinson si-a facut datoria, cu doua lovituri de pedeapsa si doua transformari, in timp ce Toulouse si-a ameliorat tabela prin tentativele de tinta ale lui Beauxis, cinci penalitati si o transformare.

Perpignan – Lyon 34-22. Plante, Marty si Chouly au inscris incercari pentru catalani, care au trecut usor de o echipa resemnata cu gandul retrogradarii. Hook a fost foarte bun la buturi, reusind cinci lovituri de pedeapsa si doua transformari. Victoria este cu atat mai pretioasa cu cat ea a fost obtinuta de Perpignan in 14 oameni, Guirado fiind eliminat pentru un placaj periculos, in minutul 24. Tot atunci, pe post de taloner a intrat Marius Tincu, inlocuindu-l pe cel eliminat in distributia catalana. Lyon a reusit un eseu prin Forest, dar si cinci penalitati si o transformare prin Tomamichel, cel care a provocat si eliminarea lui Guirado. Balan a fost titular pe postul de pilier, in angrenajul oaspetilor, fiind inlocuit dupa pauza.

Castres – Clermont 30-19. La adapostul semifinalei, Clermont a jucat relaxat, marcand totusi trei incercari prin Jaques, Sitiveni si Murimurivalu. Doua dintre ele au fost transformate de catre williams. Tot trei eseuri a marcat si Castres, prin Diarra, Evans si Martial. Diferenta s-a facut la tentativele de tinta, unde Teulet a marcat doua lovituri de pedeapsa si trei transformari, iar Bernard o penalitate.

Brive – Bordeaux 9-23. Brive este ca si retrogradata dupa ce a luat bataie acasa de la Bordeaux. Brive a fost slaba in ofensiva, unde nu a punctat decat prin penalitatile lui Swanepoel. Oaspetii in schimb au culcat balonul in terenul advers de tinta prin Connor si LeBourhis, reusind prin Lopez trei lovituri de pedeapsa si o transformare, plus Frazer, o transformare. Florea nu a jucat la oaspeti.

Bayonne – Agen 31-10. Demonstratie de rugby a bascilor, care au marcat trei incercari prin Gerber, Roumiou si Boutaty. Alte puncte pentru Bayonne au fost cele de la Potgeiter, o lovitura de pedeapsa si patru transformari, punctul bonus ofensiv venind dupa un eseu de penalizare. Agen a marcat eseulo de onoare prin Dujin, iar Barnard a inscris o transformare si o lovitura de pedeapsa.

Racing Metro – Stade Francais 19-13. Derby-ul parizian a fost transat de gazde. Raportul eseurilor a fost egal, 1-1, marcatori fiind Descons, respectiv Arias. Wisniewski, cu patru lovituri de pedeapsa si transformare a fost mai bun decat omologul sau Dupuy, care a realizat cu doua lovituri de pedeapsa mai putin. La pauza, gazdele au condus cu 13-10.

marți, 1 mai 2012

SuperLiga CEC Bank: Programul meciurilor din luna mai

FRR si GSP TV au stabilit programul meciurilor din SuperLiga CEC Bank pentru luna mai:

Etapa a-V-a
05/06 mai 2012

CS Dinamo-CS Poli Agro Iasi – sambata, 10.00 – RUGBY TV
RCMUV Tim.-CSA Steaua – sambata, 15:00 – GSP TV
CSM Bucuresti-CS U Cluj – sambata, 17.00 – RUGBY TV
RCJ Farul Cta. vs CSM Stiinta B.Mare – duminica, 15:00 – GSP TV

Etapa a-VI-a
12/13 mai 2012

CS U Cluj-CSA Steaua – sambata, 10.00 – RUGBY TV
CSM Bucuresti-CS Dinamo – sambata, 15:00 – GSP TV
CS Poli Agro Iasi-RCJ Farul Cta. – duminica, 10.00 – RUGBY TV
CSM Stiinta B.Mare-RCMUV Tim. – duminica, 15:00 – GSP TV

Etapa a-VII-a
19/20 mai 2012

RCMUV Tim.-CS Poli Agro Iasi – sambata, 10.00 – RUGBY TV
CSA Steaua-CSM Stiinta B.Mare – sambata, 15:00 – GSP TV
RCJ Farul Cta.-CSM Bucuresti – duminica, 10.00 – RUGBY TV
CS Dinamo-CS U Cluj – duminica, 15:00 – GSP TV

CALIFICARI PLAY OFF – PLAY OUT

RETUR

Etapa a-VIII-a
26/27 mai 2012

RCMUV Tim.-CSM Bucuresti – sambata, 10.00 – RUGBY TV
CSA Steaua-CS Poli Agro Iasi – sambata, 15:00 – GSP TV
CSM Stiinta B.Mare- CS U Cluj – duminica, 10.00 – RUGBY TV
RCJ Farul Cta.-CS Dinamo – duminica, 15:00 – GSP TV

vineri, 27 aprilie 2012

Dinamo 31 - 23 Steaua

Nimic nu e bătut în cuie în această ediție a Superligii la rugby. Învinsă în primele două runde, Dinamo a câștigat cu 31-23 în fața Stelei, formație care avea maximum de puncte până atunci. Singurele formații care au câte trei succese sunt CSM Baia Mare și RCM UV Timișoara, care s-au impus la București, cu CSM (20-10), respectiv la Constanța, cu Farul (22-18). Poli Agro Iași a învins pe ”U” Cluj, cu 24-19.

Așteptat cu mare interes, ”Eternul derby” a confirmat ideea că niciun pronostic nu este valabil atunci când se întâlnesc Dinamo și Steaua. Evoluând cu mult curaj, valorificându-și superioritatea pe înaintare, oamenii lui Ștefan Demici au obținut o victorie clară, conducând în cea mai mare parte a meciului.

Dinamo a marcat patru încercări, prin Bărbuliceanu, Tamba, Rațiu și Mamoc, restul punctelor fiind aduse de Cătălin Nicolae, din trei transformări și o penalitate, și Gîrbău, dintr-o transformare. Pentru Steaua au înscris Baraulea 1 eseu, Zamfir 2e, Vlaicu 2 penalități și Pătrașcu 1 transformare.

De remarcat acțiunea care s-a încheiat cu primul eseu al meciului, înscris în minutul 15: Ciprian Căplescu a slalomat printre perdelele apărării steliste, i-a pasat lui Adrian Bărbuliceanu, care s-a dus până între buturile adverse!

Evoluția scorului: 7-0, 7-6, 10-6 (pauză), 10-11, 17-11, 24-11, 24-18, 31-18, 31-23.

Astfel Dinamo a obținut punctul bonus ofensiv.

Ultima victorie dinamovistă în fața Stelei data din 31 mai 2008, când ”câinii” s-au impus cu 6-0 în finala ediției 2007/2008 a Diviziei Naționale.CSM București a ținut în șah campioana

Dificultăți a întâmpinat nu numai Steaua, ci și CSM Baia Mare. Campioana a obținut victoria (20-10) la București, în fața ”capitaliștilor”, însă mult mai greu decât se aștepta. De altfel, după 40 de minute maramureșeanii aveau un avantaj fragil, 5-0, grație eseului marcat de Ciuntu și transformat de Pop în minutul 23.

Cu toate că a rămas în 14 jucători (Mugurel Sârbu a văzut ”galben”, în min. 46), CSM București a strâns scorul prin lovitura de pedeapsă concretizată de Ionuț Florea (min. 55). Gazdele nu s-au potolit și Florin Surugiu a fost și el eliminat pentru 10 minute. De data aceasta, oamenii lui Eugen Apjok au știut să profite de omul în plus. Mai întâi, Ciuntu a marcat o nouă încercare (min. 59). Apoi, Budușanu, care ratase transformarea eseului, a fructificat o penalitate (min. 63). Și astfel CSM Baia Mare s-a detașat decisiv: 13-3. Mai ales că Stoica a mai adus cinci puncte printr-un nou eseu, iar Budușanu a transformat.

Gazdele, care au făcut din nou un joc curajos, și-au salvat onoarea prin Marius Dinu, care a culcat balonul în terenul de țintă băimărean - Florea a transformat. Cu toate acestea, CSM București este singura echipă din Superligă care n-a obținut niciun punct în ediția 2012.

Timișorenii au câștigat revenind după pauză

Într-o reeditare a meciului care a stabilit ocupanta locului 3 în ediția trecută a Superligii, RCM UV Timișoara s-a impus cu destul dificultăți la Constanța, în fața Farului: 22-18.

”Marinarii” au condus cu 13-3 la pauză, grație reușitelor lui McGrath (un eseu) și Howard (o transformare, o penalitate și un dropgol) - bănățenii deschideseră scorul în minutul 3, când Calafeteanu a concretizat o lovitură de pedeapsă.

Repriza a doua a fost dominată de echipa lui Chester Williams, care a marcat trei încercări (Turașvili, Pahulu și Lemnaru), prima și ultima fiind transformate de Calafeteanu.

Cu un minut înainte de final, McGrath a ajuns cu balonul în terenul de țintă advers, reușita sa aducând Farului punctul bonus defensiv.

Înregistrarea partidei de la Iași o puteți vedea fie pe rugbytv.ro, fie pe www.privesc.eu.

Poli Iași s-a impus în disputa ultimelor clasate

O victorie importantă, prima din acest sezon, a obținut Poli Agro Iași: 24-19 cu ”U” Cluj. Acest succes i-a urcat pe moldoveni pe locul 6 în clasamentul Superligii.

Disputa de pe terenul Tepro a fost una în care combatanții au evoluat cu garda jos. Oaspeții au condus încă din start, atunci când Martan a culcat balonul între buturi, iar Utiu a transformat (0-7). Poli Agro a profitat de eliminarea clujeanului Mazăre, marcând două încercări prin Cernescu și Giușcă. Cum niciuna nu a fost transformată la pauză diferența a fost minimă pentru gazde (10-7).

În a doua parte a întâlnirii, fiecare formație a mai marcat câte două eseuri prin Bolat și Ignea, respectiv prin Banu și Ciocoiu. Moroșanu a transformat de fiecare dată, în timp ce Utiu a ratat ultima tentativă de țintă.

Înregistrarea partidei de la Iași o puteți vedea fie pe rugbytv.ro, fie pe privesc.eu.

Superliga 2012
Etapa a 3-a, rezultate

Poli Agro Iași - CS ”U” Cluj 24-19

CSM București - CSM Baia Mare 10-20

Farul Constanța - RCM UV Timișoara 18-22

Dinamo - Steaua 31-23

Clasament
1. BAIA MARE 14 puncte (2 puncte bonus)
2. Timișoara 14 puncte (2 puncte bonus)
3. Steaua 10 puncte (2 puncte bonus)
4. Farul 9 puncte (1 punct bonus)
5. Dinamo 6 puncte (2 puncte bonus)
6. Poli Iași 4 puncte (0 puncte bonus)
7. ”U” Cluj 2 puncte (2 puncte bonus)
8. CSM București 0 puncte

Etapa viitoare (a 4-a)
Sâmbătă, 28 aprilie

Ora 11.00:
Poli Agro Iași - CSM București
ÎN DIRECT LA RUGBYTV.RO

Ora 15.00:
CSM Știința Baia Mare - Dinamo
ÎN DIRECT LA GSP TV

Duminică, 29 aprilie
Ora 11.00:

CS ”U” Cluj - RCM UV Timișoara
ÎN DIRECT LA RUGBYTV.RO

Ora 15.00:
Steaua - Farul Constanța
ÎN DIRECT LA GSP TV

Romania a castigat Cupa Mondiala pe net

Nationala Romaniei a invins in finala Australia cu 14-7 la jocul Rugbymania. Rugbymania este un joc online cu peste 6000 de useri activi.

Scopul jocului este acela de a antrena o echipa de rugby cu tot ce implica acest lucru. Useri pornesc din liga a V-a.

Staff-ul echipei nationale este format din trei persoane, ei urmand sa pregateasca cei mai buni jucatori pentru aceasta competitie.

Succesul este cu atat mai important cu cat Romania a depasit tari ca Italia sau Franta care au numar de aproape 2000 de useri.

In tara noastra sunt aproximativ 400 de antrenori.

In celelalte trei editii ale Cupei Mondiale s-a impus Italia, Romania obtinand o medalie de argint.

Intra si tu pe www.rugbymania.net si fa-ti cont pentru a ajuta echipa nationala.

Sferturi de finala
22/04/2012 19:00• Romania – New Zealand 14 – 0
22/04/2012 19:00• Italia – England 28 – 7
22/04/2012 19:00• France – Magyarország 21 – 7
22/04/2012 19:00• Australia – Scotland 35 – 0

Semifinala
24/04/2012 20:00• France – Romania 0 – 21
24/04/2012 20:00• Australia – Italia 21 – 14

Finala mica
25/04/2012 19:00• France – Italia 0 – 19

Finala
25/04/2012 21:00• Romania – Australia 14 – 7

Evolutia scorului:
(7′: 7-0) (45′: 7-7) (106′: 14-7)

Marius Tincu: Ma retrag din activitatea competitionala

Capitanul echipei nationale a Romaniei, Marius Tincu, a decis sa se retraga din activitatea competitionala la sfarsitul acestui sezon din considerente medicale.

Problemele sale la genunchiul drept il impiedica sa-si continue cariera de jucator.

“De doi ani sufar din cauza problemelor de la genunchi. Totul s-a agravat de la ultima operatie de acum doi ani. Singurele mele regrete sunt legate de faptul ca nu am putut participa la doua Cupe Mondiale, in Australia (2003) am fost accidentat, iar la cea din Tara Galilor (1999) nu am fost convocat. Cea mai fericita zi din rugby pot sa consider ziua finalei campionatului francez din 2009, cand am castigat titlul. Mi-am propus sa stau mai mult langa familie dupa 18 ani petrecuti in cantonamente. Nu stiu daca o sa mai joc vreun meci in acest sezon. O sa fac cursuri de antrenori la Paris pentru a putea pregati sportivi de performanta”, a declarat in exclusivitate Marius Tincu pentru FRR.ro.

El a transmis un mesaj atat pentru iubitorii sportului cu balonul oval, cat si pentru jucatorii romani.

“Pe fani ii rog sa iubeasca sportul acesta in continuare si sa il sustina fiecare cum poate. Jucatorii trebuie sa creada in ceea ce fac si sa tinda tot timpul spre nivel inalt, iar cand ajung sus sa respecte culorile nationalei”, le-a transmis Tincu.

In vara, la turneul IRB Nations Cup, Marius Tincu va imbraca treningul de antrenor, el fiind responsabil de pregatirea pachetului de inaintare al echipei nationale.

Tincu evolueaza in Franta, fiind in ultimul an de contract la Perpignan. A mai jucat la Cluj, Rouen, La Teste, Section Paloise (Pau). Are 51 de selectii la echipa nationala. A reprezentat Romania la Cupele Mondiale din 2007 si 2011.

duminică, 22 aprilie 2012

Ultimul antrenor român care a bătut Scoţia are ofertă de la FR de Rugby

În Adunarea Generală a Federaţiei Române de Rugby (FRR), desfăşurată zilele trecute, s-a aprobat începerea negocierilor cu Peter Ianusevici. Fostului internaţional român i se va propune să ocupe postul de antrenor federal. Daniel Mitrea va continua activitatea la FRR ca director de Relaţii Internaţionale.

Fost jucător de treisferturi la Farul Constanţa, în echipa care câştiga titlul de campioană în anii 70, Peter Ianusevici a evoluat şi pentru echipa naţională (15 selecţii). A participat la victoria cu 15-12 obţinută de "stejari", în 14 noiembrie 1976, în faţa Franţei, la Bucureşti - atunci "cocoşii" au condus cu 9-0 la pauză. De asemenea, mai are două dispute contra acestei echipe, în 1977 şi 1978.

În 1991, a fost antrenor al echipei României la Cupa Mondială din Franţa, în acelaşi an conducând-o la meciul victorios cu Scoţia (18-12), de la Bucureşti.

A plecat apoi în Germania, unde a pregătit o vreme echipa acestei ţări. A ocupat, de asemenea, postul de antrenor federal, fiind şi Comisar de Dezvoltare pentru Europa de Nord al Asociaţiei Europene de Rugby (FIRA-AER).

miercuri, 18 aprilie 2012

Federatia Neozeelandeza de Rugby a implinit 120 e ani

Pe 16 aprilie 1892, in incinta Club Hotel din Wellington, reprezentanti ai federatiilor provinciale din Wellington, Auckland, Hawke’s Bay, Otago, Canterbury, Manawatu, Wairarapa si Taranaki au semnat actul de infiintare a Federatiei de Rugby din Noua Zeelanda.

Peste exact un an, Federatia de Rugby din Noua Zeelanda a luat o decizie in privinta culorilor echipei reprezentative si anume tricouri negre, basc negru, sorturi albe si jambiere negre.

Rugby-ul este sport national in Noua Zeelanda, iar echipa nationala de rugby concureaza alaturi de cele mai puternice echipe ale lumii, Australia si Africa de Sud, in Turneul celor Trei Natiuni, competitie pe care neozeelandezii au castigat-o de sapte ori.

In total, echipa nationala a disputat 425 de meciuri din care a castigat 315, adica un procentaj de victorii de 74%.

In 2011, Noua Zeelanda a gazduit Cupa Mondiala de Rugby si a luat titlul pentru a doua oara, dupa ce a invins echipa Frantei.

marți, 10 aprilie 2012

10 jucatori citati dupa CSM-Timisoara

FRR a convocat la Comisia de Disciplina 10 jucatori care au comis diferite infractiuni in timpul partidei CSM Bucuresti – Timisoara si care au fost nominalizati de Comisia de Citare dupa analizarea inregistrarii partidei.

La intalnire vor mai participa arbitrul intalnirii (Horatiu Bargaunas), Observatorul Oficial al partidei (Dumitru Alexandru) si reprezentanti ai cluburilor.

Audierile vor incepe miercuri, 11 aprilie, ora 15.00, la sediul FRR.

Cluburile au obligatia de a prezenta in cursul zilei de astazi un punct de vedere care va fi transmis Comisiei de Disciplina inainte de audieri.

Jucatori citati CSM Bucuresti: Zapan P., Murgoci C., Surugiu F., Ivan F.
Jucatori citati Timisoara: Moala V. – cartonas rosu, Burcea S. – cartonas rosu, Tuiatua B., Calafeteanu V., Sola J., Balan P., Tinus Linee – antrenor secund Timisoara

Va prezentam integral punctul de vedere al Comisiei de Citare (meciul poate fi urmarit pe rugbytv.ro).

Comisia de citare, vizionind inregistrarea jocului CSM Bucuresti – RCMUV Timisoara, a constatat urmatoarele faze pasibile de eliminare definitiva (timpii de mai jos reprezinta momentele inregistrarii video de la care incep fazele in discutie) :

1. 25:00 – jucatorul 13 albastru (Tuiatua B.) efectueaza un placaj sulita asupra unui adversar.
2. 49:11
a) – jucatorul 9 albastru (Calafeteanu V.) il ia de git din spate pe nr 9 galben (Surugiu F.), il loveste si apoi se bruscheaza reciproc.
b) – jucatorul 1 galben (Zapan P.) il loveste cu pumnul din spate pe 9 albastru.
c) – jucatorul 6 galben (Murgoci C.) loveste cu piciorul un adversar cazut la pamint si apoi se retrage la citiva metri.
3. 1h 01:10
a) – jucatorul 12 albastru (Sola Johnny) efectueaza un placaj inalt periculos asupra unui adversar care, drept urmare, a primit ingrijiri medicale.
b) – jucatorul 1 galben (Zapan P.), dupa placajul periculos mentionat mai sus (si dupa fluierul arbitrului), se repede la 12 albastru si il loveste cu pumnul din spate.
c) – jucatorul 17 albastru (Balan P.), in aceeasi faza, alearga, se opreste, si apoi de la 8 – 10 metri se repede si il loveste de mai multe ori cu pumnul pe jucatorul 1 galben.

De asemenea, mai atragem atentia si asupra urmatoarelor evenimente:

4. 1h 24:18 – jucatorul 12 galben (Ivan V.), la marcarea unei incercari de catre 15 albastru (Fercu C.), se arunca intentionat cu umarul pe jucatorul aflat la sol.
5. – Tinus Linee (Timisoara), care era trecut pe Anuntul Oficial ca brancardier si, in timpul jocului, dotat cu vesta de carator de apa, a stat pe partea opusa spatiului tehnic (contrar prevederilor ROAR) intrind de mai multe ori in cimpul de joc in perioadele in care nu avea voie.

George Bargaunas
Valeriu Toma
Florian Dudu

Bucuresti, 09 aprilie 2012

sâmbătă, 7 aprilie 2012

RCJ Farul a transferat 12 străini

Echipa de rugby RCJ Farul Constanţa a transferat pentru noul sezon, care va începe sâmbătă, 12 jucători străini, care se adaugă altor trei internaţionali namibieni, gruparea dobrogeană având şi un coordonator tehnic din Africa de Sud, Collin Lloyd.

Dintre cei 15 jucători străini, cinci sunt sud-africani, şapte sunt namibieni (toţi internaţionali) şi trei sunt fijieni.

Și banca tehnică a suferit modificări, aceasta urmând să fie alcătuită din sud-africanul Collin Lloyd - coordonator tehnic, Cristian Brănescu şi Virgil Năstase - antrenori. Iată lotul de jucători cu care RCJ Farul va porni la drum în 2012: Pierre du Toit (pilier, Africa de Sud), Michael Rice (pilier, Africa de Sud), Erasmus van der Linde (taloneur, Africa de Sud), Randall Morrison (linia a III-a, Africa de Sud), Christian Ackerman (linia a III-a, Africa de Sud), Van Wick McGrath (aripa, internaţional Namibia), Darryl de la Harpe (centru, internaţional Namibia), Sergio de la Harpe (aripă/fundaş, internaţional Namibia), Mbimbo Mbai (centru, internaţional Namibia), Gregory Stein (aripă/fundaş, internaţional Namibia), Howard Titus (mijlocaş la deschidere, internaţional Namibia), Renaud van Neel (linia a III-a, internaţional Namibia), Naisa Narukutabua (centru, Fiji), Sailasa Masilevu (nr. 8, Fiji), Samuela Laqai (mijlocaş la grămadă, Fiji).

Formaţia constănţeană mai are în lot 13 jucători români. RCJ Farul va disputa primul meci din noul sezon duminică, de la ora 15.00, în deplasare cu Dinamo Bucureşti.

joi, 5 aprilie 2012

Cupele europene la rugby s-ar putea deschide spre naţiunile minore

Renegocierea acordului între European Rugby Cup (ERC) şi partenerii forului care gestionează organizarea celor două competiţii continetale la nivel de echipe de club şi selecţionate provinciale ar putea aduce o schimbare în curând.

Potrivit publicaţiei franceze "l'Indépendant", la finalul ediţiei 2010/2011 a competiţiilor europene, ERC a depăşit pentru prima oară bariera de 50 milioane de euro la capitolul câştiguri. În acelaşi timp, acest for ar dori să integreze în Challenge Cup reprezentantele altor naţiuni minore din Europa, fiind citate Georgia, Rusia şi Portugalia - România participă anual cu selecţionata Bucureştiului. Această idee nu este tocmai pe placul francezilor şi englezilor, care nu doresc, de altfel, ca în a doua competiţie ca valoare să participe 24 de echipe, ci 20 - aceştia acuză tocmai nivelul coborât al unor meciuri.

Preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache este la curent cu aceste tendinţe. "Ştiu că ERC sondează terenul de mai multă vreme. Există însă o problemă cu francezii şi englezii, care, atunci când am încercat să înscriem Baia Mare în Challenge Cup, din postura de campioană a României, nu au acceptat să joace în alt loc decât la Bucureşti. Cât despre participarea noastră la Cupa Europei, nu se întrevede nimic deocamdată. Noi am dori, fireşte, să ne înscriem în această competiţie din care fiecare participantă obţine şi o sumă de bani. Mai ales că acum ne suportăm singuri participarea la Challenge Cup. Din acest motiv, jucătorii care reprezintă Bucureştiul ar trebui să înţeleagă faptul că Federaţia face un efort financiar pentru ca ei să dispute meciuri tari. Altfel, în noiembrie, decembrie şi ianuarie, ei n-ar face nimic, sezonul fiind închis".

România a fost reprezentată de Farul în prima ediţie a Cupei Europei, în toamna anului 1995, la Constanţa disputându-se şi primul meci din istoria acestei competiţii - campioana noastră a întâlnit pe Stade Toulousain. Apoi, în următoarea ediţie, Dinamo a jucat "baraj" cu reprezentanta Italiei, iar apoi România nu a mai fost invitată. În ultimii doi ani, selecţionata Bucureştiului a terminat pe locul 3 în grupele Challenge Cup. "Un rezultat bun dacă ne gândim că am fost mereu înaintea unei echipe din Italia", a amintit Petrache.

"Omul cavernelor" va juca la Lyon

Cunoscut pentru figura sa înfricoşătoare, care este accentuată de faptul că poartă barbă şi plete, rugbystul francez Sebastien Chabal şi-a găsit, în sfârşit, echipă. El va evolua în campionatul următor pentu LOU.

În vârstă de 34 de ani, înaintaşul a plecat în februarie de la Racing-Metro. Chabal va semna un contract pentru doi ani cu Lyon, având posibilitatea de a-l prelungi ulterior. Fostul internaţional a optat, aşadar, pentru o echipă din Pro D2, urmând a evolua contra unor internaţionali români.

Pe lângă Chabal, Lyon intenţionează să transfere şi alţi rugbyşti cunoscuţi, unul dintre aceştia putând fi Lionel Nallet, care tocmai se pregăteşte să plece de la Racing.

miercuri, 4 aprilie 2012

Incepe SuperLiga CEC Bank 2012

Capitanii echipelor din SuperLiga CEC Bank 2012 s-au intalnit astazi cu presa si si-au prezentat fiecare obiectivele pentru noul sezon competitional.

In timp ce Steaua, Timisoara si Baia Mare se bat pentru titlu, Dinamo, Constanta si CSM Bucuresti doresc sa se claseze in primele patru echipe, iar Clujul si Iasiul vor face tot posibilul sa evite retrogradarea.

Presedintele FRR, Alin Petrache, considera ca noul sezon “va fi mult mai puternic ca precedentul. Locurile de pe podium vor fi foarte dorite de majoritatea participantilor. Vor fi intalniri spectaculoase, practic patru derbyuri pe etapa.”

“Suntem fericiti sa fim din nou alaturi de echipele de rugby din Romania. CEC Bank a fost mereu alaturi de romani si de ceea ce se face bun in Romania. Credem ca rugbyul are un viitor stralucit in Romania. Porneste de departe dar vedem cum an de an progreseaza”, a spus Prim-Vicepresedintele CEC Bank Andrei Liviu Stamatian.Pentru mai multe delalii click aici.

Meciurile din primele patru etape sunt transmise LIVE

Meciurile din primele patru etape ale SuperLigii CEC Bank vor fi transmise LIVE la televizor sau online.

Va prezentam mai jos programul integral, dar si arbitrii si observatorii delegati la primele opt partide.

Etapa I
Sambata, 07 aprilie 2012
CSM Bucuresti-RCM UV Tim. – Stadionul Olimpia – ora 11.00 – IN DIRECT rugbytv.ro
Arbitru central: Bargaunas Horatiu
Arbitri asistenti: Iordachescu Razvan; Ghioc Vasile
Arbitru nr. 4: Anorocioaie Razvan
Observator Oficial: Alexandru Dumitru

CS Poli Agro Iasi-CSA Steaua- Stadionul Tepro – ora 15.00 – IN DIRECT GSP TV
Arbitru central: Bodea Ionut
Arbitri asistenti: Gordin Bogdan; Nitulescu Alexandru
Arbitru nr. 4: Tufeanu Bogdan
Observator Oficial: Bogdan Budisteanu

Duminica, 08 aprilie 2012
CS U Cluj-CSM Stiinta B.Mare – Stadionul Iuliu Hatieganu – ora 11.00 – IN DIRECT rugbytv.ro
Arbitru central: Milita Bogdan
Arbitri asistenti: Stefan Razvan; Serban Cristian
Arbitru nr. 4: Ferezan Florin
Observator Oficial: Plescan Gheorghe

CS Dinamo-RCJ Farul Cta. – Stadionul Florea Dumitrache – ora 15.00 – IN DIRECT GSP TV
Arbitru central: Petrescu Radu
Arbitri asistenti: Clapon Claudiu; Gorodea Emil
Arbitru nr. 4: Irimia Mihai
Arbitru Video: Toma Valeriu
Observator Oficial: George Bargaunas

Etapa a II-a
Vineri, 13 aprilie 2012
CS U Cluj-RCJ Farul Cta. – Stadionul Iuliu Hatieganu – ora 10.00 – IN DIRECT rugbytv.ro
Arbitru central: Bargaunas Horatiu
Arbitri asistenti: Bodea Ionut; Vasiliu Razvan
Arbitru nr. 4: Cojocnean Calin
Observator Oficial: Barnuti Ioan

RCM UV Timisoara – CS Dinamo – Stadionul Gheorghe Rascanu – ora 15.00 – IN DIRECT GSP TV
Arbitru central: Milita Bogdan
Arbitri asistenti: Stefan Razvan; Iordachescu Razvan
Arbitru nr. 4: Seitan Gabriel
Observator Oficial: Gheorghe Sabau

CSM Stiinta B.Mare-CS Poli Agro Iasi – Stadionul Phoenix – ora 17.00 – IN DIRECT rugbytv.ro
Arbitru central: Copil Nicolae
Arbitri asistenti: Serban Cristian; Nitulescu Alexandru
Arbitru nr. 4: Botezatu Bogdan
Observator Oficial: Valeriu Lazar

Sambata, 14 aprilie 2012
CSA Steaua-CSM Bucuresti – Stadionul Ghencea – ora 15.00 – IN DIRECT GSP TV
Arbitru central: Petrescu Radu
Arbitri asistenti: Gordin Bogdan; Ghioc Vasile
Arbitru nr. 4: Anorocioaie Razvan
Arbitru Video: Toma Valeriu
Observator Oficial: Bonea Constantin

Etapa a III-a
Sambata, 21 aprilie 2012
CS Poli Agro Iasi-CS U Cluj – Stadion Tepro – ora 11.00 – IN DIRECT rugbytv.ro
CSM Bucuresti-CSM Stiinta B.Mare – Stadionul Olimpia – ora 15.00 – IN DIRECT GSP TV

Duminica, 22 aprilie 2012
RCJ Farul Cta.-RCMUV Tim. – Stadionul Mihai Naca – ora 11.00 – IN DIRECT rugbytv.ro
CS Dinamo-CSA Steaua – Stadionul Florea Dumitrache – ora 15.00 – IN DIRECT GSP TV

Etapa a IV-a
Sambata, 28 aprilie 2012
CS Poli Agro Iasi-CSM Bucuresti – Stadionul Tepro – ora 11.00 – IN DIRECT rugbytv.ro
CSM Stiinta B.Mare-CS Dinamo – Stadionul Phoenix – ora 15.00 – IN DIRECT GSP TV

Duminica, 29 aprilie 2012
CS U Cluj-RCMUV Tim. – Stadionul Iuliu Hatieganu – ora 11.00 – IN DIRECT rugbytv.ro
CSA Steaua-RCJ Farul Cta. – Stadionul Ghencea – ora 15.00 – IN DIRECT GSP TV

duminică, 1 aprilie 2012

ROMANIA 71 - 0 UCRAINA

Romania incepe partida cu Mihai Macovei in postura de capitan, dupa ce Cristi Petre s-a accidentat la incalzire.
Acesta a fost inlocuit in teren de Marius Danila. In ultima partida din Cupa Europeana a Natiunilor, Romania a inscris 11 eseuri.

Mihai Macovei deschide scorul in minutul patru al partidei, Calafeteanu transforma si scorul este 7-0 pentru Romania.

Cinci minute mai tarziu, Mihai Rosca marcheaza cel de-al doilea eseu al Stejarilor. Macovei reuseste sa inscrie din nou in minutul 25, iar in minutul 38, Niacsu inscrie si el o incercare.
Calafeteanu transforma de fiecare data.

In minutul 38, Cristian Dinis primeste cartonas galben si Romania incepe repriza a doua in 14 jucatori, dar in avantaj pe tabela de marcaj, scorul fiind 28-0.

Madalin Lemnaru deschide repriza a doua cu o incercare transformata de Calafeteanu.
In minutul 43, Kikacheishvili Zurab primeste cartonas galben si iese din teren pentru 10 minute, timp in care Marius Danila si Marian Gorcioaia marcheaza fiecare cate un eseu, transforma Calafeteanu si Vlaicu.

In minutul 60, Rosca marcheaza al doilea eseu al sau din acest meci, urmat Eugen Capatana si Csaba Gal si ei cu cate o incercare reusita.
Vlaicu rateaza transformarile.

Finalul partidei aduce Romaniei un eseu de penalizare transformat de acesta data de Vlaicu, iar scorul final este 71-0, Romania – Ucraina.

ROMANIA-UCRAINA: 71-0
Ora 17.00 – IN DIRECT pe GSP TV
Arbitri: Jerome Lamirand (FRA) – Benoit Escoubet (FRA), Stephan Pomarede (FRA)
Stadionul National Arcul de Triumf
Spectatori: 1546



ROMANIA: 15. Ionut Niacsu, 14. Madalin Lemnaru, 13. Constantin Gheara, 12. Cristian Dinis, 11. Mihai Rosca, 10. Florin Vlaicu, 9. Valentin Calafeteanu, 1. Flavius Dobre, 2. Andrei Radoi, 3. Mihai Adascalitei, 4. Valentin Poparlan, 5. Marius Danila, 6. Mihai Macovei (C), 7. Viorel Lucaci, 8. Marian Gorcioaia
Rezerve: 16. Eugen Capatana, 17. Andrei Ursache, 19. Adrian Ion, 20. Florin Surugiu, 21. Vlad Ailenei, 22. Csaba Gal

UCRAINA: 15. Kulyk Artem, 14. Monastyrov Sergiy, 13. Ponomarenko Viacheslav, 12. Masiukov Denys, 11. Kravchenko Maksym, 10. Tserkovniy Sergiy, 9. Kikacheishvili Zurab, 1. Lytvynenko Oleg, 2. Kirsanov Mykola (C), 3. Vertyletskyi Eduard, 4. Milov Denys, 5. Tsapenko Oleksandr, 6. Tsyss Oleksandr, 7. Hrabovskyy Vladyslav, 8. Fedishyn Dmytro
Rezerve: 16. Kramarenko Vitalii, 17. Polianskyi Oleksandr, 18. Demetskyi Vladyslav, 19. Didnchuk Dmytro, 20. Deliyergiev Mykola, 21. Shuliak Myroslav, 22. Iermolenko Sergii

min. 4 – eseu Mihai Macovei, transforma Calafeteanu
min. 9 – eseu Mihai Rosca, transforma Calafeteanu
min. 25 – eseu Mihai Macovei, transforma Calafeteanu
min. 31 – eseu Ionut Niacsu, transforma Calafeteanu
min 38 – cartonas galben Cristian Dinis
min. 41 – eseu Madalin Lemnaru, transforma Calafeteanu
min. 43 – cartonas galben Kikacheishvili Zurab
min. 44 – eseu Marius Danila, transforma Calafeteanu
min. 51 – eseu Marian Gorcioaia, transforma Vlaicu
min. 60 – eseu Mihai Rosca
min. 66 – eseu Eugen Capatana
min. 74 – eseu Csaba Gal
min. 80 – eseu penalizare, transforma Vlaicu

vineri, 30 martie 2012

Cinci debutanti in echipa Romaniei pentru meciul cu Ucraina

Romania are printre cei 22 jucatori trecuti pe foaia de meci cinci debutanti.

Mihai Rosca si Marian Gorcioaia vor incepe prima lor partida pentru nationala de seniori din primul minut al meciului.

Dintre rezerve, Eugen Capatana, Marius Danila si Vlad Ailenei sunt si ei fara selectii la echipa nationala de seniori.

ROMANIA – UCRAINA:
Ora 17.00 – IN DIRECT pe GSP TV
Arbitri: Jerome Lamirand (FRA) – Benoit Escoubet (FRA), Stephan Pomarede (FRA)
Stadionul National Arcul de Triumf

ROMANIA: 15. Ionut Niacsu, 14. Madalin Lemnaru, 13. Constantin Gheara, 12. Cristian Dinis, 11. Mihai Rosca, 10. Florin Vlaicu, 9. Valentin Calafeteanu, 1. Flavius Dobre, 2. Andrei Radoi, 3. Mihai Adascalitei, 4. Valentin Poparlan, 5. Cristian Petre (C), 6. Mihai Macovei, 7. Viorel Lucaci, 8. Marian Gorcioaia
Rezerve: 16. Eugen Capatana, 17. Andrei Ursache, 18. Marius Danila, 19. Adrian Ion, 20. Florin Surugiu, 21. Vlad Ailenei, 22. Csaba Gal

UCRAINA: 15. Kulyk Artem, 14. Monastyrov Sergiy, 13. Ponomarenko Viacheslav, 12. Masiukov Denys, 11. Kravchenko Maksym, 10. Tserkovniy Sergiy, 9. Kikacheishvili Zurab, 1. Lytvynenko Oleg, 2. Kirsanov Mykola (C), 3. Vertyletskyi Eduard, 4. Milov Denys, 5. Tsapenko Oleksandr, 6. Tsyss Oleksandr, 7. Hrabovskyy Vladyslav, 8. Fedishyn Dmytro
Rezerve: 16. Kramarenko Vitalii, 17. Polianskyi Oleksandr, 18. Demetskyi Vladyslav, 19. Didnchuk Dmytro, 20. Deliyergiev Mykola, 21. Shuliak Myroslav, 22. Iermolenko Sergii

luni, 26 martie 2012

Romania se reuneste pentru ultimul meci din CEN

Echipa nationala de seniori se reuneste duminica, 25 martie, ora 18.00, la sediul FRR, pentru a pregati meciul restanta cu Ucraina.

Stejarii se vor antrena la Izvorani pentru meciul din 31 martie, ora 17.00, Stadionul National Arcul de Triumf (LIVE pe GSP TV).

Staff-ul tehnic a convocat 29 de jucatori pentru aceasta actiune.

Singurul stranier care a putut raspunde convocarii este Cristian Petre. Celelalte cluburi din strainatate au decis sa nu elibereze jucatorii pentru aceasta partida, deoarece meciul nu se desfasoara intr-o “fereastra” IRB si astfel nu au obligatia de a elibera jucatorii.

ROMANIA

Inaintare: Flavius DOBRE (Dinamo), Andrei URSACHE (Baia Mare), Mihai ADASCALITEI (Dinamo), Vlad BADALICESCU (Dinamo), Andrei RADOI (Baia Mare), Petre TAMBA (Dinamo), Cristian PETRE (Saint Etienne), Valentin POPARLAN (CSM Bucuresti), Marian DRENCEANU (Timisoara), Marius ANTONESCU (Dinamo), Mihai MACOVEI (Baia Mare), Daniel IANUS (Steaua), Viorel LUCACI (Steaua), Marian GORCIOAIA (Arad), Adrian ION (Dinamo), Marius DANILA (Baia Mare)

Treisferturi: Valentin CALAFETEANU (Timisoara), Vlad AILENEI (Baia Mare), Florin SURUGIU (CSM Bucuresti), Florin VLAICU (Steaua), Ionut MAZARE (Arad), Csaba GAL (Baia Mare), Cristian DINIS (Baia Mare), Constantin GHEARA (Constanta), Madalin LEMNARU (Timisoara), Adrian APOSTOL (Constanta), Mihai ROSCA (Steaua), Ionut NIACSU (Baia Mare), Marian ISPIR (CSM Bucuresti)

marți, 20 martie 2012

Galezii îşi promovează rugby-ul cu ajutorul arcaşilor şi cavalerilor medievali

Ţara Galilor a câştigat Turneul celor 6 Naţiuni la rugby, realizând Marele Şlem - victorii în toate cele cinci meciuri. Succesul "dragonilor" nu este întâmplător, federaţia de la Cardiff adoptând o politică sportivă, dar şi de marketing care a dat roade.

La meciul de sâmbătă, cu Franţa, câştigat de galezi, promovarea întâlnirii s-a făcut într-un mod inedit. BBC a realizat un clip în care apar arcaşi galezi! Nu este nimic forţat în toată povestea aceasta, rugby-ul fiind un sport care transpune pe dreptunghiul gazonat bătăliile din perioada medievală - înaintarea se aseamănă ca stil cu infanteria, în timp ce treisferturile atacă în viteză, precum cavaleria de odinioară.

Clipul publicitar a avut succes, pe ultramodernul stadion "Millennium" din Cardiff fiind prezenţi şi la meciul cu Franţa aproape 80.000 de spectatori.

Calificari RWC 2015


duminică, 18 martie 2012

Ţara Galilor a cîştigat Turneul Celor Şase Naţiuni, reuşind Marele Şlem

Echipa de rugby a Țării Galilor a câștigat Turneul celor 6 Națiuni, realizând Marele Șlem – cinci victorii din tot atâtea posibile într-o singură ediție! ”Dragonii” au terminat cum nu se poate mai frumos competiția, câștigând în fața a 80.000 de fani, pe ”Millennium Stadium” din Cardiff.

Se mișcă ierarhiile în rugby-ul european. În Six Nations, echipa Țării Galilor s-a impus pe linie, învingând Franța, ieri, la Cardiff (16-9), dar mai ales Irlanda (23-21) și Anglia (19-12) în deplasare. Fără să fie surprinzător, fiind anunțat la casele de pariuri, succesul ”dragonilor” este urmarea unor schimbări produse în sportul cu balonul oval la nivel european.

Galezii și irlandezii au adoptat sistemul ”sudist”

În ultimii zece ani, Țara Galilor a câștigat de trei ori Turneul (2012, 2008 și 2005), realizând de fiecare dată Marele Șlem. Un succes a reușit și Irlanda, în 2009, în timp ce restul de șase ediții au revenit Franței (2010, 2007, 2006, 2004) și Angliei (2011, 2003). Comparativ, în perioada 1993-2002, competiția a fost câștigată de Franța (2002, 1998, 1997, 1993), Anglia (2001, 2000, 1996, 1995), Scoția (1999) și Țara Galilor (1994).

Se observă, așadar, lesne progresul înregistrat de Țara Galilor. Iar acesta s-a produs în contextul în care ”dragonii” nu beneficiază de condițiile și de banii pe care îi au francezii sau englezii. De asemenea, campionatul galez este unul destul de palid, cluburile fiind sărace. Ce s-a întâmplat atunci în Țara Galilor? Conștienți că nu pot rivaliza cu englezii sau francezii, ei și-au alcătui selecționate provinciale după modelul sudic. La fel cum au făcut și irlandezii, în urmă cu aproape două decenii.

”Dragonii” pot domina în Europa până în 2015

Deloc întâmplător, antrenorul care a condus Țara Galilor spre acest succes în Turneul celor 6 Națiuni, neozeelandezul Warren Gatland, este cel care a restructurat rugby-ul din ”Insula Verde” la sfârșitul mileniului II și începutul celui actual. Iar viitorul echipei care a disputat semifinalele ediției trecute a Cupei Mondiale se anunță unul frumos, ea fiind suficient de tănără pentru a prinde și turneul care va avea loc în Anglia, în 2015.

Spre deosebire de ”dragoni”, celelalte cinci națiuni din Turneu au intrat într-un proces de întinerire. În primul rând, toate, cu excepția Scoției, și-au schimbat antrenorii. Iar dintre ele, cel mai bine stă Anglia deși Stuart Lancaster a fost desemnat ca ”interimar” - este posibil ca el să rămână. Deși s-au prezentat fără unii dintre oamenii care au făcut istorie – Wilkinson, de pildă, s-a retras -, ”trandafirii” au terminat pe locul 2, reușind patru victorii, inclusiv la Paris. Ei ar fi putut chiar să și termine competiția la egalitate de puncte cu Țara Galilor dacă n-ar fi primit acel eseu marcat de S. Williams în minutul 76 al meciului de la Londra – a pierdut cu 12-19.

Franța nu mai dispune de oameni cu imaginație

Nici irlandezii n-au jucat rău, poate cu excepția meciului de ieri, când s-au înclinat (9-30) pe Twickenham. Să nu uităm că ”trifoii” au ținut în șah (21-23) Țara Galilor, la Dublin, și că au dominat meciul cu Franța, de la Paris (17-17).

”Cocoșii”, în schimb, sunt în recul după ce au disputat finala Cupei Mondiale, toamna trecută. Venirea lui Philippe Saint Andre n-a schimbat în bine jocul Franței, care pare a fi lipsită de oamenii sclipitori pe care îi avea Skrela, de pildă, în deceniul 10.

Este de amintit declarația căpitanului Thierry Dusautoir, făcută la finalul meciului de la Cardiff: ”Astăzi, toate echipele (n.r. - din Turneu) sunt la un nivel apropiat. Echipa Franței nu a făcut un Turneu bun, dar va continua să lucreze pentru a trăi ceea ce au trăit galezii acum”.

Echipele Italiei și Scoției nu trebuie subestimate

Cu toate că s-au luptat din nou pentru a evita situația care aduce... ”Lingura de lemn” - încheierea unei ediții a Turneului fără niciun punct în clasament -, Italia și Scoția au avut momente în care au jucat de la egal la egal cu adversarii lor.

Peninsularii, pe lângă faptul că au câștigat în fața Scoției (13-6), ieri, au pus la grea încercare Anglia, cedând la limită, la Roma (15-19). ”Ciulinii” au făcut un meci acceptabil cu marii lor rivali englezi (6-13) și au dominar prima repriză a meciului cu Franța (17-23).

Și cum în Marea Britanie antrenorii nu sunt schimbați după primul eșec, și Andy Robinson are șanse să rămână antrenor al Scoției până în 2015, așa cum scrie în contract. Mai cu seamă că el a scăpat și după contraperformnanța de anul trecut, când ecosezii n-au pătruns în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, o situație fără precedent pentru ei.

Cunoscut drept un tip care se agită tot timpul la meciurile echipei sale, Robinson a declarat după eșecul de la Roma că speră să-și păstreze postul: ”Știu de ce sunt capabil. Sunt sub contract până în 2015. Este sfârșitul Turneului și tot ceea ce putem face este să analizăm ce s-a întâmplat și să imaginăm o strategie pentru viitor. Am un gând bun pentru jucători, căci ei au dat mult în acest Turneu”, a declarat cel care a devenit campion mondial cu Anglia, în 2003, ca secund al lui Clive Woodward.

Turneul celor 6 Națiuni – rezultate

Franța – Italia 30-12
Scoția – Anglia 6-13
Irlanda – Țara Galilor 21-23
Italia – Anglia 15-19
Țara Galilor – Scoția 27-13
Irlanda – Italia 42-10
Anglia – Țara Galilor 12-19
Scoția – Franța 17-23
Franța – Irlanda 17-17
Țara Galilor – Italia 24-3
Irlanda – Scoția 32-14
Franța – Anglia 22-24
Italia – Scoția 13-6
Țara Galilor – Franța 16-9
Anglia – Irlanda 30-9

Clasament final
1. ȚARA GALILOR 10 puncte
2. Anglia 8 puncte
3. Irlanda 5 puncte
4. Franța 5 puncte
5. Italia 2 puncte
6. Scoția 0 puncte

sâmbătă, 17 martie 2012

Spania – ROMÂNIA, sâmbătă, 17:00, LIVE Digi Sport 1

Din discutiile avute de partenerul media al FRR cu partea spaniola meciul nu va fi transmis LIVE in peninsula iberica. GSP TV, chiar daca nu are obligatia de a transmite meciurile din deplasare ale nationalei pentru care FRR nu detine drepturile TV, negociaza in acest moment posibilitatea de a transmite inregistrarea integrala a meciului.Spania – România, meciul ce poate decide campioana în Cupa Europeană a Naţiunilor, este în direct la Digi Sport 1, sâmbătă, la ora 17:00.

vineri, 16 martie 2012

Primul XV al României!

Antrenorii naționalei de rugby, Harry Dumitraș, Eugen Apjok și Marius Tincu, au operat unele schimbări în XV-le cu care vor începe partida cu Spania, de mâine, de la Madrid, comparativ cu aceea care a pierdut (13-19), la București, sâmbăta trecută.

Accidentat la picior, Daniel Carpo nu a făcut deplasarea, fiind înlocuit cu Adrian Ion. Pe linia de treisferturi, Iulian Dumitraș a fost trecut de pe poziția de fundaș la uvertură, în locul lui Florin Vlaicu. Cu numărul 15 va apărea băimăreanul Ionuț Niacșu.

De asemenea, Marius Tincu a fost trecut în rezervă, ca taloner fiind titularizat Andrei Rădoi. În aceste condiții, căpitan al "stejarilor" va fi linia a doua Cristian Petre.

Pe lista rezervelor figurează Valentin Popârlan, care nu a fost folosit contra Georgiei.

Meciul Spania - România se dispută mâine, de la ora 17.00, la Madrid, fiind transmis în direct de Digi Sport 1.

Disputa contează pentru ediția 2011/2012 a Cupei Europene a Națiunilor. România are nevoie de victorie, eventual cu bonus ofensiv, pentru a se clasa pe primul loc după meciurile din acest an. De asemenea, un succes va consolida poziția a doua deținută de "stejari" în ierarhia generală.

Iată lista celor 22 de jucători români reținuți pentru acest meci:

ROMÂNIA: 15. Ionut NIACȘU - 14. Mădălin LEMNARU, 13. Csaba GAL, 12. Cristian DINIS, 11. Adrian APOSTOL - (md) 10. Iulian DUMITRAȘ, (mg) 9. Valentin CALAFETEANU - 7. Adrian ION, 8. Mihai MACOVEI, 6. Andrei GORCIOAIA - 5. Cristian PETRE (C), 4. Valentin URSACHE - 3. Paulică ION, 2. Andrei RĂDOI, 1. Andrei URSACHE.

Rezerve: 16. Marius TINCU, 17. Mihaiță LAZAR, 18. Alin COSTE, 19. Valentin POPÂRLAN, 20. Florin SURUGIU, 21. Constantin GHEARĂ, 22. Dorin MANOLE, 23. Flavius DOBRE.

joi, 15 martie 2012

IRB a stabilit criteriile de calificare la Cupa Mondială de rugby din 2015

Cu toate că mai sunt mai bine de trei ani până la Cupa Mondială de rugby din 2015, care va fi găzduită de Anglia, International Rugby Board (IRB) a stabilit criteriile de calificare. Din Europa vor merge direct echipele participante la Turneul celor 6 Naţiuni, precum şi primele două clasate în ediţia 2013/2014 a Cupei Europene a Naţiunilor - ocupanta locului 3 va fi prezentă în recalificări.

Pe site-ul oficial al competiţiei (www.rugbyworldcup.com), care a fost adus la zi, în sensul că prezintă turneul ce va avea loc în Anglia, în 2015, sunt prezentate detaliile legate de sistemul de calificare.

Din Europa, şase formaţii, cele implicate în Turneul celor 6 Naţiuni, sunt deja calificate: Franţa, Anglia, Ţara Galilor, Scoţia, Irlanda şi Italia. De asemenea, ocupantele primelor două locuri în prima divizie din Cupa Europeană a Naţiunilor (CEN), ediţia 2013/2014, la care va participa şi România, îşi vor asigura prezenţa la RWC 2015. Echipa de pe locul 3 va participa la recalificări. Ca şi la ediţia precedentă, ea va avea de trecut de cea mai bună formaţie din diviziile inferioare ale CEN (Europa), o echipă din Africa, iar apoi de câştigătoarea unui baraj între o reprezentantă a Asiei şi una a Americii.

Din zona Oceania, patru echipe sunt calificate direct: Noua Zeelandă, Australia, Tonga şi Samoa. În aceeaşi postură se mai află Africa de Sud (Africa) şi Argentina (America de Nord şi America de Sud).

Aşadar, douăsprezece formaţii nu vor participa la preliminarii. La turneul final, la fel ca pentru ediţia 2011, vor fi stabilite patru grupe a câte cinci echipe.
Calificările vor debuta în 24 martie, cu meciul Mexic - Jamaica.

duminică, 11 martie 2012

Marius Tincu: „O înfrângere te aduce cu picioarele pe pământ”

Naţionala de rugby a României a pierdut duelul pentru supremaţie în Cupa Europeană a Naţiunilor, după ce a fost învinsă ieri, pe teren propriu, de Georgia, cu 19-13 (6-10). "Stejarii" au ratat marcarea eseului victorios la ultima fază a meciului după ce au presat minute întregi terenul de ţintă al gruzinilor. Căpitanul României, Marius Tincu  a vorbit, la cald, despre duelul din teren.

Marius, cum ai trăit din teren România - Georgia?
Eu zic că a fost un meci bun de rugby, de nivel înalt, iar noi am pierdut meciul pentru că am greşit foarte mult, mai ales la jocul la sol pentru care am şi fost penalizaţi.

Dar ce s-a întâmplat?
Am început bine şi apoi am terminat rău, repriza a doua am început bine şi am terminat tot rău, n-am fost constanţi. Ei s-au apărat foarte bine, apoi noi am pierdut nişte mingi în margine. Noi ne aşteptam ca ei să fie mult mai puternici în grămadă şi ne-au pus în dificultate în alte zone şi asta ne-au dat planurile peste cap.

Ce a lipsit României?
Un pic de luciditate. Dacă eram mai lucizi şi nu ne precipitam poate marcam şi era altă istorie, dar acesta e sportul, acesta e rugbyul şi vreau să felicit echipa Georgiei pentru că a făcut un meci foarte bun.

Ce înseamnă pentru voi acest eşec?
Până la urmă e doar un meci, competiţia se termină după partida cu Ucraina. La anul va începe un nou sezon al CEN în care va trebui să fim mai buni ca să ne calificăm la Cupa Mondială, e un alt început. Sunt băieţi tineri care încep să vină la lot, nu trebuie să ne precipităm şi să spunem prostii pentru că dintr-o înfrîngere poţi să înveţi multe lucruri, dintr-o victorie uneori se crează euforie, credem că suntem cei mai buni.

V-a scos din ritm acestă înfrîngere?
Nu. Anul trecut am pierdut în Portugalia, apoi în urmă cu doi ani, cu Rusia acasă, pentru mine nu e un pas înapoi, ci unul înainte pentru că am văzut unde mai avem de lucrat şi trebuie să mergem în Spania să câştigăm, suntem obligaţi acum. Sunt trist pentru că nu am câştigat şi pentru că am muncit mult pentru acest meci, dar pentru rugbyul românesc cred că este un pas înainte.

Au fost şi reprise de box pe teren…
(zâmbeşte) Se mai întâmplă asta, e un sport de luptă, colectiv, dar a fost bine acest box pentru că s-au echilibrat forţele pe teren, am fost 14 -14.

Ce e de învăţat din această înfrîngere?
Să fim mai solidari şi avem de lucrat la jocul la sol la nivelul ruck-ului, unde ma pierdut multe mingi şi la nivelul disciplinei, am luat multe penalităţi, pe care le puteam evita. Ceea ce am făcut în Rusia pe o vreme foarte urâtă şi nu am putut reuşi aici.

Arbitrajul cum ţi s-a părut?
Nu vreau să vorbesc despre arbitraj, nu este problema mea, arbitrul nu poate să decidă soarta unui meci, face parte din meci, însă regulile trebuie să le respectăm şi nu vreau să mut polemica asupra arbitrului. Noi am avut 80 de minute să învingem şi nu am făcut asta.

Ce sfaturi aţi primit la vestiare?
Să fim mai disciplinaţi pentru că am făcut multe greşeli şi puţin mai organizaţi în apărare.

Ai ceva să îţi reproşezi pentru meciul de azi?
Poate a fost prea multă presiune, ne aşteptam la un rezultat pozitiv şi poate am fost prea încrezători, cel puţin eu. A fost cam ce s-a întâmplat cu Argentina la Cupa Mondială, dar întotdeauna o înfrîngere te aduce cu picioarele pe pămînt şi trebuie să o luăm de la capăt.

Au fost lacrimi în ochii voştri la final...
 Da, sunt jucători tineri care îşi doresc să câştige, e normal să existe această stare, o înfrîngere e imposibil să nu doară.                                                                Articol publicat de Mirela Basescu

Romania 13 - 19 Georgia

Georgienii au cîştigat ieri la Bucureşti, 19-13, după ce au trecut de "stejari", cu 25-9, şi la Cupa Mondială de anul trecut.

Revanşa mult aşteptată pentru "tricolori" în faţa georgienilor s-a lăsat aşteptată ieri, în Cupa Europeană a Naţiunilor, pe stadionul Arcul de Triumf. 3.000 de spectatori au venit să-i încurajeze pe "stejari" în tentativa lor de a-i învinnge pe gruzini, în faţa cărora nu au mai cîştigat din 2010.

Românii au început meciul foarte bine şi au preluat repede iniţiativa. O acţiune excelentă a lui Apostol în minutul 14 a dus la primul eseu al partidei, reuşit de timişoreanul Carpo. Vlaicu a transformat cu siguranţă şi România conducea cu 7-0. Merab Kvirikashvili, transformerul Georgiei, a adus şi el primele puncte pentru echipa sa la jumătatea reprizei, dar Vali Calafeteanu a refăcut diferenţa de 7 puncte dintr-o lovitură de pedeapsă.

Georgia a preluat apoi iniţiativa, mai ales că Lucaci a văzut cartonaşul galben şi România juca în inferioritate. A fost 10-6 la pauză, acelaşi Kvirikashvili reuşind o nouă lovitură la "beţe".

Repriza greşelilor
În partea a doua, românii nu au mai avut luciditatea din prima repriză. Au greşit mult mai mult şi le-au dat posibilitatea georgienilor să pună presiune în permanenţă. România nu a mai contat din momentul în care Calafeteanu a transformat lovitura de pedeapsă din minutul 44.

Gruzinii au profitat din plin de forţa pachetului de înaintare şi au revenit repede în joc. Kacharava a marcat un eseu în minutul 50, iar Kvirikashvili a egalat la 13. Situaţia s-a complicat pentru România după ce Lucaci l-a lovit fără balon pe un adversar şi a văzut cartonaşul roşu. Georgia a profitat imediat şi Kvirikashvili şi-a demonstrat încă o dată precizia. Kolelishvili a văzut şi el însă roşu în faţa ochilor, luîndu-l la pumni pe Tincu, nervos că acesta l-a tras de păr!

Presiune degeaba
Vlaicu a ratat egalarea dintr-o lovitură de pedeapsă, iar în ultimele minute, România a stat numai în 22-ul adversarilor. Gruzinii s-au apărat însă cu dinţii, deşi la final, "tricolorii" i-au reproşat arbitrului englez Paul Doyle că nu le-a acordat un eseu de penalizare. "Au prăbuşit în două rînduri grămada, dar arbitrul s-a făcut că nu a văzut", a declarat căpitanul Tincu.

Trofeul e la ei
Prin victoria de la Bucureşti, georgienii au intrat şi în posesia trofeului "Antim Ivireanul", cel care se oferă doar în urma disputelor România-Georgia. Gruzinii au cîştigat ambele dispute din actuala ediţie a Cupei Europene a Naţiunilor, 18-11 la Tbilisi şi 19-13 la Bucureşti. Totodată, Georgia nu mai poate pierde nici primul loc în Cupa Europeană a Naţiunilor, în actualul sezon, ei mai avînd de jucat cu Ucraina, în deplasare, şi cu Rusia, pe teren propriu.

CLASAMENT
1. Georgia 8 7 0 1 237-80 32p
2. România 8 5 0 3 219-95 26p
3. Rusia 8 4 0 4 171-174 20p
4. Portugalia 9 4 0 5 182-195 20p
5. Spania 8 4 0 4 175-222 20p
6. Ucraina 7 0 0 7 86-304 0p

sâmbătă, 10 martie 2012

Finala Romania - Georgia,LiveVIDEO pe GSP.RO si pe GSP TV de la ora 17:00

România vrea să-şi ia revanşa în faţa gruzinilor, în faţa cărora au pierdut la Cupa Mondială din Noua Zeelandă.

Anul trecut, pe 28 septembrie, la Palmerston North, în Noua Zeelandă, Georgia spulbera România la Cupa Mondială: 25-9. Pentru "tricolori" a venit vremea revanşei în faţa gruzinilor, azi, în Cupa Europeană a Naţiunilor.

Georgia e pe primul loc în clasament, dar o victorie, azi, i-ar propulsa pe "stejari" în fotoliul de lider. "Pentru noi, meciul cu Georgia e adevărata finală. Plus că avem încă în minte meciul de la Cupa Mondială şi ne dorim revanşa", a declarat Marius Tincu. "Disputa cu Georgia e evenimentul primăverii pentru noi. Ne aşteaptă un meci greu, în faţa unui adversar foarte puternic, dar ne vom juca şansa", a notat şi antrenorul Hari Dumitraş.

România nu se va putea baza pe Ovidiu Toniţa, reţinut în lotul echipei sale de club, Perpignan. Şi georgienii au ceva absenţe, dar au în formaţie multe vedete din prima ligă franceză. Între titulari, 11 rugbyşti din Franţa, dintre care cinci din prima ligă: Mamuka Gorgodze, Vasil Kakovin, Iuri Natriaşvili, Vito Kolelişvili sau Davit Kubriaşvili.

Clasament:
1. Georgia 28p
2. România 25p
3. Spania 19p
4. Portugalia 16p
5. Rusia 15p
6. Ucraina 0p

vineri, 9 martie 2012

Romania vs. Georgia: Echipele

Cele doua staffuri tehnice au facut astazi publice compozitiile pentru meciul de sambata, 10 martie.

ROMANIA – GEORGIA
10 martie 2012, ora 17.00
Arbitri: Paul Doyle, Andrew Small, Paul Dix,
Observator: Grzegorz Borkowski

Romania: 15. Iulian Dumitras, 14. Madalin Lemnaru, 13. Csaba Gal, 12. Cristian Dinis, 11. Adrian Apostol, 10. Florin Vlaicu, 9. Valentin Calafeteanu, 1. Mihaita Lazar, 2. Marius Tincu (C), 3. Paulica Ion, 4. Valentin Ursache, 5. Cristian Petre, 6. Mihai Macovei, 7. Viorel Lucaci, 8. Daniel Carpo
Rezerve: 16. Andrei Radoi, 17. Andrei Ursache, 18. Alin Coste, 19 Andrei Gorcioaia, 20. Florin Surugiu, 21. Constantin Gheara, 22. Dorin Manole

Georgia: 15. Irakli Machkhaneli, 14. David Kacharava, 13. Merab Sharikadze, 12. Merab Sharikadze, 11. Alexander Todua, 10. Merab Kvirikashvili, 9. Irakli Abuseridze (C), 1. Vasili Kakovin, 2. Yuri Natriashvili, 3. David Kubriashvili, 4. Giorgi Chkhaidze, 5. Giorgi Nemsadze, 6. Shalva Sutiashvili, 7. Viktor Kolelishvili, 8. Mamuka Gorgodze
Rezerve: 16. Revaz Belkania, 17. Mikheil Nariashvili, 18. Dimitri Basilaia, 19. Givi Berishvili, 20. Giorgi Begadze, 21. Tedo Zibzibadze, 22. Lasha Malaguradze

marți, 6 martie 2012

Mamuka Gorgodze: Gramada Romaniei poate face diferenta

Unul dintre cei mai reprezentativi jucatori ai nationalei Georgiei, Mamuka Gorgodze, a acceptat sa raspunda la cateva intrebari adresate de FRR.ro.

El crede ca forta inaintarii romane poate face diferenta in meciul de sambata.

FRR.RO: Cum vezi meciul cu Romania din CEN?
Mamuka Gorgodze: Romania este o echipa puternica si de aceea vom avea un meci greu.

FRR.ro: Cu ce puncte tari vine Georgia?
MG: Inaintasii georgieni au fost mereu puternici, dar jucatorii de treisferturi au facut progrese mari in ultimi ani.

FRR.ro: Ce a insemnat pentru tine experienta RWC2011? Dar victoria cu Romania?
MG: La toate Cupele Mondiale din 2003 si pana in prezent, nationala Georgiei a progresat, ceea ce este foarte bine pentru noi. Romania a jucat foarte bine la Cupa Mondiala, a fost foarte greu sa ii invingem.

FRR.ro: Ce jucator roman poate face diferenta in meciul de sambata?
MG: Cred ca toti inaintasii romani sunt foarte puternici. Impreuna pot face diferenta in acest meci.

FRR.ro: Cum explici infrangerea echipei tale cu Spania?
MG: Avem destul de multi jucatori noi in echipa, totodata Spania a progresat mult in ultima perioada si a jucat foarte bine in acest meci.

FRR.ro: Cum vezi Georgia in urmatorul CEN?
MG: Sper sa progresam in anii urmatori, inclusiv in CEN.

CV Mamuka Gorgodze

- a inceput la basket si a trecut la rugby la 17 ani,
- la 18 ani a fost convocat in nationala Georgiei de rugby,
- a jucat la trei Cupe Mondiale: 2003, 2007, 2011,
- din 2005 joaca in prima liga din Franta la Montpellier,
- dupa Cupa Mondiala din 2007 a inceput sa joace regulat pentru echipa de club pe postul de linia a doua,
- in 2009 a semnat cu Brive, dar Montpellier i-a despagubit cu 200.000 de euro,
- este recunoscut ca un jucator indisciplinat – a acumulat 16 cartonase galbene de cand joaca in Franta,
- din sezonul 2010-2011 a inceput sa joace linia a treia,
- in ultimul sezon cotidianul francez L’Équipe aprecia ca georgianul a devenit un jucator mobil si greu de oprit,
- la sfarsitul sezonul 2010-2011 acelasi ziar l-a desemnat cel mai bun jucator strain din Franta,
- la Cupa Mondiala din 2011 a fost numit Omul Meciului dupa partidele cu Romania si Anglia,
- este cel mai bun marcator al nationalei Georgiei, cu 19 eseuri,
- in 2011 a primit titlul de Cavaler al Sportului de la Ministerul Sportului din Georgia, fiind primul jucator de rugby care primeste aceasta distinctie,
- si Midi Olympique l-a desemnat in 2011 cel mai bun jucator strain din Top 14.

luni, 5 martie 2012

Povestea impresionantă a lui George Baltă!

În urmă cu şase ani, pe 11 martie, rugbystul George Baltă suferea un grav accident pe teren, în timpul unui meci. La un pas de moarte, diagnosticat cu traumatism vertebro-medular cervical, luxaţie anterioară bilaterală C6-C7, adică coloana vertebrală deformată în zona gâtului şi măduva secţionată complet, tânărul taloneur al Olimpiei Bucureşti a rămas paralizat de la piept în jos. Imobilizat în scaunul cu rotile, George nu a cedat destinului: şi-a dat bacalaureatul, a urmat o facultate, are două servicii şi luptă zilnic pentru a merge din nou.

Lumea lui George Baltă începe la câteva minute depărtare de Bucureşti, în comuna Dobroieşti. O căsuţă cochetă, cu un gard înalt din spatele căruia te întâmpină cu un lătrat scurt, mai mult prietenesc decât ameninţător, două ghemotoace de blană. Totul este cald, primitor, o atmosferă încălzită şi de razele firave ale soarelui ridicat în mijlocul cerului, dar şi de doamna Lorica, mama lui George, întruchiparea gazdei ideale.

George ne întâmpină în pragul camerei lui. Pare neschimbat: aceeaşi veselie molipsitoare, faţa toată un zâmbet, iar ochii mari albaştri te privesc cu seninătate. "M-aţi prins acasă acum că mi-am luat două zile libere de la serviciu să duc maşina la reparaţii, că în ultima vreme pică totul de pe ea", sună invitaţia atipică de a păşi în cameră. Un imens tablou cu All Blacks, secvenţe din meciuri, baloane de rugby totul face trecerea în cea de-a doua familie, cea a rugbyului. Sportul care în urmă cu şase ani era să îl coste chiar viaţa, când grămada pe care o lega de atâtea mii de ori l-a trădat. Era tot o zi de martie, la 5 zile după ce împlinise 20 de ani. "Din momentul în care mi-am revenit din comă, am învăţat să văd altfel viaţa, să apreciez lucrurile mărunte, să mă bucur de cele mai neînsemnate gesturi", spune el. Îşi trece mâna stânga peste faţă într-un gest scurt, după care o lasă să se odihnească pe genunchi.

Trezitul de dimineaţă, un chin

Din 2006, din ziua accidentului George a trăit totul, încet şi dureros. A fost întâi un pat de spital, apoi scaunul cu rotile, apoi sutele de ore de recuperare, făcute cu multă speranţă. Încet, încet şi-a recuperat braţele, spatele, a învăţat să-şi controleze degetele, iar progresele incredibile s-au reflectat şi în viaţa socială. A terminat liceul, şi-a dat bac-ul, a intrat la facultate şi acum se împarte între două servicii, unul în telecomunicaţii unde face supervizare şi unul la editura fostului preşedinte al FRR, George Straton, unde face documentare. "Am un program care îmi ţine mintea ocupată. La 07:30 în fiecare dimineaţă dau cu legitimaţia la muncă, la 15:30 îmi închei programul, vin acasă mă odihnesc un pic şi apoi încep recuperarea care durează vreo trei-patru ore. E bine că la al doilea job pot lucra de acasă şi asta mă ajută mult. Seara mă mai uit la un film şi cam asta e", schiţează repede George, planul unei zile obişnuite. "Cel mai greu este cu trezitul de dimineaţă, la 06:00. Sunt buimac şi morocănos, mă enervează că încă nu mă pot îmbrăca singur şi am nevoie de ajutor. În plus, îmi place să mă duc aranjat la muncă, sunt foarte atent la ce pun pe mine pentru că este o încăpere mare, comună şi nu te poţi duce oricum", zâmbeşte el.

"Nu vreau să fiu copilul de sticlă"

Dintr-un colţ al camerei doamna Lorica se amuză: "Dimineaţa nu ne mai înţelegem cu el, că nu se potriveşte tricoul cu pantalonii, că îi dam adidaşi şi nu merg cu hainele pe care le are. Ne mai supărăm unii pe alţii, dar ne trece repede". George aşteptă să termine ce are de spus şi îi aruncă o privire scurtă, înţepătoare. "Ne mai şi supărăm, dar ştii că de multe ori am dreptate. Mie nu-mi place să fiu cocoloşit. Câteodată mai strig la ei să mă lase în pace să mă descurc singur, să văd eu că pot face asta sau măcar că încerc, nu vreau să fiu copilul de sticlă", explică el. Se face brusc tăcere : mama şi fiul se privesc şi îşi zâmbesc complice.

Vorbeşte repede şi râde tot timpul, plin de viaţă. O veselie molipsitoare care te cuprinde fără să îţi dai seama şi care, parcă, te încarcă pozitiv. Toate vorbele se rotesc în jurul cuvântului magic, rugby. Privindu-l te întrebi de unde are atâta putere să meargă mai departe. Dar oare are şi căderi, momente în care deznădejdea, dezamăgirea şi îndoielile îşi fac loc în inima lui? "Uneori mă mai apucă gândurile, de ce sunt aşa, de ce eu, când am impresia că recuperarea merge prea lent, că progresele nu sunt destul de mari, că nu voi mai putea schimba nimic. Atunci dau muzica la maxim, mai sun un prieten sau intru pe facebook", spune el."Nu vreau să ne plângem de milă"

George vorbeşte cu maturitate, realist, dar nu resemnat, iar umbrele care îi trec fugar peste faţă păstrează toate încercările pe care destinul i le-a scos în cale. "Am pierdut mulţi prieteni. Nu pot să oblig pe nimeni să fie prieten cu mine. Vin unii, pleacă alţii. Am suferit după fiecare pierdere, dar merg mai departe", continuă el. Zâmbeşte trist şi îşi trece iarăşi mâna peste faţă. Nici ieşirile la adunările celor care au aceeaşi problemă cu el nu au fost de folos pentru că le-a refuzat din start. "Nu accept situaţia asta şi mă feresc să ies cu alte persoane cu handicap. Am vorbit cu mulţi dintre ei şi sunt resemnaţi, s-au obişnuit cu gândul acesta. Eu am nevoie de oameni puternici, care să mă motiveze să muncesc mai mult. Nu am nevoie de mila nimănui" , oferă el încă o lecţie.

Privirea i se întunecă pentru o clipă şi se opreşte pe una din roţile scaunului. "Orice s-ar întâmpla viaţa merge mai departe", spune pierdut în gânduri. Este o deviză pe care a preluat-o de la fratele lui Florin care a murit în 2009, cu o zi înainte de a împlini 26 de ani, din cauza unei malformaţii a inimii. O încercare la fel de grea ca accidentul din 2006, care l-a motivat şi mai mult să se ridice din scaunul cu rotile. "Îi sunt dator asta lui Florin, i-am promis că mă voi ridica pentru el şi exact asta voi face", apăsa el cuvintele. Pecetluieşte totul cu un zâmbet nou şi se întoarce la rugby.

Povestea merge mai departe...

Primul an (2006-2007) Accidentul, negarea şi primele progrese

"E faza de început, cu cele mai mari speranţe că poţi reveni, că vor apărea rezultatele rapide, că vei merge în curând. Dar e şi faza conştientizării, că tot ce sperai şi ai visat nu are nicio legătură cu ce trăieşti. Am avut nevoie de un psiholog pentru că îmi era ruşine să ies aşa afară, să mă vadă lumea în cărucior. Cel mai greu an, anul în care ai pierdut totul şi trăieşti o nouă viaţă".

Progrese: "Am reuşit să stau în cărucior după ce la primele încercări aveam niste ameţeli cumplite, am început să îmi folosesc mâinile, să mă deplasez singur în cărucior".

Prima ieşire: meciul de rugby România - Franţa.

Anul doi (2007-2008) Remedii miraculoase şi independenţă mai mare

"Anul marilor dezamăgiri. Mulţi au venit şi mi-au promis că mă fac bine, cu bioenergie, cu toate metodele posibile, vraci, energie cuantică, am încercat tot ce era de încercat. La început îţi pui speranţe că auzi şi zici că poate poate, iar cu fiecare eşec devii parcă mai resemnat. Mi-am dat seama că doar de mine depinde să mă pun pe picioare, că trebuie să muncesc mai mult la recuperare".

Progrese: "Am reuşit să mă spăl singur, să am un control mai bun al mâinilor".

Anul trei (2008-2009) Pierderea fratelui

"Anul care m-a dat peste cap. Nu ştiu dacă am trecut peste pierderea lui Florin, încerc să nu mă gândesc la asta, vreau să îmi ocup mintea să nu îmi pun iarăşi sute de întrebări. A fost anul în care am plâns tot timpul. Florin era totul pentru mine, era prima mea viaţă".

Progrese: "Mai multă forţă în braţe, am început să prind încredere în mine şi siguranţă, iar acupunctura m-a ajutat enorm, mi-a reglat mult sensibilitatea la mâini şi picioare".

Anul patru (2009-2010) Primul serviciu

"16 aprilie 2010 a fost prima zi de muncă după cinci ani de pauză. A fost ciudat cu trezitul de dimineaţă, dar într-un fel era bine pentru că aveam altă activitate, gata am devenit un om al muncii. Parcă toată viaţa mi s-a schimbat iaraşi, dar într-un fel deveneam un om obişnuit, un om care munceşte pentru a obţine ceea ce vrea".

Progrese: "Am învăţat să mă urc şi să cobor singur dintr-o maşină obişnuită"

Anul cinci (2010-2011) Miracolele nu vin singure

"Cinci zile pe săptămână la muncă, două servicii, cam tot timpul ocupat şi plecat de acasă, am mai rărit cu recuperarea. Totuşi vreo 3-4 ore zilnic mai trag de fiare, lucrez la şpalier. Sunt conştient că doar prin această muncă îmi pot împlini visul de a merge din nou. Miracolele nu vin singure, trebuie să munceşti pentru ele. Sper dar sunt realist, e ca în zicala aceea că Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă».

Progrese: "Am prins mai mult echilibru la muşchii spatelui, am învăţat să mă întorc singur în pat".

"Vreau să mai simt încă o dată iarba sub picioare"

George a "placat" cu sinceritate întrebările incomode.

Când ai plâns ultima oară?
Anul trecut, de Sărbători. În momentele când se adună familia e cel mai greu fără fratele meu, Florin. Şi duminicile sunt grele, când ne adunăm toţi la masă. Suntem foarte legaţi ca familie şi nu cred că vom trece vreodată peste dispariţia lui.

Când ai râs ultima dată?
Acum. Sunt un tip vesel, rar mă vezi mohorât sau supărat. Râd tot timpul, iar la serviciu am nişte colegi super care fac o atmosferă frumoasă.

Ce te-a enervat ultima dată?
Maşina cu care mă deplasez, pică tot timpul ceva la ea. Mă enervează că trebuie să bag banii tot timpul în repararea ei decât să fac altceva cu ei.

Ce îţi place să mănânci?
Peşte, orez, paste. Aaa şi ciorbă. Nicio zi fără ciorbă! (râde)

Două servicii, recuperare, eşti cam ocupat...
Să ştii că mai am timp să mă şi plicitisesc. Noaptea e cel mai greu. Dorm trei-patru ore pe noapte, după care încep să mă foiesc. Mai apar şi gândurile, oricum trece greu timpul.

George, la ce visezi?
În primul rând îmi doresc o maşină, să fac rost de bani şi să pot adapta o maşină mică obişnuită să mă descurc singur cu ea, să nu mai depind de tata. Îmi doresc apoi să fiu sănătos ca să pot lupta în continuare pentru visul meu: acela de a simţi încă o dată iarba sub picioare.

"Mihăiţă trebuie să lupte mai mult"

 Accidentul suferit de Mihăiţă Neşu, asemănător cu al lui George, l-a făcut pe tânărul rugbist să încerce să îl ajute pe acesta să treacă mai uşor peste această perioadă. Cei doi vorbesc aproape zilnic la telefon sau pe internet, iar George îi oferă sfaturi şi îl încurajează: "Trebuie să tragă de el, să nu aştepte minuni că eu am aşteptat şase ani şi nu au mai venit. Depinde şi de el să devină mai independent. Nimic nu se compară cu satisfacţia de a te putea spăla singur, sau aceea de a ţine o lingură în mână".Articol publicat de Mirela Basescu.