vineri, 13 mai 2011

Gica Vacaru joaca rugby la 54 de ani

Desi a ajuns la frumoasa varsta de 54 de ani, Gica Vacaru, bine cunoscut in lumea rugbyului romanesc, nu a agatat inca ghetele in cui. De doi ani, Vacaru a ales sa lucreze in Ungaria si spune ca a fost o mutare inteleapta. Gica Vacaru, fost uvertura si fundas la Olimpia sau Focsani, este antrenor la formatia din Kecskemeti, o localitate situata la aproximativ 70 de kilometri de Budapesta. “Anul trecut am luat locul doi pe linie. Am fost vicecampioni la seniori, tineret, juniori, cadeti, rugby in 7 si rugby pe plaja”, spune Vacaru.Jucatorii platesc sa joace rugby
Clubul de rugby din Kecsemet este unul eminamente amator. Daca primele doua clasate formatii din rugbyul maghiar lucreaza in sistem semiprofesionist, jucatorii fiind scosi din productie si chiar platiti pentru rugby, in schimb la Kecsemet totul se face pe baza de voluntariat. Mai mult, sportivii pregatiti de Gica Vacaru platesc cheltuielile de functionare ale formatiei. Chiar si in aceste conditii, ei vin cu placere la antrenamentele programate de 3 ori pe saptamana. “Nimeni nu castiga din rugby la noi. Cu toate astea, am peste 50 de sportivi la cele doua echipe ale clubului. Avem si o echipa secunda care joaca la un nivel inferior si care este formata din jucatorii mai in varsta sau din cei tineri, inca necopti”, spune Vacaru.

A marcat 8 puncte la ultimul meci
Sambata, formatia secunda din Kecskemeti a jucat un meci in al doilea esalon, pe care l-a incheiat la egalitate, 32-32. Pe teren a aparut si Gica Vacaru, deoarece lotul era subtiat, existand deficiente pe mai multe posturi. “Cel mai bun exemplu este cel practic. De aceea nu ma dau in laturi sa le arat cum se trateaza un moment sau altul al jocului. Sambata am jucat demi de mele si apoi uvertura. Am si marcat 8 puncte, dand la bete dupa eseuri. Sa nu va mire insa, pentru ca eu ma pregatesc cot la cot cu elevii mei si am inca o conditie fizica foarte buna”, spune zambind Vacaru.

Trei batai generale in semifinala campionatului


Tricoul nationalei este purtat cu mandrie in Ungaria de Gica Vacaru

Sistemul de desfasurare al campionatului intern in Ungaria presupune existenta unei superligi, cu doar 3 echipe. Dupa ce joaca intre ele, cele trei, alaturi de cea mai buna din a doua grupa valorica, ajung in semifinala. Meciul cu Battai, din semifinale, a fost unul cu cantec. “Aveam sanse foarte mici in fata unei echipe aproape profesioniste. Totusi ne-am jucat sansa noastra, iar la un moment dat, la jumatatea primei reprize, conduceam cu 7-3, iar unul dintre baietii nostri a fost muscat de mana de un adversar, sangerand apoi puternic. Venele i-au fost sectionate, iar ai nostri, cand au vazut asa grozavie, au pornit o bataie generala. Meciul s-a intrerupt, iar pe urma am mai avut inca doua incaierari la care a participat toata lumea. Intr-un final am pierdut cu 32-19, dar ne-am aparat sansa”, povesteste Gica Vacaru. In afara meciurilor din campionatul intern, echipa din Kecskemeti joaca si in Cupa Europei Centrale, competitie dominata categoric anul trecut de CSM Stiinta Baia Mare.

La U20 Ungaria pune probleme Romaniei
Datorita priceperii sale si placerii de a munci, oficialii federatiei de la Budapesta i-au incredintat lui Vacaru functia de antrenor la nationala U20, dar si pe cea de consilier tehnic la nationala de seniori. “Prima data obiectivul era sa nu mai luam cate 90 de puncte pe meci. Sa ajungem undeva la 60. Insa eu le-am spus celor din federatie ca am alte obiective. Asa ca le-am aratat ce inseamna pregatire. De unde prima data erau obisnuiti sa vina cu sotiile in cantonament, apoi au ajuns sa vada ce reprezinta de fapt un stagiu adevarat, cu 3 antrenamente pe zi. Acum ne batem la seniori cu Lituania, chiar si cu Polonia. La U20 avem o trupa foarte buna. Am 6 rugbysti de la mine de la club. Pot sa va spun ca la aceasta categorie punem probleme Romaniei. Nu pute invinge, insa suntem acolo, aproape. Sper ca progresul rugbyului din Ungaria sa continue”, mai spune Gica Vacaru.

In Ungaria sportivii sunt mai respectati
“Simteam nevoia unei schimbari”, vine raspunsul lui Vacaru la o intrebare nerostita. “Nu castig mai multi bani decat in Romania. Poate chiar mai putini, insa aici respectul pentru efortul sportivilor este altul. Nu ca in Romania”, incheie bucuros de discutie Gica Vacaru.
Sambata echipa sa va lupta pentru o noua medalie, dupa care se pregateste de meciul seniorilor cu Ungaria, care va avea loc pe 4 iulie. Datorita si lui Gica Vacaru, in Ungaria se vorbeste despre rugby…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu