sâmbătă, 28 mai 2011

Doresti sa-ti prelungesti cariera de rugbyst ? Fa-te arbitru, pentru ca a arbitra inseamna intotdeauna…a juca


ARBITRUL – “un rau necesar fara de care cele doua ore in tribune ar fi mult mai monotone “, fara de care un joc si-ar amana debutul si, folosind o sintagma la moda, ” omul de la care ne vine tot raul “.
Cu ce seamana vocea poporului din tribuna ? Cu revista presei, cu un singur vinovat, de foarte multe ori renegat.
Atunci va rog sa-mi spuneti de ce sa iei fluierul pentru a ocupa o pozitie atat de contestata, sa ai un rol marcant, arareori pus in valoare ?
Rugby-ul este, de departe, sportul in care arbitrajul cantareste cel mai mult in economia jocului. Complexitatea Legilor Jocului, marja de manevra lasata la latitudinea interpretarii arbitrului sunt, daca vreti, atuurile care dau forta fluierului.
A arbitra un joc de rugby inseamna a avea calitatea de a tria din multiplele greseli comise pe cele care au o incidenta mai mare asupra jocului. In astfel de situatii este important sa fluieri, dar si mai important este sa nu fluieri, pentru a permite dezvoltarea jocului, conditia principala fiind ca acesta sa nu sufere si sa fie in permanenta ordonat. Aceasta este toata
dificultatea arbitrajului, dar si partea lui cea mai interesanta.
Dificultate, deoarece nimic nu este mai contestabil decat alegerea greselii. Jucatorul, conducatorul, suporterul nu o vor vedea decat pe cea a adversarului ; toti vor protesta, considerand ca arbitrul a vrut sa-i ignore. Cu aceeasi unanimitate, cu totii vor spune ca acelasi arbitru se dovedeste sever in privinta lor atunci cand va sanctiona o “greseala mica”,
comisa de echipa lor favorita.
Calitatea arbitrului iese in evidenta cand isi va da seama cu rapiditate si va sti sa aprecieze imediat punctele slabe, dar si pe cele forte ale celor doua echipe, fapt ce il va ajuta sa traga invataminte pretioase pentru conducerea unui joc.
Cunoasterea Legilor Jocului nu este decat unul dintre elementele necesare in formarea unui arbitru. Cunoscand Legile Jocului, acestea pot fi aplicate, dar de nenumarate ori si ignorate.
Plecand de la cele enumerate pana aici, putem sa-l numim pe arbitru conducatorul jocului sau, mai oficial, directorul jocului. Arbitrul trebuie sa stie sa administreze o intalnire atat pe teren, cat si in afara acestuia, gestionand eventualele presiuni ce se fac pentru a-l destabiliza.
Este, daca vreti, in acelasi timp dificil si interesant, iar satisfactia din finalul unui joc, cand ambele parti iti strang mana multumindu-ti, este o recunoastere fara margini a sacrificiilor pe care le face conducatorul jocului pentru a-si desavarsi calitatea de arbitru.
Din punct de vedere poetic, arbitrajul este prelungirea jocului, posibilitatea data iubitorului de rugby de a ramane pe gazon, de a-si pune in continuare crampoanele imediat ce cariera de jucator s-a incheiat. Jucatorii trebuie sa stie in momentul retragerii, ca timpul de joc se poate prelungi , fiindca ” a fluiera inseamna intotdeauna a juca”.


Este doar unul dintre motivele pentru care merita sa te faci arbitru !

Presedinte C.C.A.
EMIL PIRTOC

miercuri, 25 mai 2011

34 de Stejari se pregatesc pentru IRB Nations Cup 2011


Antrenorii Romeo Gontineac si Steve McDowall au dat publicitatii numele celor 34 de jucatori care formeaza lotul Romaniei pentru Turneul IRB Nations Cup.

“Am mizat pe aceeasi structura ca in Cupa Europeana a Natiunilor. Nu puteam sa nu luam in calcul legaturile de joc care s-au creat in acest grup. Avem anumite automatisme create si ar fi pacat sa nu tinem cont de ele”, a declarat selectionerul Romeo Gontineac.

In timpul cantonamentului care va incepe pe 5 iunie Stejarii vor fi supusi unor evaluari medicale si fizice in vederea pregatirii pentru Cupa Mondiala, astfel incat fiecare component va fi primi un program personalizat de pregatire pentru perioada verii.

Romania va evolua in trei meciuri la IRB Nations Cup 2011, turneu la care mai participa Namibia, Georgia, Argentina Jaguars, Portugalia si South African Kings.

Vineri, 10 iunie
17:00 Romania v Namibia
19:00 Georgia v South African Kings
21:00 Argentina Jaguars v Portugalia

Miercuri, 15 iunie
17:00 Georgia v Argentina Jaguars
19:00 Romania v South African Kings
21:00 Portugalia v Namibia

Duminica, 19 iunie 2011
17:00 Portugalia v South African Kings
19:00 Georgia v Namibia
21:00 Romania v Argentina Jaguars

Lot ROMANIA pentru IRB Nations Cup 2011:

Linia I:
Nere Nicolae (Steaua)
Popescu Cezar (Macon)
Dima Dragos (Blagnac)
Lazar Mihaita (Aix en Provence)
Ion Paulica (London Irish)
Florea Silviu (Begles Bordeaux)
Tincu Marius (Perpignan)
Zebega Bogdan (Steaua)
Radoi Andrei (Baia Mare)

Linia a II-a:
Petre Cristian (Saint Etienne)
Ursache Valentin (Aix en Provence)
Poparlan Valentin (CSM Bucuresti)
Sirbe Marius (Tarbes)

Linia a III-a:
Burcea Stelian (Timisoara)
Macovei Mihai (Baia Mare)
Ianus Daniel (Steaua)
Tonita Ovidiu (Perpignan)
Carpo Daniel (Constanta)
Rus Vasile (Timisoara)

Mijlocas la gramada:
Sirbu Lucian (Millau)
Surugiu Florin (CSM Bucuresti)
Calafeteanu Valentin (Timisoara)

Mijlocas la deschidere:
Dumbrava Danut (Steaua)
Dimofte Ionut (Baia Mare)

Centru:
Gheara Constantin (Constanta)
Gal Csaba (Baia Mare)
Cazan Ionel (Steaua)
Dascalu Catalin (Steaua)

Aripa:
Fercu Catalin (Timisoara)
Nicolae Catalin (Constanta)
Lemnaru Madalin (Timisoara)
Ciuntu Stefan (Baia Mare)

Fundas :
Vlaicu Florin (Steaua)
Dumitras Iulian (Lourdes)

sâmbătă, 21 mai 2011

Rugby Apartments for Sale



10 astfel de apartamente sunt de vanzare pe Strada Rugbyului. Nu e nici o gluma, puteti citi cele ce urmeaza ca sa va convingeti. Legendarele apartamente de pe Strada Rugbyului sunt construite in stilul traditional Jeffersonian in apropiere de Universitatea din Virginia, in Statele Unite. Oferind formate diferite de apartamente cu 2 sau 3 dormitoare, locuintele incanta cu usile frantuzesti, peretii din caramida, semineul si accesoriile din metal turnat alaturi de care cumparatorii gasesc facilitati moderne, parchet in nuante la moda, echipamente nou-noute in bucatarie si locuri de parcare rezervate in curtea interioara.

Sa tot traiesti pe Strada Rugbyului, nu-i asa? Simt ca tot sunteti neincrezatori asa incat iata poza, oricum mai jos aveti si linkul catre oferta.Revenind, iata alte cateva dintre caracteristicile apartamentelor:
Arhitectura Jeffersoniana
Apartamente spatioase
Unele dintre locuinte au inaltimea de 2,74 metri
Pardoseli refacute
Toate camerele sunt pre-cablate pentru telefon, cablu si Internet

Si facilitati separate de apartamente dar disponibile locatarilor:

Business Center prevazut cu Internet gratuit si fax
Camera de studiu
Camera spectaculoasa pentru vizionare (dotata cu TV, DVD, etc)
Sala de jocuri cu masa de biliard
Sala de cinema cu 22 de locuri (locatarii isi pun singuri filmele)
Sala de fitness prevazuta cu aparate Nautilus si Cardio

Iata alte imagini si link-ul catre pagina de unde am luat informatiile. Asa incat, daca vreti sa va mutati pe Strada Rugby-ului, aveti acolo telefon, e-mail, etc.

joi, 19 mai 2011

FRR sustine Ro Quest : expeditie antropologica si de responsabilitate sociala Made in Romania


Federatia Romana de Rugby sustine actiunea initiata de Andrei Georgescu si Bogdan Petre (fost jucator de rugby) prin care acestia doresc sa faca cunoscute valorile romanesti in intreaga lume.

Cea mai curajoasa initiativa romaneasca de pana acum, 400.000 de Km strabatuti in jurul lumii, pe motociclete va demara sambata 21 mai, la ora 9.30 din Piata Constitutiei, Bucuresti sub brandul RoQuest. In fiecare tara de pe traseu, membrii echipei vor identifica si filma particularitati geografice, culturale sau antropologice si vor promova branduri si produse romanesti. Costurile expeditiei se vor ridica la 500.000Euro/an iar 2% din veniturile incasate vor fi donate catre victimele accidentelor rutiere din Romania.

Timp de 4 ani, peste 90 de tari de pe intreg mapamondul vor afla de la Andrei Georgescu si Bogdan Petre, membrii echipei RoQuest care sunt adevaratele valori romanesti. Cei doi vor arata oamenilor cum sa rezolve anumite probleme stringente apeland la produsele traditional romanesti (EX: tuica folosita pe post de dezinfectant in tarile sarace din Asia si Africa, plante medicinale care cresc doar in Romania folosite ca tratamente naturiste pentru diverse afectiuni etc).

„In acest moment Romania are o imagine destul de controversata la nivel mondial iar prin acesta initiativa vrem sa aratam lumii o alta fata a tarii noastre. Dincolo de tot ce s-a spus pana acum despre Romania, noi credem cu putere in valorile traditionale ale acestei tari. Va fi foarte interesant sa interactionam cu romani raspanditi in toata lumea, sa aflam cum au ajuns acolo, ce traditii romanesti au pastrat si ce obiceiuri locale au asimiliat” ( Andrei Georgescu, RoQuest).

In acelasi timp Ro Quest va lansa si promova pe tot parcursul calatoriei campania de constientizare sociala „Condu cu prudenta! – Viaţa şi siguranţă sunt mai valoroase decât adrenalina si viteza” (Drive safe! – Life and safety are more precious than adrenaline and speed). In fiecare dintre tarile strabatute vor organiza manifestatii publice pentru a atrage atentia asupra acestui fenomen care afecteaza milioane de vieti la nivel mondial.

„Dupa ce am vazut multi prieteni de-ai nostri raniti sau chiar murind din cauza neatentiei sau a pasiunii pentru viteza si adrenalina, este extrem de important pentru noi sa luptam pentru prudenta in traffic si sa ii facem pe oameni sa inteleaga ca viata este mai importanta decat senzatiile tari.” ( Bogdan Petre, RoQuest).

2% din toate sponsorizarile si parteneriatele RoQuest vor ajunge la familiile victimelor accidentelor rutiere din Romania.
Mai mult de atat, echipa RoQuest va promova prin intermediul websiteului si a partenerilor media lucruri si intamplari interesante si neobisnuite din fiecare tara si cultura. “Vom incerca sa descoperim elemente inedite si nemaiauzite pana acum in fiecare loc intalnit sau persoana cu care vom interactiona – o adevarata enciclopedie turistica pe 2 roti” (Bogdan Petre, RoQuest)

Detalii pe www.roquest.ro .

Marin Ionescu – un rugbyst slefuit de nume mari ale antrenoratului romanesc


Marin Ionescu s-a nascut in 1953, in comuna Brezoaiele, din judetul Dambovita. Primul contact cu rugbyul s-a produs in 1968, pe stadionul Parcul Copilului, pe cand nea” Marin, cum ii place sa i se spuna, era elev la Grupul Scolar Grivita Rosie. Primul antrenor a fost profesorul Vasile Constantin-Mao. “Rugbyul adevarat incepe pentru mine in februarie 1969, cand am fost legitimat la Rapid”, rememoreaza Marin Ionescu. Dupa propriile afirmatii, rugbyul este o adevarata meserie, care i-a fost slefuita de-a lungul anilor de nume mari ale bancii tehnice romanesti. Enumerarea este una de exceptie: Nicu Padureanu, Petre Cosmanescu, Titi Ionescu, Valeriu Irimescu sau Theodor Radulescu.

A facut parte dintr-o generatie de exceptie a rugbyului romanesc
Marin Ionescu a avut sansa sa faca parte dintr-o generatie de exceptie a rugbyului romanesc. “Aveam colegi extraordinari. La Steaua, ca sa va dau doar cateva nume, am jucat in aceeasi formula cu Mircea Muntean, Nicolae Postolache, Florica Murariu, Radu Durbac, Dumitru Alexandru, Eduard Suciu, Sorin Fuicu, Dumitru Enache, Serban Constantin sau Paul Ciobaaelu”, spune Marin Ionescu. Dupa cateva clipe, sirul amintirilor se reinnoada: “La echipa nationala am alta pleiada de nume mari, alaturi de care sunt mandru ca am jucat. Gica Daraban, Gheorghe Dumitru, Dumitru Musat, Enciu Stoica, Mircea Paraschiv, Ion Constantin, Mihai Bucos, Petre Motrescu, Constantin Dinu, Gheorghe Varga, Marian Aldea, Ion Bucan sau Mircea Ortelecan. La Steaua am jucat in linia a doua si a treia, pe cand la nationala am fost folosit doar in linia a doua”, povesteste cu melancolie Marin Ionescu.

Povestea eseului de la Cardiff
In 1979, echipa nationala a Romaniei a intreprins un turneu in Tara Galilor, in lunile septembrie si octombrie. Romanii au repurtat 5 succese in fata unor echipe de club sau selectionate regionale: 12-0 cu Ebbw Vale, 9-3 cu Pontypridd, 38-15 cu Tara Galilor nord, 15-11 cu Tara Galilor vest si 32-9 cu Munster. Meciul de referinta, cel care incheia de fapt si turneul, era cel contra nationalei Tarii Galilor, meci care figura si in palmaresul celor doua selectionate. Galezii veneau dupa un 27-3 cu Anglia si aveau, la acel moment, cea mai grea gramada din lume. Spre finalul primei reprize, la scorul de 6-6, a venit eseul istoric. Prima incercare a nationalei romanesti pe taram britanic, si in fata unei nationale britanice, a venit in urma unui joc colectiv. “A fost o recuperare in 40-ul galez. Dodo Munteanu a scos din aglomerare catre Dumitru, iar eu asteptam sa vad desfasurarea ulterioara. Dupa o scurta inaintare, Dumitru mi-a pasat, iar singura solutie pe care am gasit-o a fost un plonjon spre terenul de tinta galez. Am marcat, iar apoi Bucos a transformat si am intrat la cabine cu 12-6?.
Victoria galezilor in acel meci a fost insa una cu cantec. In prelungirile jocului, la scorul de 12-10 pentru romani, Bucos executa un “marc”, dar este atacat si face un pas lateral. Arbitrul dicteaza o gramada ordonata, iar galezii taloneaza si reusesc apoi un dropgol care le aduce victoria finala cu 13-12.

Titluri si accidentari
Palmaresul lui Marin Ionescu este unul impresionant. A debutat in nationala in 1972, intr-un meci cu Marocul, disputat pe stadionul Giulesti. A strans 25 de selectii sub tricolor, dar si 7 titluri nationale, 5 cupe ale Romaniei sau 3 campionate europene cu nationala. Careira i-a fost “brazdata” si de cateva accidentari. Intre 1973 si 1975 a avut probleme cu spatele, fapt care l-a tinut departe de gazon. In 1977 a suferit o fractura de piramida nazala. Pe 2 decembrie 1979, la Montauban, intr-un joc din Campionatul European, contra Frantei, a suferit o entorsa la glezna cu smulgere de ligamente. “Cand am iesit din teren conduceam cu 9-3, dupa un start de partida fulminant. La final am pierdut cu 30-12″, spune Marin Ionescu.

Sfat pentru cei tineri
Trecut prin viata si prin rugby, Marin Ionescu isi permite sa le dea un sfat tinerilor iubitori ai jocului cu balonul oval. “Ascultarea profesorilor si antrenorilor este prima regula. Sportivii trebuie sa se daruiasca exemplar si sa nu faca rabat de la efort in antrenamente si competitii. Atat in teren cat si in societate trebuie sa fie exemple de urmat. Niciodata nu trebuie neglijata pregatirea si perfectionarea profesionala si sportiva, prin toate mijloacele. Numai asa se pot realiza ca oameni”, vorbeste cu blandete Marin Ionescu.
Actualmente, Marin Ionescu este director tehnic la CSM Bucuresti, formatie care activeaza in Superliga Nationala, dar lucreaza voluntar si la centrul de copii si juniori de la Steaua. “Am investit prea multa munca si pasiune la copiii si juniorii Stelei ca sa abandonez”, spune Marin Ionescu.
“Lipsa terenurilor de joc si a bazei extinse de selectie sunt problemele majore cu care se confrunta actualmente rugbyul romanesc. As vrea de asemenea, sa fac apel la parinti sa ii sustina pe copii cand fac rugby si sa ii aduca la rugby”, incheie zambind cu prietenie eroul de la Cardiff.

Echipele probabile pentru finala AMLIN Challenge Cup


ERC a dat astazi publicitatii echipele probabile pentru finala de maine seara a AMLIN Challenge Cup, a doua competitie rugbystica a batranului continent, pentru echipele de club.

Astfel, Harlequins va incepe cu: M Brown; G Camacho, G Lowe, J Turner-Hall, U Monye; N Evans, D Care; J Marler, J Gray, J Johnston, O Kohn, G Robson, M Fa’asavalu, C Robshaw [capt], N Easter
Rezerve:: M Cairns, C Jones, M Lambert, P Browne, W Skinner, D Moore, R Clegg, R Chisholm

De partea cealalta, Stade Français Paris, fosta adversara a selectionatei Bucurestiului, mizeaza pe: M Rodriguez; J Arias, M Bastareaud, G Bousses, D Camara; L Beauxis, J Dupuy; R Roncero, R Bonfils, D Attoub, T Palmer, P Pape, J Haskell, A Burban, S Parisse [capt]
Rezerve: D Weber, R Gerber, A Joly, A Marchois, P Rabadan, J Leguizamon, N Oelschig, O Phillips

Meciul, care este programat la Cardiff, cu incepere de la orele 21.45, va fi condus la centru de arbitrul irlandez George Clancy.

marți, 17 mai 2011

FATALITY! A primit doar "galben" pentru pumnul ăsta.


Manu Tuilagi de la Leicester Tigers e protagonistul unui moment şocant petrecut pe terenul de rugby, în partida cu Northampton Saints. Samoanul l-a lovit cu bestialitate pe Chris Ashton.

Tuilagi a fost sancţionat cu cartonaş galben pentru gestul său. Vezi lovitura la secunda 30 a clip-ului!

FRR a pus in vanzare biletele pentru turneul IRB Nations Cup


FRR va pune in vanzare biletele pentru turneul IRB Nations Cup 2011 luni, 16 mai 2011 (dupa orele 15.00).

Tichetele se vor gasi la magazinul din curtea FRR (luni-vineri, intre orele 09-17), in reteaua Diverta si online pe www.myticket.ro.

Costul unui bilet la Tribuna a II-a si Peluza este de 15 lei, in timp ce un bilet la Tribuna I va costa 30 lei.
Fanii Stejarilor isi vor putea achizitiona si Abonamente valabile pentru cele trei zile de meci. Costul acestora variaza intre 35 lei (Tribuna a II-a si Peluza) si 80 lei (Tribuna I).

Trofeul a ajuns in Romania
Trofeul IRB Nations Cup a ajuns in cursul acestei saptamani in Romania si este expus la sediul FRR.
Cupa a fost castigata pana in prezent de Argentina A (2006), Emerging Srpingboks (2007, 2008), Scotia A (2009) si Namibia (2010).

Program
Vineri, 10 iunie
17:00 Romania v Namibia
19:00 Georgia v South African Kings
21:00 Argentina Jaguars v Portugalia

Miercuri, 15 iunie
17:00 Georgia v Argentina Jaguars
19:00 Romania v South African Kings
21:00 Portugalia v Namibia

Duminica, 19 iunie 2011
17:00 Portugalia v South African Kings
19:00 Georgia v Namibia
21:00 Romania v Argentina Jaguars

Mesajul lui George Balta pentru Nesu: Exista viata si dupa o fractura de coloana vertebrala


Toata lumea, mai mult sau mai putin autoriza, isi da cu parerea in aceste zile, despre drama prin care trece fotbalistul roman Mihaita Nesu, care a suferit o fractura la coloana vertebrala.Prin intermediul Federatiei Romane de Rugby, a fost luata legatura cu rugbystul George Balta, cel care in martie 2006 a avut un accident identic, suferind o fractura de coloana.

Exista viata si dupa o fractura de coloana
Extrem de optimist, Geroge Balta il incurajeaza de la distanta pe Mihai Nesu. “Mihai nu trebuie sa dezarmeze. Va fi o recuperare grea, anevoioasa, in care are nevoie de multa vointa. Are nevoie de prieteni si de familie in jurul sau. Planul psihologic este mai important decat va puteti da seama. Insa la cum il stiu pe Mihai ca sportiv, cred ca nu se va da batut”, spune George Balta. “Exista viata chiar si dupa o asemenea tragedie. Chiar daca nu mai poti face sport, asta nu inseamna ca totul s-a terminat. Eu acum muncesc la editura lui George Straton, care mi-a oferit un job, lucru pentru care ii sunt recunoscator”, completeaza Geroge cu optimism.

George Balta lucreaza 6-7 ore pe zi pentru recuperare
“Recuperarea nu va aparea dintr-o data. Eu spre exemplu lucrez zilnic 6-7 ore pentru recuperare. La mai bine de 5 ani de la accident am ajuns sa imi folosesc mainile in proportie de 80 la suta. Mi-a aparut si sensibilitatea pe picioare, ceea ce este un mare pas inainte. Nici nu va inchipuiti ce fericit am fost cand am simtit din nou frig la membrele inferioare”, ne spune cu un calm cutremurator George Balta. Ca si in cazul lui Nesu, medicii s-au ferit sa ofere un prognostic la inceput. Totul a depins insa de modul cum el a luptat cu boala si cat de tare a crezut in reusita. George nu si-a pierdut speranta si stie ca intr-o zi se va ridica din scaunul rulant de care deocamdata depinde. “Am ajuns la performanta de a face o multime de lucruri singur. Daca la inceput nu puteam nici sa ma scarpin in cap, acum mananc singur, ma spal singur, ma imbrac singur. Fiecare din aceste reusite au insemnat o victorie a mea asupra bolii. Asa trebuie sa faca si Mihai. Sa lupte necontenit, cu ajutorul celor din jur. Nimeni nu trebuie sa ii planga de mila, ci doar sa il incurajeze si sa il puna la treaba”, afirma cu tarie George Balta.

“Sita va cerne prietenii adevarati”
George Balta ne mai ofera un exemplu de viata. “Sita ii va cerne pe prietenii adevarati acum. Numai cei care tin intr-adevar la Nesu ii vor ramane aproape. Nu trebuie sa se supere pe cei care nu vor mai dori sa fie langa el. Nu poti obliga pe nimeni sa te ajute sau sa iti impartaseasca drama”, spune George cu un glas in care se amesteca bucuria cu amaraciunea, semn ca si el a pierdut niste prieteni dupa accident.

“Am retrait momentele de groaza de la accidentul lui George”
Lorica Balta, mama lui George, nu poate sta deoparte de discutie. Mai bine zis simte nevoia sa isi spuna sentimentul si sa transmita si ea un mesaj din suflet lui Nesu si familiei. “Cand am vazut ce i s-a intamplat lui Nesu am retrait drama prin care a trecut si fiul meu. Pas cu pas mi-am reamintit totul, cum s-a intamplat in martie 2006. Nesu are nevoie de sustinerea totala a prietenilor, a familiei, a tuturor. Conteaza foarte mult. Sunt mama unui copil care suferit un accident groaznic. Stiu ce inseamna o astfel de experienta si ma rog la Dumnezeu pentru Nesu, asa cum m-am rugat si pentru fiul meu”, rememoreaza mama lui George.

“Ei nu sunt legume”
“In plus, as vrea sa fac un apel aproape disperat la jurnalisti, la colegii dumneavoastra din presa. Nu mai folositi termeni care nu au nimic de-a face cu astfel de accidente. Acesti oameni ingenunchiati de soarta si respinsi de societate nu sunt legume. Sunt oameni ca si ceilalti, numai ca au patit ceva ingrozitor. M-am suparat tare cand am vazut ca s-a spus despre Nesu ca este o leguma si ca nu va mai putea misca niciodata. Oamenii astia au si ei suflete. Iubesc, se distreaza, se infurie, se simt bine, au sau nu dispozitie. Sunt oameni ca toti ceilalti, chit ca societatea ii priveste altfel. Nu e vorba doar de fiul meu sau de Nesu. Mai sunt o multime de astfel de luptatori care merita macar un tratament decent al oamenilor”, continua Lorica Balta.

George Balta merge in continuare la rugby

Groaznicul accident nu l-a indepartat pe George de rugby. Chiar ieri a vizionat jocul dintre Steaua si CSM Bucuresti, scor 22-18, in Superliga Nationala. “Daca mie mi s-a intamplat ceva, asta nu inseamna ca rugby-ul este de vina si ca trebuie sa ma indepartez de fenomen. Imi place rugby-ul si niciodata nu ma voi desparti de el. Sunt convins ca si Mihai va fi in continuare un apropiat al fotbalului”, spune talonerul care a invatat sa traiasca si fara sa arunce mingea in margine.

George Balta are o pensie de 293 de lei lunar
Statul roman i-a oferit lui George Balta un ajutor lunar de 293 de lei, dupa accident. Insuficient pentru a putea trai. Federatia Romana de Rugby i-a acordat insa sprijin lui George, iar, cum spuneam si mai sus, actualmente George lucreaza la editura lui George Straton. Spre deosebire de el, la Nesu nu se va pune insa problema financiara. Clubul din Utrecht s-a angajat sa ii plateasca in continuare contractul anual in valoare de 500 000 de euro pe sezon. De asemenea, in conformitate cu legile olandeze, Nesu poate primi si o pensie lunara in valoare de 4000 de euro, accidentul sau fiind considerat unul de munca. “Legile si protectia sociala in astfel de cazuri nu se compara la noi. Nu avem trotuare sau accesul este imposibil oamenilor ca mine in multe locuri. De legi ce sa mai vorbim”, spune necajit George.

Fiori reci pe sira spinarii
Calmul si detasarea cu care George si-a acceptat soarta si a inceput munca sisifica de recuperare sunt extraordinare. Un exemplu de devotament pa care i-l ofera cu generozitate lui Mihai Nesu, un alt sportiv care trebuie sa lupte. Personal, va rog sa ma credeti dragi cititori, ca mi-a fost foarte dificil sa concep acest articol. Fiori reci care mi-au trecut pe sira spinarii m-au facut sa ma opresc de cateva ori din treaba.(Sursa Sportlocal.Ro).

vineri, 13 mai 2011

Gica Vacaru joaca rugby la 54 de ani

Desi a ajuns la frumoasa varsta de 54 de ani, Gica Vacaru, bine cunoscut in lumea rugbyului romanesc, nu a agatat inca ghetele in cui. De doi ani, Vacaru a ales sa lucreze in Ungaria si spune ca a fost o mutare inteleapta. Gica Vacaru, fost uvertura si fundas la Olimpia sau Focsani, este antrenor la formatia din Kecskemeti, o localitate situata la aproximativ 70 de kilometri de Budapesta. “Anul trecut am luat locul doi pe linie. Am fost vicecampioni la seniori, tineret, juniori, cadeti, rugby in 7 si rugby pe plaja”, spune Vacaru.Jucatorii platesc sa joace rugby
Clubul de rugby din Kecsemet este unul eminamente amator. Daca primele doua clasate formatii din rugbyul maghiar lucreaza in sistem semiprofesionist, jucatorii fiind scosi din productie si chiar platiti pentru rugby, in schimb la Kecsemet totul se face pe baza de voluntariat. Mai mult, sportivii pregatiti de Gica Vacaru platesc cheltuielile de functionare ale formatiei. Chiar si in aceste conditii, ei vin cu placere la antrenamentele programate de 3 ori pe saptamana. “Nimeni nu castiga din rugby la noi. Cu toate astea, am peste 50 de sportivi la cele doua echipe ale clubului. Avem si o echipa secunda care joaca la un nivel inferior si care este formata din jucatorii mai in varsta sau din cei tineri, inca necopti”, spune Vacaru.

A marcat 8 puncte la ultimul meci
Sambata, formatia secunda din Kecskemeti a jucat un meci in al doilea esalon, pe care l-a incheiat la egalitate, 32-32. Pe teren a aparut si Gica Vacaru, deoarece lotul era subtiat, existand deficiente pe mai multe posturi. “Cel mai bun exemplu este cel practic. De aceea nu ma dau in laturi sa le arat cum se trateaza un moment sau altul al jocului. Sambata am jucat demi de mele si apoi uvertura. Am si marcat 8 puncte, dand la bete dupa eseuri. Sa nu va mire insa, pentru ca eu ma pregatesc cot la cot cu elevii mei si am inca o conditie fizica foarte buna”, spune zambind Vacaru.

Trei batai generale in semifinala campionatului


Tricoul nationalei este purtat cu mandrie in Ungaria de Gica Vacaru

Sistemul de desfasurare al campionatului intern in Ungaria presupune existenta unei superligi, cu doar 3 echipe. Dupa ce joaca intre ele, cele trei, alaturi de cea mai buna din a doua grupa valorica, ajung in semifinala. Meciul cu Battai, din semifinale, a fost unul cu cantec. “Aveam sanse foarte mici in fata unei echipe aproape profesioniste. Totusi ne-am jucat sansa noastra, iar la un moment dat, la jumatatea primei reprize, conduceam cu 7-3, iar unul dintre baietii nostri a fost muscat de mana de un adversar, sangerand apoi puternic. Venele i-au fost sectionate, iar ai nostri, cand au vazut asa grozavie, au pornit o bataie generala. Meciul s-a intrerupt, iar pe urma am mai avut inca doua incaierari la care a participat toata lumea. Intr-un final am pierdut cu 32-19, dar ne-am aparat sansa”, povesteste Gica Vacaru. In afara meciurilor din campionatul intern, echipa din Kecskemeti joaca si in Cupa Europei Centrale, competitie dominata categoric anul trecut de CSM Stiinta Baia Mare.

La U20 Ungaria pune probleme Romaniei
Datorita priceperii sale si placerii de a munci, oficialii federatiei de la Budapesta i-au incredintat lui Vacaru functia de antrenor la nationala U20, dar si pe cea de consilier tehnic la nationala de seniori. “Prima data obiectivul era sa nu mai luam cate 90 de puncte pe meci. Sa ajungem undeva la 60. Insa eu le-am spus celor din federatie ca am alte obiective. Asa ca le-am aratat ce inseamna pregatire. De unde prima data erau obisnuiti sa vina cu sotiile in cantonament, apoi au ajuns sa vada ce reprezinta de fapt un stagiu adevarat, cu 3 antrenamente pe zi. Acum ne batem la seniori cu Lituania, chiar si cu Polonia. La U20 avem o trupa foarte buna. Am 6 rugbysti de la mine de la club. Pot sa va spun ca la aceasta categorie punem probleme Romaniei. Nu pute invinge, insa suntem acolo, aproape. Sper ca progresul rugbyului din Ungaria sa continue”, mai spune Gica Vacaru.

In Ungaria sportivii sunt mai respectati
“Simteam nevoia unei schimbari”, vine raspunsul lui Vacaru la o intrebare nerostita. “Nu castig mai multi bani decat in Romania. Poate chiar mai putini, insa aici respectul pentru efortul sportivilor este altul. Nu ca in Romania”, incheie bucuros de discutie Gica Vacaru.
Sambata echipa sa va lupta pentru o noua medalie, dupa care se pregateste de meciul seniorilor cu Ungaria, care va avea loc pe 4 iulie. Datorita si lui Gica Vacaru, in Ungaria se vorbeste despre rugby…

joi, 12 mai 2011

George Vraca, rugbystul de la "Nottara"



E 1913. Zorii se iţesc în viaţa sportivă bucureşteană. Teo Davilla, fiul marelui dramaturg, Alexandru, şcolit la Paris, vine cu ideea fondării unui Cerc Athletic, prima echipă romanească ce avea să participe, cu regularitate, la competiţiile fotbalistice, puţine, din acea vreme. Alături de el apar, printre alţii, Ţane Săvulescu, viitorul selecţioner, Moţei, Roman, dar şi George Vraca. E un aromîn de vreo 17 ani, longilin, care "aleargă mai repejor decît o sfîrlugă", ce vrea să devină botanist.

Dar războiul bate la uşă. Iubitorul plantelor ajunge la Iaşi. Aici, într-o barcă de război, folosită pe post de spital de campanie, face cunoştinţă cu Maria Ventura şi George Enescu. Prima e o uriaşă actriţă, venită să ajute, ca infirmieră, la tratarea bolnavilor, marele dirijor e alături de soldaţii grav răniţi. Poartă cu ei discuţii interminabile şi, brusc, doreşte să se facă artist. Simte că poate urca pe scenă, că are ceva de transmis publicului, că Shakespeare ori Moliere nu-i sunt străini.

Jocurile Inter-Aliate
Prima mare conflagraţie se termină. Evenimentul trebuie sărbătorit. În Franţa au loc Jocurile Inter-Aliate, pe stadionul "Pershing", o arenă făcută cadou de americani celor din patria lui Dumas. Armata română are, şi ea, prezentă o delegaţie. Nu-s bani, sportivii, care participă la patru discipline, plătesc din propriul buzunar drumul şi cazarea. La rugby, printre "tricolori", se află şi George Vraca! E un focos înaintaş, de linia a III-a, care pătrunde cu dezinvoltură printre adversari. Nu prea facem faţă. Pe 23 iunie, pierdem, contra gazdelor, cu 48-5. Ne execută şi americanii, 21-0, trei zile mai tîrziu. Dar locotenentul "Geo" debutează în sportul cu balonul oval, după ce făcuse asta şi în cel cu obiectul rotund. Peste ani, chiar avea să glumească. "Am fost asemenea lui Ellis, cel care s-a supărat la fotbal, a prins mingea de şiret, a lăsat-o în spatele unui but şi a fondat noul sport!"



Marlene Dietrich, Ion Finteşteanu, Maria Filotti, Ion Lucian, Fory Etterle
Dar scena îl atrage mai tare. Termină cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, rolurile încep să curgă. "Hamlet" şi "Romeo"..., de marele Will. "Din jale s-a întrupat Electra", de Eugene O'Neil, "Fîntîna Blanduziei", de Alecsandri. Umple sălile. E cînd sobru, cînd vesel, cum o cere rolul. Are o dicţiune perfectă. Devine apropiatul marilor actori de la noi şi din Franţa, de unde se dă ora exactă în materie de teatru. Lumea evoluează, trece la film, dar rolurile memorabile rămîn.

E primul care înţelege că una e jocul din spatele cortinei, alta e pelicula. E complex. Ajunge director la "Nottara", dar îi analizează perfect jocul "cocoşilor", într-un interviu din anii 60, lui Valentin Hossu-Longin. "Au fost pur şi simplu zdrobiţi de Noua Zeelandă, echipă urcată, de ceva vreme, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului din rugby". Îl joacă, la perfecţiune pe Shakespeare, se demachiază, apoi, în cabine, vorbeşte despre spiritul de fair play. "Legea fundamentală din acest sport e nu-l lovi pe cel căzut la pămînt, chiar protejează-l! Faza următoare poţi fi tu în aceeaşi situaţie!" Dă replica Mariei Filotti, un alt monstru sacru al teatrului, îşi reglează respiraţia, apoi zice "Rugbyul este o repriză de viaţă!" În fine, supează cu Marlene Dietrich, apoi, la revenire în Bucureşti, se duce direct în "Parcul Copilului". A adus, de la Paris, cîteva mingi originale "Gilbert", pentru micuţii de aici...E ros de boală, dar tocmai firea sportivă - spun apropiaţii - îl ţine pe picioare. L-a aşteptat pe Richard al III-lea toată viaţa. Rolul i se potriveşte ca o mînuşă, dar nu-l poate duce decît în 14 reprezentaţii. Artistul poporului se stinge, aproape pe scenă, în aprilie '64. În urma sa rămîn rugbyul şi o uriaşă carieră de actor. Dacă nu l-aţi prins, rugaţi bunicul să vă spună două vorbe despre el. O sa vedeţi cum i se umezesc ochii...In rugby, e ca in arta. Daca nu depui suflet, atunci totul este facut pe jumatate!
George Vraca

Scandal în rugby-ul britanic: un jucător a fost prins pariind împotriva propriei echipe



Doncaster a pierdut meciul de pe teren propriu cu Wakefield, scor 10-50

Pariurile fac tot mai multe "victime" în rîndul sportivilor. Atraşi de mirajul banilor cîştigaţi uşor şi rapid, tot mai mulţi îşi pun la bătaie cariera. A simţit-o pe pielea lui un rugbyst britanic, Shaun Leaf, care a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce paria împotriva echipei sale. Cu o zi înainte, 5 fotbalişti georgieni au fost suspendaţi pe viaţă din cauza legăturilor cu mafia pariurilor.

Căpitanul echipei de rugby Doncaster, Shaun Leaf, a pariat pe înfrîngerea echipei sale la mai mult de 38 de puncte, în meciul din turul patru al Challenge Cup, cu Wakefield. Tabloidul The Sun a publicat imaginile filmate cu camera ascunsă iar sportivul a fost anunţat ieri dimineaţă că nu mai face parte din lotul echipei. Mai mult, Laef riscă şi o suspendare de aproape doi ani din partea Federaţiei Engleze.

Ziariştii tabloidului britanic au stat de vorb timp de cîteva minute cu jucătorul, apoi au intrat în casa de pariuri, unde acesta a pus 200 de lire pe victoria la cel puţin 38 de puncte a celor de la Wakefield. Şi a cîştigat, pentru că adversarii au înscris un eseu la ultima fază a jocului şi s-au impus cu 50-10.

Leaf a recunoscut în faţa presei şi a spus că acceptă orice pedeapsă i se impune: "Nu trebuia să fac aşa ceva, acum o să suport consecinţele. Îmi cer iertare colegilor şi antrenorilor". El a recunoscut că a mai pariat o dată 600 de lire împotriva echipei sale, în meciul cu Toulouse, dar atunci a pierdut, pentru că adversarii mai aveau nevoie de două puncte pentru a cîştiga la o diferenţă de 48.


Campionul care s-a vîndut pentru 250.000 de euro
Cazul rugbyst-ului britanic nu este singurul de acest fel. Actualul campion mondial la snooker, John Higgins a fost şi el implicat într-un asemenea scandal, acceptînd peste 250.000 de mii de euro pentru a truca un meci.

Nici baschetul nord-american nu a scăpat de mafia pariurilor. Scandalul, declanşat în 2006, ar implica numeroşi salariaţi ai Ligii, printre care arbitri, antrenori şi jucători din NBA, spune Tim Donaghy, arbitrul cercetat în acest caz.


Nereguli şi în tenis
Mare parte din cariera tenismenului rus Nikolay Davydenko a fost şi ea umbrită de suspiciuni privind corectitudinea cu care şi-a apărat şansele. O partidă disputată contra lui Martin Vassallo Arguello a fost subiectul unor pariuri neobişnuite. Nu atît pentru că s-a mizat pe o surpriză, ci pentru că pe victoria lui Arguello s-au pariat 7 milioane de dolari la o singură agenţie. O sumă de cel puţin 10 ori mai mare decît era normal la un astfel de meci. După o investigaţie îndelungată, cei doi jucători au fost absolviţi de orice vină.

Rusoaica Ekaterina Bychkova a fost amendată de Tennis Integrity Unit cu 5.000 de dolari şi suspendată 30 de zile pentru că nu a dezvăluit faptul că a fost contactată de mafia pariurilor pentru a furmiza detalii de culise şi pentru a aranja anumite partide. Nu s-a putut demonstra că sportiva ar fi primit bani din partea celor care au contactat-o.


Georgienilor le plac pariurile
5 jucători georgieni au fost excluşi pe viaţă din fotbal, după ce au acceptat bani de la pariori pentru a influenţa scorul unor meciuri din campionatul intern. "Aceşti fotbalişti nu vor mai putea evolua vreodată, nici în Gerogia nici în străinătate", a declarat un purtător de cuvânt al federaţiei, Lacha Dvalichvili, apreciind că acesta este un "caz fără precedent în fotbalul georgian".

Poliţia a dat recent publicităţii imagini luate în timpul supravegherii video în care se arată implicarea jucătorilor în chestiune. "Fotbaliştii au primit importante sume de bani iar în schimb s-au pus de acord în avans în privinţa rezultatelor meciurilor", a anunţat Ministerul de Interne.

Tot în Georgia, fostul internaţional Georgi Demetradze a fost condamnat la şase ani de închisoare sub acuzaţia de fraudă şi delapidare. Conform procurorilor georgieni, fostul fotbalist a făcut parte dintr-o organizaţie de pariuri ilegale care a acţionat în timpul Campionatului Mondial din Africa de Sud.

Japonia - singura gazdă a CM de Rugby din 2019


Japonia va organiza singură turneul final al Cupei Mondiale de Rugby din 2019, după ce Honk Kong şi Singapore au anunţat că se retrag din organizarea meciurilor de acest gen.
Preşedintele federaţiei japoneze, Yoshiro Mori, a declarat că ''Hong Kong şi Singapore ne-au spus că s-au retras. Japonia va găzdui singură turneul'' conform Agerpres.

Cînd şi-a depus candidatura pentru a organiza CM de Rugby din 2019, Japonia a dorit ca o parte din meciuri să se desfăşoare şi în fostele colonii britanice, Hong Kong şi Singapore, pentru a crea oportunităţi economice şi noi fani ai rugby-ului.
Japonia va depăşi problemele actuale şi va putea organiza singură CM, spune preşedintele IBR, Bernard Lapasset. Competiţia din 2019 este prima de acest gen organizată in Asia.

miercuri, 11 mai 2011

Scotia a anuntat lotul de 40 pentru Cupa Mondiala

Nationala Scotiei este prima adversara a Romaniei la Cupa Mondiala care debuteaza peste 121 de zile. Gata sa inceapa pregatirea pentru Mondiale, scotienii si-au anuntat lotul de 40 de jucatori pe care se bazeaza, incluzand si 4 debutanti la acest nivel. Veteranul este, evident, fundasul Chris Paterson, cel care va deveni primul rugbyst din aceasta tara care merge la a 4-a Cupa Mondiala. Scotia isi va reduce lotul la 30 de jucatori pana pe 22 august.
Andy Robinson, antrenorul nationalei Scotiei, are mult de furca la aceasta Cupa Mondiala, mai ales dupa ce formatia sa a dezamagit in recentul Turneul al celor 6 Natiuni, clasandu-se pe locul 5. Poate tocmai de aceea s-a grabit si a anuntat lotul preliminar de 40 de jucatori.

Pe lista lui Robinson se regasesc majoritatea rugbystilor cunoscuti din aceasta tara, majoritatea venind de la Edinburgh si Glasgow Warriors. Avem insa si jucatori de la formatii de club din Anglia (Gloucester, Newcastle, Baths, Saracens, Northampton), Franta (Toulon, Stade Francais), Tara Galilor (Ospreys, Scarlets, Cardiff) sau Irlanda (Leinster). Pentru cei care urmaresc Heineken Cup ori Aviva Premiership, majoritatea numelor din lista de mai jos le este cunoscuta.

Sunt insa si cateva nume noi in lista lui Robinson. Doi inaintasi de la Glasgow, Robert Harley (20 ani) si Ryan Grant (25), linia a treia de la Edinburgh, David Denton (21) si fundasul de la Bath, Jack Cuthbert (23) sunt printre debutantii la o competitie de asemenea nivel.

"Sunt multumit de lotul pe care il avem la dispozitie in acest moment. Sper sa nu avem probleme de ordin medical in urmatoarea perioada si sa reusim sa ne pregatim asa cum ne dorim. Se anunta o competitie dura si noi avem nevoie de rezultate pozitive", a declarat Robinson imediat dupa anuntarea lotului sau. Tocmai pentru a-si pastra jucatorii in cea mai buna forma scotienii au decis sa-i odihneasca pe unii dintre ei in urmatoarea perioada, astfel ca rugbysti ca Alastair Kellock (capitan), Richie Gray, John Barclay, Ross Ford sau Allan Jacobsen nu vor fi folositi deloc de propriile cluburi in urmatoarele etape de Magners League.

Scotia isi incepe antrenamentele pentru CM pe 20 iunie. Ei vor avea meciuri de pregatire cu Irlanda (6 august) si Italia (20 august), pentru ca pe 22 august este termenul final pentru anuntarea lotului de 30 permis la Mondiale.

Pana acum, Scotia nu a ratat niciodata accederea in sferturile de finala ale CM. Primul meci al scotienilor in grupa la aceasta editie din Noua Zeelanda va fi impotriva Romaniei, pe 10 septembrie.

Lotul de 40 al Scotiei pentru CM

Inaintasi: John Barclay, John Beattie (both Glasgow Warriors), Kelly Brown (Saracens), Geoff Cross, David Denton (both Edinburgh), Alasdair Dickinson (Gloucester), Ross Ford (Edinburgh), Ryan Grant, Richie Gray, Dougie Hall (all Glasgow Warriors), Jim Hamilton (Gloucester), Robert Harley (Glasgow Warriors), Nathan Hines (Leinster), Allan Jacobsen (Edinburgh), Alastair Kellock (Glasgow Warriors), Scott Lawson (Gloucester), Moray Low (Glasgow Warriors), Euan Murray (Newcastle Falcons), Ross Rennie (Edinburgh), Alasdair Strokosch (Gloucester), Fergus Thomson, Richie Vernon (both Glasgow Warriors).

Treisferturi: Joe Ansbro (Northampton Saints); Mike Blair, Ben Cairns (both Edinburgh), Chris Cusiter (Glasgow Warriors), Jack Cuthbert (Bath), Simon Danielli (Ulster), Nick De Luca (Edinburgh), Max Evans (Glasgow Warriors), Ruaridh Jackson (Glasgow Warriors), Greig Laidlaw (Edinburgh), Rory Lamont (Toulon), Sean Lamont (Scarlets), Rory Lawson (Gloucester), Graeme Morrison (Glasgow Warriors), Dan Parks (Cardiff Blues), Chris Paterson (Edinburgh), Hugo Southwell (Stade Francais), Nikki Walker (Ospreys).

marți, 10 mai 2011

Tincu şi Toniţă ar putea evolua şi în ediţia viitoare a Cupei Europei


Cu toate că nu a prins primele şase locuri în campionatul de rugby a Franţei şi a fost eliminată în semifinalele Cupei Europei, echipa franceză USA Perpignan ar putea evolua în ediţia viitoare a competiţiei campionilor de pe continent.


Pentru a ajunge în Heineken Cup, gruparea pentru care joacă internaţionalii români Marius Tincu şi Ovidiu Toniţă are nevoie de un... ajutor indirect din partea englezilor. Mai precis, e nevoie ca Northampton şi Harlequins să câştige Cupa Europei, respectiv Challenge Cup. În acest caz, englezii ar avea opt echipe calificate în principala competiţie continentală la nivel de echipe de club şi selecţionate provinciale. Iar un loc va reveni unei formaţii care nu s-a calificat în Cupa Europei, dar care deţine cel mai bun loc în clasamentul ERC. Adică lui USA Perpignan.

luni, 9 mai 2011

Top 14 a ajuns la faza eliminatorie. Toderasc a retrogradat in Pro D2


In acest week-end a avut loc ultima etapa a sezonului in Top 14. Se cunosc deja echipele care vor juca in play-off, dar si cele care vor lupta pentru evitrea retrogrdarii.

Agen – Brive: 36-10. Festival de incercari pentru gazde, care au ajuns de sase ori in terenul de tinta advers, prin Tian, min. 13 si 60, Pelessasa, min. 23, Fono, min. 28, Vaka, min 43 si Dulin, min. 71. 3 dintre acestea au fost transformate de Barnard, min 15 si 44 si Courrent, min. 72. Oaspetii, cu toate ca au deschis scorul prin lovitura de pedeapsa din minutul 9 a lui Belie, au dat o replica palida, nereusind decat un eseu apoi, prin Cooke, in minutul 79. Figuerola a convertit si a stabilit astfel scorul final.

Perpignan – Castres: 10-29. Cu un nou antrenor, echipa celor doi internationali romani, Tincu si Tonita, a evoluat destul de sters la capatul unui sezon in care a ratat totul. Fundasul oaspetilor, Teulet, a deschis tabela din lovitura de pedeapsa, in minutul 9, dupa care tot vizitatorii au fost la timona. Castres a marcat incercari prin Andreu, min 14 si 35, Teklon, min 48 si Teulet, min 79. Acelasi Teulet a trnsformat primele doua eseuri, dar si pe ultimul, reusind sa faca de toate in partida, inclusiv sa primeasca un cartonas galben. Pentru Perpignan au marcat eseuri Porical, minutul 17 si Geli, min 67. Ovidiu Tonita a fost introdus pe teren in minutul 64.

La Rochelle – Bayonnais: 17-30. Gazdele, cu Petrisor Toderasc in teren din minutul 57, nu au putut face fata jocului combinativ al celor de la Bayonnais. Transformerul gazdelor, Goosen, a marcat din lovituri de pedeapsa in minutele 3, 18, 42 si 48, eforturile sale fiind sustinute doar de incercarea lui Dll”Igna, din minutul 39. De partea cealalta, oaspetii au punctat prin aripile Huget, doua eseuri in minutele 28 si 54, dar si Pietersen, min. 32. Boyet a adus puncte din conversia eseurilor, dar si din penalitatile transformate in minutele 3, 9 si 53. Raportul de cartonase galbene a fost de 3-2, semn ca jocul a fost unul aprig disputat.

Toulouse – Clermont: 15-6. Liderul si-a respectat blazonul si a incheiat cu un succes sezonul regulat. Medard, min. 28 si Cacaunibuca, min. 59, au ajuns in terenul de tinta al oaspetilor. Bezy a transformat prima incercare si a adus puncte si din penlitate acordata in minutul 42. Punctele oaspetilor au venit dupa( loviturile de pedeapsa ale lui Parra, min 26 si James, min. 48.

Bourgoin – Biarritz: 18-22. Desi au pierdut, raportul eseurilor a fost favorabil gazdelor, care au punctat de doua ori, prin Basson, min. 56 si Genevois, min. 70. Viazon a transformat a doua incercare si penalitatile din minutele 20 si 35. Singura incercare a oaspetilor a venit de la Lund, in minutul 48. Yachvili a transformat, iar apoi a completat tabela cu loviturile de pedeapsa din minutele 3, 31, 38, 60 si 61. Bogdan Leonte nu a fost folosit in echipa gazda.

Stade Francais – Racing Metro: 92 16-29. Oaspetii au inceput in forta, marcnd 3 eseuri in primul sfert de ora, prin Bobo, min. 2, Steyn, min. 11 si Chavancy min. 14. Wisniewski a convertit primul eseu, iar apoi a mai transformat si loviturile de pedeapsa din minutele 39, 48, 52 si 68. Gazdele au incercat replica prin eseul lui Dupuis, din minutul 35, transformat de Beauxis. Tot Beauxis a dus puncte din penalitati, in minutele 5 si 46, Oelschig, inscriind si el de 3 puncte in minutul 61.

Montpellier – Toulon: 27-3. Victorie mare a gazdelor, care au prins astfel in extremis un loc in faza finala. Montpellier a marcat prin Bustos Moyano, min. 6, Nagusa, min. 56 si Trinh-Duc, min. 74. Bustos Moyano a transformat de fiecare data si a completat tabela in minutul 73, din lovitura de pedeapsa. Singurele puncte ale celor de la Toulon, si ei pretendenti la un loc in baraj, au fost marcate de Wilkinson, din lovitura de pedeapsa, in minutul 12.

Toulouse si Racing Metro 92 Paris sunt calificate direct in semifinale, in timp ce barajele se vor disputa intre Castres si Montpellier, pe de o parte, dar si Clermont si Biarritz.

Echipa romanului Petrisor Toderasc, La Rochelle, s-a clasat pe penultima pozitie a clasamentului si va juca in Pro D2 anul viitor.

Balan si Manta se intorc in prima divizie franceza. Florea, aproape de Top 14


Internationalii romani au castigat ultimul meci din a doua liga franceza si au promovat in Top 14.

Lyon a castigat in deplasare cu 23 la 14, pe terenul echipei lui Cristian Petre, Saint-Etienne. Acesta din urma a evoluat ca flanker. Echipa sa, alaturi de Colomiers-ul lui Dan Dumitru au retrogradat in Federale 1.
Cu Manta titular si cu Balan intrat in repriza secunda, Lyon a promovat direct in Top 14 pentru celalat loc liber in prima divizie franceza urmand sa se joace un baraj intre echipele clasate pe locurile 2-5.

Mihaita Lazar si Vali Ursache au jucat titulari impotriva lui Albi, dar au pierdut acasa cu scorul de 24-25.

Un alt roman ar putea ajunge in prima divizie franceza. Pilierul Silviu Florea si Begles Bordeaux vor juca in meciurile pentru promovare impotriva celor de la Grenoble. Daca vor invinge vor juca cu castigatoarea dintre Albi si Mont de Marsan, pe 22 mai, pentru ultimul loc in Top 14.

Sambata 14 mai: Albi – Mont-de-Marsan
Duminica 15 mai: Grenoble – Bordeaux-Bègles

sâmbătă, 7 mai 2011

Timisoara, Farul si Cluj au invins cu bonus in SuperLiga


Farul ramane in cartile pentru locurile 1-2, Clujul s-a distantat de ultimul loc cu o victorie in deplasare, Timisoara a trecut de Dinamo cu tot cu bonus ofensiv. Acesta este bilantul primelor 3 partide din etapa a VI-a a SuperLigii, lamurindu-se destul de mult ecuatia celor 4 din semifinale. Nu uitati ca duminica se joaca derbyul dintre Steaua si Baia Mare, important pentru locul 1.


In primele 2 meciuri s-au impus in mod clar echipele favorite, dupa partide cu multe puncte si eseuri. U Cluj a reusit prima sa victorie din aceasta competitie, invingand la Arad cu 38-5. A fost un meci cu 2 cartonase galbene in prima repriza, cate unul de echipa, dar si cu 3 eseuri clujene. Oaspetii si-au asigurat bonusul ofensiv imediat dupa pauza (6 incercari in total), lasandu-i pe aradeni sa inscrie eseul de onoare pe final.

Aradul ramane singura formatie fara victorie, ba chiar are doar 18 puncte inscrise si 392 de puncte primite in 7 meciuri, rezultand o medie de 2,5 puncte marcate si 56 primite pe meci.

In cealalta partida, Farul si CSM Bucuresti au oferit mai mult spectacol. Farul a marcat 4 incercari consecutive in doar 30 de minute, asigurandu-si bonusul ofensiv inca de la inceput. Jocul s-a mai strans apoi, CSM a prins curaj si meciul s-a animat, ajungandu-se in final la un scor general de 10-4 la incercari. Cu tot cu transformari, tabela a aratat 62-24 pentru Farul, victorie care ii duce pe constanteni la 2 puncte distanta de Steaua, cel putin pana la jocul de duminica.

In partida dintre Dinamo si Timisoara, oaspetii au demonstrat ca s-au inchegat ca echipa si au forta de a juca, cu sanse, in semifinale. Dinamo a condus o singura data, cu o penalitate la inceput, apoi timisorenii s-au distantat la 10-3, 17-6 sau 24-6 la pauza. In repriza a doua s-a animat meciul si Dinamo a revenit pana la 21-31, insa finalul a restabilit diferenta, 21-43. De notat cele 2 eseuri superbe personale ale lui Lemnaru dar si ambitia lui Dinamo, o echipa in crestere si cu mare potential.

Ultimul meci, derbyul dintre Steaua si Baia Mare, are loc duminica dimineata, de la ora 11:00

SuperLiga - Etapa a VII-a

Sambata, 7 mai

Farul Constanta - CSM Bucuresti 62-24

CSU Arad - CS U Cluj 5-38

Dinamo - RCM UV Timisoara 21-43

Duminica, 8 mai

Steaua - Stiinta Baia Mare, ora 11.00, stadion Olimpia, pe GSP TV

CLASAMENT

1. Baia Mare 6 6 0 0 294-70 5pbonus 29puncte
2. Steaua 6 6 0 0 156-89 3pb 27p
3. Farul 7 5 0 2 292-139 5pb 25p
4. Timisoara 7 4 0 3 235-109 6pb 22p
5. CSM 7 2 1 4 166-214 2pb 12p
6. Dinamo 7 2 1 4 133-188 0pb 10p
7. Cluj 7 1 0 6 115-228 2pb 6p
8. Arad 7 0 0 7 18-392 0pb 0p

Promovarea rugby-ului romanesc

Felicitari celor din Federatia Romana de Rugby pentru campaniile de promovare a rugby-ului.Mai sus sunt cateva exemple.

"Cangurii" vor purta un tricou asemănător cu al echipei de rugby a României!


Componenţii echipei de rugby a Australiei vor renunţa la tradiţionalul tricou verde-aurie de care este atât de mândră! Anunţul a fost făcut de "The Daily Telegraph", iar motivul este acela că seamănă cu cel purtat de sud-africani.

Realizat de Kooga, noul tricou, care va fi folosit la Cupa Mondială de la toamnă, din Noua Zeelandă, va fi complet auriu. Iar cel de rezervă va fi alb cu manşete aurii. Adversarele Australiei în grupă sunt Irlanda (tricouri verzi), Italia (albastre), Rusia (roşii) şi SUA (alb-albastre).

Singura echipă participantă la Rugby World Cup 2011 care mai are tricouri de culoare galbenă este România, însă sunt şanse mici ca naţionala noastră să se califice în faza următoare dintr-o grupă cu Anglia, Argentina, Scoţia şi Georgia.

Interesant este că "stejarii", care poartă tot echipament Kooga, au apărut la ultimul meci din primăvară în tricouri galben-aurii care seamănă izbitor cu cele ale Australiei - înainte, ei foloseau unele de un galben mai pal. FRR a anunţat că va reveni la culoarea tradiţională.

miercuri, 4 mai 2011

Audienta facuta de SuperLiga la GSP TV: Farul - Steaua a fost cel mai urmarit meci


 SuperLiga la rugby este transmisa in exclusivitate de GSP TV, acolo unde se pot vedea cate doua partide pe etapa. Pentru a va face o idee asupra audientei acestor meciuri va prezintam datele din rapoartele oficiale de audienta, pe ultimele 3 etape jucate (etapa 4, etapa 5 si etapa 6). Pana acum, cel mai urmarit joc a fost intre Farul si  Steaua, cu o medie de aproximativ 35.000 de oameni si un varf de 51.000. Cel mai putin privit a fost jocul dintre CSM si Timisoara, la care s-au uitat in medie 7.000 de oameni si maximum 22.000. Daca facem, per total, o medie a celor care s-au uitat la rugby (in aceste 3 etape) constatam aproximativ 18.000 de telespectatori.Va prezintam mai jos Audientele, exprimate in aproximativ mii de oameni care au privit in medie si la momentul cel mai urmarit.

Putem sa contatam ca un clasament al celor mai urmarite 3 partide (ca medie pe parcursul intregului joc) ar fi, pana acum: 1. Farul - Steaua (35.000), 2. Steaua - Dinamo (27.000), 3. Baia Mare - Farul (20.000). Este de remarcat faptul ca Steaua si Farul se regasesc in 2 dintre aceste meciuri.

La polul opus, cele mai putin urmarite meciuri au fost: 1. CSM - Timisoara (7.000), 2. Dinamo - Baia Mare (8.000), 3. Cluj - Steaua (12.000).

Este clar ca disputarea intr-o zi de vineri de la ora 15:00 a partidei dintre Dinamo si Baia Mare a tras in jos acest joc. N-am prins aici si meciul din etapa a III-a dintre Timisoara si Baia Mare, jucat intr-o luni, care cu siguranta are acelasi gen de rezultate.

  Spre comparatie va prezentam si cateva audiente inregistrate de fotbal in aceleasi zile cu meciurile de rugby. Asa cum era de asteptat sunt de 10 ori mai mari. In aceeasi zi in care Timisoara rugbystica juca la CSM privita de 7.000 de oameni, Timisoara fotbalistica avea meci la Rapid, privita de 428.000. Audiente SuperLiga la rugby

- mii de telespectatori -

Etapa a VI-a - Duminica, 1 mai

Stiinta Baia Mare - Farul Constanta - medie aprox 20.000, varf de 46.000 (ora 12:00).

Etapa a VI-a - Sambata, 30 aprilie

CS U Cluj - Steaua - medie aprox 12.000, varf de 44.000 (ora 13:00).

ETAPA a V-a - Sambata, 23 aprilie

Farul Constanta - Steaua - medie aprox 35.000, varf 51.000 (ora 14:00).

ETAPA a V-a - Vineri, 22 aprilie

Dinamo - Stiinta Baia Mare - medie aprox 8.000, varf 26.000 (ora 15:00).

Etapa a IV-a - Duminica, 17 aprilie

CSM Bucuresti - RCM Timisoara - medie aprox 7.000 varf de 22.000 (ora 11:00).

Etapa a IV-a - Sambata, 16 aprilie

Steaua - Dinamo - medie aprox 27.000, varf de 41.000 (ora 11:00).

Medie de telespectatori pe meci - 18.000

Medie varf maxim - 38.0000

Spre comparatie puteti vedea si

Audiente Fotbal in aceleasi zile

- 30 aprilie, Timisoara - Brasov: medie 283.000, varf 417.000

- 1 mai, Steaua - Bistrita: medie 381.000, varf 481.000.

- 22 aprilie, Astra - Rapid: medie de 204.000, varf de 306.000

- 23 aprilie, Timisoara - Tg Mures: medie 203.000, varf 366.000

- 16 aprilie, Sportul - Steaua: medie 214.000, varf de 307.000

- 17 aprilie: Rapid - Timisoara: medie 428.000, varf de 671.000.
Sursa Rugby.Ro

CEL DINTAI BRONZ OLIMPIC


(4 mai-27 iulie 1924, Paris editia a VIII-a)
In conditiile unui dezinteres guvernamental, plecarea sportivilor romani, in primavara lui 1924, spre Paris,s-a efectuat dupa nenumarate amanari si interventii,precum si cu contributia baneasca a cluburilor si a participantilor insisi, ceea ce a determinat ziarul ”Sportul” din 4 mai 1924 sa titreze “Recordul mondial al dezinteresarii”,scriind ca “[..] se afla din ziarele sportive si numai in cazul ca le citeste, o echipa reprezentand natiunea pleaca sa o reprezinte la Olimpiada”. Au ajuns , asadar, in veselul Paris, 51 de sportivi, care aveau sa fie prezenti pe arenele de rugby, tir,tenis si fotbal.
In programul olimpic a figurat si rugbyul, pentru ultima oara la editia pariziana sub sigla olimpica. Un turneu care a stat mult timp sub semnul incertitudinii din lipsa de concurenti, participarea romana fiind, insa,hotaratoare, in conditiile in care britanicii au refuzat prezenta la competitie.Povesteste arhitectul Soare Sterian, unul dintre componentii echipei:” Eram o mana de elevi si studenti pripasiti prin cele cateva cluburi bucurestene de rugby, indragostiti de acest joc si, deci, gata de sacrificii.Cheltuielile de deplasare, ca si costul echipamentului, le-am suportat in cea mai mare parte noi insine. Calatoria de 4 zile inspre capitala Frantei am facut-o pe bancile tari ale clasei a III-a, iar incepand din Italia, in picioare, pe culoar, intr-un tren ticsit de emigranti[…]”. Primul Razboi Mondial se incheiase. Nu fara a face victime si in randul rugbystilor, gata la datorie ca intotdeauna, lista cu chenar negru a celor cazuti in Razboiul pentru intregirea neamului cuprinzand 7 nume de eroi. Sapte eroi ai neamului care, prin disparitia lor au rarit randurile si asa subtiri ale practicantilor rugbyului.Turneul olimpic de la Paris a evidentiat aparitia primei generatii de rugbysti cu adevarat valorosi, care pastrand proportile si tinand seama de datele concrete, se ridicase pentru prima data, indiferent de scor la nivelul marilor adversari.Se ivisera nume noi ca Mircea Sfetescu su Nicolae Marascu(centri), Tudor Florian, fundas celebru la vremea lui, declarat cel mai bun placheur al turnelui olimpic, Ion Gartesteanu, mijlocasul la gramada,Paul Vidascu-aripa,Eugen (Gogu)Sfetescu, marele antrenor de mai tarziu si titular al nationalei pana in 1937, Sorin Mihailescu, Tudor Marian, Silviu Nemes, Soare Sterian, Paul Nedelcovici si Misu Vardala. A fost prima formatie de rugbysti romani in sensul cat de cat modern al cuvantului. Dar mai ales ca devotati si generosi slujitori ai sportului acelor zile. Reprezentativa Romaniei a pierdut ambele jocuri, cu Franta 3-61 si S.U.A. 0-37, dar Dumitru Armasel,Gheorghe Bentia, Teodor Florian, Ion Gartesteanu, Teodor Marian, Nicolae Marascu, Sorin Michailescu, Paul Nedelcovici, Iosif Nemes,Gheorghe Sfetescu,Mircea Sfetescu, Soare Sterian, Anastasie Tanasescu, Mihai Vardala, Paul Vidascu, Dumitru Volvoreanu(titulari) ,Nicolae Anastasiade,Petre Ghitulescu, Octav Luchide, Mircea Stroescu(rezerve) au intrat in istoria sportului romanesc si prin faptul ca au adus Romaniei prima medalie la Jocurile Olimpice.
Sursa: Din Romania Olimpica 1914-2004
Autor: Profesor Mihai Cojocaru

Franta – Romania: 59-3
Stadion: Colombes
Spectatori: 15.000
Romania: Dumitru Armasel (Stadiul Roman), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc) – Tudor Marian (Tennis Club Roman), Paul Nedelcovici (Sportul Studentesc) – Iosif Nemes (Stadiul Roman), Sterian Soare, Mihai Vardala (Stadiul Roman) – Atanase Tanasescu (Tenis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman) – Paul Vidrascu (Tenis Club Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman) (C), Gheorghe Bentia (Stadiul Roman) – Florian Tudor
A inscris: Florian Tudor 3p (eseu)

SUA – Romania: 37-0
Stadion: Colombes
Romania: Dumitru Armasel (Stadiul Roman), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc) – Tudor Marian (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman) – Iosif Nemes (Stadiul Roman), Sterian Soare, Mihai Vardala (Stadiul Roman) – Atanase Tanasescu (Tenis Club Roman), Puia Volvoreanu – Paul Vidrascu (Tenis Club Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman) (C), Gheorghe Bentia (Stadiul Roman) – Florian Tudor
Sursa: “Povestea a 311+159 meciuri” – Constantin Zamfir

marți, 3 mai 2011

Tincu si Tonita au ratat finala Heineken Cup


Echipa romanilor a ratat finala celei mai prestigioase competitii intercluburi dupa ce a pierdut in fata englezilor de la Northampton.
Tincu si Tonita nu au facut parte din lotul celor de la Perpignan fiind accidentati.

Stade Francais – Harlequins, finala Amlin Challenge Cup
Cea de-a doua competitie intecluburi a batranului continent si-a desemnat finalistele in acest week-end.
Harlequins s-a impus cu scorul de 20-12 pe terenul celor din Munster, calificandu-se astfel in finala. Oaspetii au dominat inceputul de joc, marcand doua eseuri, prin Robson, in minutul 9, si Care, minutul 34. Evans si acelasi Care au transformat incercarile care au adus avantaj formatiei vizitatoare, dar Munster a revenit in chiar ultimul minut al primei parti, prin eseul lui Jones, convertit apoi de O’Gara.
Dupa 14-7 pentru Harlequins la pauza, gadele au atacat in cautarea egalarii, dar punctele au venit tot pentru vizitatori, care a punctat prin loviturile de pedeapsa ale lui Clegg, din minutele 49 si 58. Tabela va fi inchisa de eseul lui Howlett, din minutul 78, prea putin insa pentru gazde.
In cealalta semifinala, in duelul francez, Stade Francais s-a impus greu in fata celor de la Clermont, cu scorul de 29-25. Gazdele au inscris doua incercari, Arias, min. 22 si Beaussis, min. 66, restul punctelor venind de la transformerul Beauxis, care a convertit incercarile echipei sale, dar a si transformat 5 lovituri de pedeapsa (min. 13, 28, 33, 36 si 57). Punctele celor de la Clermont au fost marcate prin eseurile lui Pisi, min. 16, Russel, min. 49 si Cudmore, min. 77, dar si prin loviturile la but ale lui Parra, care a transformat primele doua incercari si doua penalitati, in minutele 15 si 46.
Finala Amlin Challenge Cup va avea loc pe data de 20 mai, incepand cu orele 21.45, pe Cardiff City Stadium.

Northampton – Leinster, finala Heineken Cup
Marea Britanie a castigat duelul semifinalelor Heineken Cup cu marea sa rivala europeana, Franta.
Leinster a dispus de liderul din Top 14, Toulouse, cu scorul de 32-23, acontandu-si astfel biletele pentru finala celei mai galonate competitii pentru cluburile de pe batranul continent. Leinster a punctat prin Heaslip, min. 31 si O’Driscoll, min. 59, ambele transformate cu precizie de Sexton. Acelasi suteur a fost cheia meciului, aducand puncte si din loviturile de pedeapsa din minutele 11, 15, 42, 49, 55 si 81. Francezii au ajuns si ei de doua ori in terenul de tinta advers, prin Fritz, min. 5 si Picamoles, min 44. Incercarile au fost transformate de Skrela, care a mai marcat in minutul 12 din drop si in minutul 37 din lovitura de pedeapsa. Bezy a transformat si el o penalitate pentru Toulouse, in minutul 76.
Northamtpon a castigat cu 23-7 in fata unui Perpignan in care nu au aparut Tincu si Tonita. Britanicii au marcat eseuri prin Foden, min. 15 si Clarke, min. 30, ambele transformate de Myler, cel care a mai adus puncte din loviturile de pedeapsa executate in minutele 24, 37 si 50. Francezii au punctat doar prin incercarea lui Guirado, din minutul 38, care a fost transformata de Porical.
Finala Heineken Cup va avea loc pe data de 21 mai, pe Millenium Stadium din Cardiff.

duminică, 1 mai 2011

Vine "Autobuzul"! Toniţa ţinteşte trofeul Cupei Europei

Cu toate că a fost reținut în grupul de 29 de jucători cu care echipa franceză de rugby USA Perpignan a pregătit semifinala Cupei Europei, de la Northampton (Anglia), internaționalul român nu este inclus între cei 23 de jucători care vor evolua astăzi, la ora 17.00. În cealaltă semifinală, disputată ieri, la Dublin, selecționata irlandeză Leinster a câștigat cu 32-23 disputa cu Toulouse (Franța).

Niciun rugbyst român nu va evolua anul acesta în semifinalele Cupei Europei, competiție care, în sportul cu balonul oval, are același rang ca Liga Campionilor în fotbal. Ovidiu Toniță a fost anunțat în grupul de 29 de jucători cu care echipa lui, USA Perpignan, a pregătit disputa cu ”sfinții” de la Northampton. Românul nu a fost însă reținut pe lista celor 23 care vor fi trecuți pe foaia de meci."Pentru mine este apogeul carierei pentru că sunt puţini cei care ajung aici. Am muncit mult pentru asta şi bucuria e cu atât mai mare", a declarat bârlădeanul. Încă nerefăcut pe deplin după o dublă accidentare, la umărul şi glezna stângă, "Autobuzul din Carpaţi" mărturiseşte că îşi va pregăti placajele, care nu ratează niciodată ţinta, pentru marea finală.

"Va fi un meci greu pentru că ei vor avea avantajul terenului propriu, însă cred în şansa noastră şi vom lupta pentru ea. Îmi doresc să urcăm în finală şi să trăiesc acest moment alături de băieţi, pe teren", a explicat Toni.  Nici colegul său, talonerul Marius Tincu, nu va evolua, el fiind nerefăcut după o accidentare suferită la începutul anului, în partida de campionat cu Biarritz.

Cu toate că nu s-a făcut încă anunțul oficial, USAP va fi pregătită în sezonul viitor de Jacques Delmas. Fost antrenor la Biarritz, cu care a câștigat titlul de campion al Franței în 2005 și 2006 (atunci, acolo a jucat și pilierul român Petru Bălan), acesta îi va urma lui Jacques Brunel, care va antrena selecționata Italiei după Cupa Mondială din Noua Zeelandă (în septembrie-octombrie 2011).

Iată echipele probabile ale semifinalei Cupei Europei de astăzi (meciul va fi transmis înregistrat, de la 19.30, de Sport 1):

PERPIGNAN: Porical - Planté, Marty, Hume, Candelon - (md) Laharrague, (mg) Mélé - Le Corvec, Guiry, Chouly - Alvarez Kairelis, Tchale Watchou - Freshwater, Guirado, Mas (cpt.).

Rezerve: Geli, Pulu, Schuster, Tuilagi, Boulogne, Edmonds, Michel, Vilaceca.

NORTHAMPTON: Foden - Ashton, Clarke, Downey, Diggin - (md) Myler, (mg) Dickson - Dowson, Wilson, Clark - Day, Lawes - Mujati, Hartley (cpt.), Tonga'uiha.

Rezerve: Sharman, Waller, Mercey, Sorenson, Easter, Commins, Geraghty, Ansbro.

Ieri s-au disputat și semifinalele din Challenge Cup: Munster (Irlanda) - Harlequins (Anglia) 12-20 și Stade Francais (Franța) - Clermont (Franța) 29-25.

Finala va avea loc vineri, 20 mai, la Cardiff, pe ”Millennium Stadium”.
Ultimul român care a jucat în finala Cupei Europei a fost Petru Balan, în 2006, cu Biarritz

A fost lansata mingea oficiala a Cupei Mondiale din Noua Zeelanda


Mingea oficiala pentru Cupa Mondiala de Rugby 2011 din Noua Zeelanada a fost lansata de catre Gilbert la un eveniment special organizat joi in Auckland.
Virtuo este ultima dintr-o succesiune de mingi proiectate de Gilbert special pentru Rugby si a fost lansata dupa teste riguroase.

Virtuo are caracteristici noi, inclusiv valva inovatoare si o camera care vor imbunatati forma si rata de invartire.
Presedintele Rugby World Cup Limited, Bernard Lapasset a precizat: “Gilbert este un brand care este sinonim cu Cupa Mondiala de Rugby, avand baloane pentru toate turneele din 1995. Suntem incantati sa lansam un balon care nu doar arata bine dar care va oferi un plus performantei prin expertiza Gilbert.”

„Sunt multe aspecte care sa transforme RWC 2011 intr-un succes si fara indoiala a asigura cel mai bun balon pentru echipe este unul dintre acestea. Suntem incantati de cat de bine a fost primita mingea Virtuo.”

Richard Gray, Directorul de Marketing si Vanzari de la Grays International a adaugat: „Suntem onorati ca din nou Rugby World Cup Limited au incredintat Gilbert responsabilitatea de a produce mingea oficiala de meci a RWC 2011. Nimeni nu poate intelege mai mult decat Gilbert nevoia absoluta de a fabrica o minge de rugby de calitate.”

„Virtuo este fara indoiala cea mai buna minge a noastra de pana acum. Inca de la creare am supus-o meciurilor. Pana in prezent mingea a fost folosita la meciurile test din Noiembrie si in Turneul celor Sase Natiuni, insumand 30 de ore de folosire in meciurile de internationale. Pana in luna iulie echipele participante la RWC 2011 se vor fi antrenat deja cu noua minge. Virtuo ne-a depasit asteptarile.”

Replica oficiala a mingei de rugby Gilbert a fost pusa in vanzare si online pe www.rwcshop.com si in magazinele oficiale din intreaga lume, dar fanii vor avea posibilitatea de a achizitiona unul dintre cele 1000 de exemplare in editie limitata, fiecare avand certificatul lor propriu.

Virtuo este ultima minge dintr-o succesiune de baloane create special pentru Cupa Mondiala. Variantele anterioare Gilbert – Barbarian Gilbert (RWC 1995), Revolutia Gilbert (RWC 1999), Xact Gilbert (RWC 2003) si Synergie Gilbert (RWX 2007) au jucat un rol important in dezvoltarea Virtuo.

Mingea Virtuo a fost folosita in meciurile internationale de rugby de catre 12 din cele 20 de echipe participante la RWC 2011. Pentru continuitate invelisul mingii a fost schimbat pentru a se potrivi cu culorile Federatiei.
Pana in iunie numarul echipelor va creste la 16 si toate echipele vor primi direct de la Gilbert un minim de 15 mingi oficiale de meci RWC 2011 pana in luna iulie.

Gilbert a asistat personal la sedintele managerilor si capitanilor de echipa la RWC 2011 pentru a explica, in detaliu, proprietatile mingii Virtuo si presiunea corecta (9.5 psi).

Fiecare minge Virtuo in parte va fi examinata de Gilbert si umflata la presiunea corecta inainte de a fi inmanata organizatorilor turneului RWC 2011. Numai aceste mingi vor fi folosite l aantrenamentele si meciurile turneului.

Ce este nou
O noua camera a mingii: Virtuo are o noua camera interna a carei constructie a fost special facuta astfel incat sa retina presiunea mingii la conditiile Turneului. Camera interna a mingii Virtuo dovedeste o rezistenta si un raspuns imbunatatite la lovire, oferind un transfer mai bun de energie decat latexul obisnuit. Isi revine mai repede la forma initiala atunci cand este lovita si are aceasi presiune pe parcursul meciului.

Noua forma a supapei: Mingea Virtuo are o supapa in forma eliptica patentata care este conceputa in asa fel incat sa fie redistribuita greutatea supapei de-a lungul cusaturii mingii pentru a ajuta la imbunatatirea stabilitatii rotatiilor- sustinand un zbor constant si o acuratete sporita.

Noua greutate a supapei: Mingea Virtuo a sporit greutatea valvei care imbunatateste stabilitatea in timpul rotatiilor (pentru pase si lovire), ajutand mingea sa continue rotatiile pentru mai mult timp.

Ce s-a pastrat
Modelul zimtilor: Modelul zimtilor prezent pe mingea anterioara Synergie a fost pastrat datorita proprietatilor aerodinamice excelente. Testarea mingii Gilbert a stabilit importanta familiaritatii in simt a apucarii pentru jucatori depaseste orice beneficiu al modificarii sablonului.

Greutatea: Greutatea mingii este de 460g-distribuite in mod egal cu exceptia supapei. Proprietatile loviturii sunt astfel mentinute.

Forma: Mingea Virtuo ofera o forma si un simt familiare, atat pentru mana cat si pentru picior.