joi, 12 mai 2011

Scandal în rugby-ul britanic: un jucător a fost prins pariind împotriva propriei echipe



Doncaster a pierdut meciul de pe teren propriu cu Wakefield, scor 10-50

Pariurile fac tot mai multe "victime" în rîndul sportivilor. Atraşi de mirajul banilor cîştigaţi uşor şi rapid, tot mai mulţi îşi pun la bătaie cariera. A simţit-o pe pielea lui un rugbyst britanic, Shaun Leaf, care a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce paria împotriva echipei sale. Cu o zi înainte, 5 fotbalişti georgieni au fost suspendaţi pe viaţă din cauza legăturilor cu mafia pariurilor.

Căpitanul echipei de rugby Doncaster, Shaun Leaf, a pariat pe înfrîngerea echipei sale la mai mult de 38 de puncte, în meciul din turul patru al Challenge Cup, cu Wakefield. Tabloidul The Sun a publicat imaginile filmate cu camera ascunsă iar sportivul a fost anunţat ieri dimineaţă că nu mai face parte din lotul echipei. Mai mult, Laef riscă şi o suspendare de aproape doi ani din partea Federaţiei Engleze.

Ziariştii tabloidului britanic au stat de vorb timp de cîteva minute cu jucătorul, apoi au intrat în casa de pariuri, unde acesta a pus 200 de lire pe victoria la cel puţin 38 de puncte a celor de la Wakefield. Şi a cîştigat, pentru că adversarii au înscris un eseu la ultima fază a jocului şi s-au impus cu 50-10.

Leaf a recunoscut în faţa presei şi a spus că acceptă orice pedeapsă i se impune: "Nu trebuia să fac aşa ceva, acum o să suport consecinţele. Îmi cer iertare colegilor şi antrenorilor". El a recunoscut că a mai pariat o dată 600 de lire împotriva echipei sale, în meciul cu Toulouse, dar atunci a pierdut, pentru că adversarii mai aveau nevoie de două puncte pentru a cîştiga la o diferenţă de 48.


Campionul care s-a vîndut pentru 250.000 de euro
Cazul rugbyst-ului britanic nu este singurul de acest fel. Actualul campion mondial la snooker, John Higgins a fost şi el implicat într-un asemenea scandal, acceptînd peste 250.000 de mii de euro pentru a truca un meci.

Nici baschetul nord-american nu a scăpat de mafia pariurilor. Scandalul, declanşat în 2006, ar implica numeroşi salariaţi ai Ligii, printre care arbitri, antrenori şi jucători din NBA, spune Tim Donaghy, arbitrul cercetat în acest caz.


Nereguli şi în tenis
Mare parte din cariera tenismenului rus Nikolay Davydenko a fost şi ea umbrită de suspiciuni privind corectitudinea cu care şi-a apărat şansele. O partidă disputată contra lui Martin Vassallo Arguello a fost subiectul unor pariuri neobişnuite. Nu atît pentru că s-a mizat pe o surpriză, ci pentru că pe victoria lui Arguello s-au pariat 7 milioane de dolari la o singură agenţie. O sumă de cel puţin 10 ori mai mare decît era normal la un astfel de meci. După o investigaţie îndelungată, cei doi jucători au fost absolviţi de orice vină.

Rusoaica Ekaterina Bychkova a fost amendată de Tennis Integrity Unit cu 5.000 de dolari şi suspendată 30 de zile pentru că nu a dezvăluit faptul că a fost contactată de mafia pariurilor pentru a furmiza detalii de culise şi pentru a aranja anumite partide. Nu s-a putut demonstra că sportiva ar fi primit bani din partea celor care au contactat-o.


Georgienilor le plac pariurile
5 jucători georgieni au fost excluşi pe viaţă din fotbal, după ce au acceptat bani de la pariori pentru a influenţa scorul unor meciuri din campionatul intern. "Aceşti fotbalişti nu vor mai putea evolua vreodată, nici în Gerogia nici în străinătate", a declarat un purtător de cuvânt al federaţiei, Lacha Dvalichvili, apreciind că acesta este un "caz fără precedent în fotbalul georgian".

Poliţia a dat recent publicităţii imagini luate în timpul supravegherii video în care se arată implicarea jucătorilor în chestiune. "Fotbaliştii au primit importante sume de bani iar în schimb s-au pus de acord în avans în privinţa rezultatelor meciurilor", a anunţat Ministerul de Interne.

Tot în Georgia, fostul internaţional Georgi Demetradze a fost condamnat la şase ani de închisoare sub acuzaţia de fraudă şi delapidare. Conform procurorilor georgieni, fostul fotbalist a făcut parte dintr-o organizaţie de pariuri ilegale care a acţionat în timpul Campionatului Mondial din Africa de Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu