vineri, 30 martie 2012

Cinci debutanti in echipa Romaniei pentru meciul cu Ucraina

Romania are printre cei 22 jucatori trecuti pe foaia de meci cinci debutanti.

Mihai Rosca si Marian Gorcioaia vor incepe prima lor partida pentru nationala de seniori din primul minut al meciului.

Dintre rezerve, Eugen Capatana, Marius Danila si Vlad Ailenei sunt si ei fara selectii la echipa nationala de seniori.

ROMANIA – UCRAINA:
Ora 17.00 – IN DIRECT pe GSP TV
Arbitri: Jerome Lamirand (FRA) – Benoit Escoubet (FRA), Stephan Pomarede (FRA)
Stadionul National Arcul de Triumf

ROMANIA: 15. Ionut Niacsu, 14. Madalin Lemnaru, 13. Constantin Gheara, 12. Cristian Dinis, 11. Mihai Rosca, 10. Florin Vlaicu, 9. Valentin Calafeteanu, 1. Flavius Dobre, 2. Andrei Radoi, 3. Mihai Adascalitei, 4. Valentin Poparlan, 5. Cristian Petre (C), 6. Mihai Macovei, 7. Viorel Lucaci, 8. Marian Gorcioaia
Rezerve: 16. Eugen Capatana, 17. Andrei Ursache, 18. Marius Danila, 19. Adrian Ion, 20. Florin Surugiu, 21. Vlad Ailenei, 22. Csaba Gal

UCRAINA: 15. Kulyk Artem, 14. Monastyrov Sergiy, 13. Ponomarenko Viacheslav, 12. Masiukov Denys, 11. Kravchenko Maksym, 10. Tserkovniy Sergiy, 9. Kikacheishvili Zurab, 1. Lytvynenko Oleg, 2. Kirsanov Mykola (C), 3. Vertyletskyi Eduard, 4. Milov Denys, 5. Tsapenko Oleksandr, 6. Tsyss Oleksandr, 7. Hrabovskyy Vladyslav, 8. Fedishyn Dmytro
Rezerve: 16. Kramarenko Vitalii, 17. Polianskyi Oleksandr, 18. Demetskyi Vladyslav, 19. Didnchuk Dmytro, 20. Deliyergiev Mykola, 21. Shuliak Myroslav, 22. Iermolenko Sergii

luni, 26 martie 2012

Romania se reuneste pentru ultimul meci din CEN

Echipa nationala de seniori se reuneste duminica, 25 martie, ora 18.00, la sediul FRR, pentru a pregati meciul restanta cu Ucraina.

Stejarii se vor antrena la Izvorani pentru meciul din 31 martie, ora 17.00, Stadionul National Arcul de Triumf (LIVE pe GSP TV).

Staff-ul tehnic a convocat 29 de jucatori pentru aceasta actiune.

Singurul stranier care a putut raspunde convocarii este Cristian Petre. Celelalte cluburi din strainatate au decis sa nu elibereze jucatorii pentru aceasta partida, deoarece meciul nu se desfasoara intr-o “fereastra” IRB si astfel nu au obligatia de a elibera jucatorii.

ROMANIA

Inaintare: Flavius DOBRE (Dinamo), Andrei URSACHE (Baia Mare), Mihai ADASCALITEI (Dinamo), Vlad BADALICESCU (Dinamo), Andrei RADOI (Baia Mare), Petre TAMBA (Dinamo), Cristian PETRE (Saint Etienne), Valentin POPARLAN (CSM Bucuresti), Marian DRENCEANU (Timisoara), Marius ANTONESCU (Dinamo), Mihai MACOVEI (Baia Mare), Daniel IANUS (Steaua), Viorel LUCACI (Steaua), Marian GORCIOAIA (Arad), Adrian ION (Dinamo), Marius DANILA (Baia Mare)

Treisferturi: Valentin CALAFETEANU (Timisoara), Vlad AILENEI (Baia Mare), Florin SURUGIU (CSM Bucuresti), Florin VLAICU (Steaua), Ionut MAZARE (Arad), Csaba GAL (Baia Mare), Cristian DINIS (Baia Mare), Constantin GHEARA (Constanta), Madalin LEMNARU (Timisoara), Adrian APOSTOL (Constanta), Mihai ROSCA (Steaua), Ionut NIACSU (Baia Mare), Marian ISPIR (CSM Bucuresti)

marți, 20 martie 2012

Galezii îşi promovează rugby-ul cu ajutorul arcaşilor şi cavalerilor medievali

Ţara Galilor a câştigat Turneul celor 6 Naţiuni la rugby, realizând Marele Şlem - victorii în toate cele cinci meciuri. Succesul "dragonilor" nu este întâmplător, federaţia de la Cardiff adoptând o politică sportivă, dar şi de marketing care a dat roade.

La meciul de sâmbătă, cu Franţa, câştigat de galezi, promovarea întâlnirii s-a făcut într-un mod inedit. BBC a realizat un clip în care apar arcaşi galezi! Nu este nimic forţat în toată povestea aceasta, rugby-ul fiind un sport care transpune pe dreptunghiul gazonat bătăliile din perioada medievală - înaintarea se aseamănă ca stil cu infanteria, în timp ce treisferturile atacă în viteză, precum cavaleria de odinioară.

Clipul publicitar a avut succes, pe ultramodernul stadion "Millennium" din Cardiff fiind prezenţi şi la meciul cu Franţa aproape 80.000 de spectatori.

Calificari RWC 2015


duminică, 18 martie 2012

Ţara Galilor a cîştigat Turneul Celor Şase Naţiuni, reuşind Marele Şlem

Echipa de rugby a Țării Galilor a câștigat Turneul celor 6 Națiuni, realizând Marele Șlem – cinci victorii din tot atâtea posibile într-o singură ediție! ”Dragonii” au terminat cum nu se poate mai frumos competiția, câștigând în fața a 80.000 de fani, pe ”Millennium Stadium” din Cardiff.

Se mișcă ierarhiile în rugby-ul european. În Six Nations, echipa Țării Galilor s-a impus pe linie, învingând Franța, ieri, la Cardiff (16-9), dar mai ales Irlanda (23-21) și Anglia (19-12) în deplasare. Fără să fie surprinzător, fiind anunțat la casele de pariuri, succesul ”dragonilor” este urmarea unor schimbări produse în sportul cu balonul oval la nivel european.

Galezii și irlandezii au adoptat sistemul ”sudist”

În ultimii zece ani, Țara Galilor a câștigat de trei ori Turneul (2012, 2008 și 2005), realizând de fiecare dată Marele Șlem. Un succes a reușit și Irlanda, în 2009, în timp ce restul de șase ediții au revenit Franței (2010, 2007, 2006, 2004) și Angliei (2011, 2003). Comparativ, în perioada 1993-2002, competiția a fost câștigată de Franța (2002, 1998, 1997, 1993), Anglia (2001, 2000, 1996, 1995), Scoția (1999) și Țara Galilor (1994).

Se observă, așadar, lesne progresul înregistrat de Țara Galilor. Iar acesta s-a produs în contextul în care ”dragonii” nu beneficiază de condițiile și de banii pe care îi au francezii sau englezii. De asemenea, campionatul galez este unul destul de palid, cluburile fiind sărace. Ce s-a întâmplat atunci în Țara Galilor? Conștienți că nu pot rivaliza cu englezii sau francezii, ei și-au alcătui selecționate provinciale după modelul sudic. La fel cum au făcut și irlandezii, în urmă cu aproape două decenii.

”Dragonii” pot domina în Europa până în 2015

Deloc întâmplător, antrenorul care a condus Țara Galilor spre acest succes în Turneul celor 6 Națiuni, neozeelandezul Warren Gatland, este cel care a restructurat rugby-ul din ”Insula Verde” la sfârșitul mileniului II și începutul celui actual. Iar viitorul echipei care a disputat semifinalele ediției trecute a Cupei Mondiale se anunță unul frumos, ea fiind suficient de tănără pentru a prinde și turneul care va avea loc în Anglia, în 2015.

Spre deosebire de ”dragoni”, celelalte cinci națiuni din Turneu au intrat într-un proces de întinerire. În primul rând, toate, cu excepția Scoției, și-au schimbat antrenorii. Iar dintre ele, cel mai bine stă Anglia deși Stuart Lancaster a fost desemnat ca ”interimar” - este posibil ca el să rămână. Deși s-au prezentat fără unii dintre oamenii care au făcut istorie – Wilkinson, de pildă, s-a retras -, ”trandafirii” au terminat pe locul 2, reușind patru victorii, inclusiv la Paris. Ei ar fi putut chiar să și termine competiția la egalitate de puncte cu Țara Galilor dacă n-ar fi primit acel eseu marcat de S. Williams în minutul 76 al meciului de la Londra – a pierdut cu 12-19.

Franța nu mai dispune de oameni cu imaginație

Nici irlandezii n-au jucat rău, poate cu excepția meciului de ieri, când s-au înclinat (9-30) pe Twickenham. Să nu uităm că ”trifoii” au ținut în șah (21-23) Țara Galilor, la Dublin, și că au dominat meciul cu Franța, de la Paris (17-17).

”Cocoșii”, în schimb, sunt în recul după ce au disputat finala Cupei Mondiale, toamna trecută. Venirea lui Philippe Saint Andre n-a schimbat în bine jocul Franței, care pare a fi lipsită de oamenii sclipitori pe care îi avea Skrela, de pildă, în deceniul 10.

Este de amintit declarația căpitanului Thierry Dusautoir, făcută la finalul meciului de la Cardiff: ”Astăzi, toate echipele (n.r. - din Turneu) sunt la un nivel apropiat. Echipa Franței nu a făcut un Turneu bun, dar va continua să lucreze pentru a trăi ceea ce au trăit galezii acum”.

Echipele Italiei și Scoției nu trebuie subestimate

Cu toate că s-au luptat din nou pentru a evita situația care aduce... ”Lingura de lemn” - încheierea unei ediții a Turneului fără niciun punct în clasament -, Italia și Scoția au avut momente în care au jucat de la egal la egal cu adversarii lor.

Peninsularii, pe lângă faptul că au câștigat în fața Scoției (13-6), ieri, au pus la grea încercare Anglia, cedând la limită, la Roma (15-19). ”Ciulinii” au făcut un meci acceptabil cu marii lor rivali englezi (6-13) și au dominar prima repriză a meciului cu Franța (17-23).

Și cum în Marea Britanie antrenorii nu sunt schimbați după primul eșec, și Andy Robinson are șanse să rămână antrenor al Scoției până în 2015, așa cum scrie în contract. Mai cu seamă că el a scăpat și după contraperformnanța de anul trecut, când ecosezii n-au pătruns în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, o situație fără precedent pentru ei.

Cunoscut drept un tip care se agită tot timpul la meciurile echipei sale, Robinson a declarat după eșecul de la Roma că speră să-și păstreze postul: ”Știu de ce sunt capabil. Sunt sub contract până în 2015. Este sfârșitul Turneului și tot ceea ce putem face este să analizăm ce s-a întâmplat și să imaginăm o strategie pentru viitor. Am un gând bun pentru jucători, căci ei au dat mult în acest Turneu”, a declarat cel care a devenit campion mondial cu Anglia, în 2003, ca secund al lui Clive Woodward.

Turneul celor 6 Națiuni – rezultate

Franța – Italia 30-12
Scoția – Anglia 6-13
Irlanda – Țara Galilor 21-23
Italia – Anglia 15-19
Țara Galilor – Scoția 27-13
Irlanda – Italia 42-10
Anglia – Țara Galilor 12-19
Scoția – Franța 17-23
Franța – Irlanda 17-17
Țara Galilor – Italia 24-3
Irlanda – Scoția 32-14
Franța – Anglia 22-24
Italia – Scoția 13-6
Țara Galilor – Franța 16-9
Anglia – Irlanda 30-9

Clasament final
1. ȚARA GALILOR 10 puncte
2. Anglia 8 puncte
3. Irlanda 5 puncte
4. Franța 5 puncte
5. Italia 2 puncte
6. Scoția 0 puncte

sâmbătă, 17 martie 2012

Spania – ROMÂNIA, sâmbătă, 17:00, LIVE Digi Sport 1

Din discutiile avute de partenerul media al FRR cu partea spaniola meciul nu va fi transmis LIVE in peninsula iberica. GSP TV, chiar daca nu are obligatia de a transmite meciurile din deplasare ale nationalei pentru care FRR nu detine drepturile TV, negociaza in acest moment posibilitatea de a transmite inregistrarea integrala a meciului.Spania – România, meciul ce poate decide campioana în Cupa Europeană a Naţiunilor, este în direct la Digi Sport 1, sâmbătă, la ora 17:00.

vineri, 16 martie 2012

Primul XV al României!

Antrenorii naționalei de rugby, Harry Dumitraș, Eugen Apjok și Marius Tincu, au operat unele schimbări în XV-le cu care vor începe partida cu Spania, de mâine, de la Madrid, comparativ cu aceea care a pierdut (13-19), la București, sâmbăta trecută.

Accidentat la picior, Daniel Carpo nu a făcut deplasarea, fiind înlocuit cu Adrian Ion. Pe linia de treisferturi, Iulian Dumitraș a fost trecut de pe poziția de fundaș la uvertură, în locul lui Florin Vlaicu. Cu numărul 15 va apărea băimăreanul Ionuț Niacșu.

De asemenea, Marius Tincu a fost trecut în rezervă, ca taloner fiind titularizat Andrei Rădoi. În aceste condiții, căpitan al "stejarilor" va fi linia a doua Cristian Petre.

Pe lista rezervelor figurează Valentin Popârlan, care nu a fost folosit contra Georgiei.

Meciul Spania - România se dispută mâine, de la ora 17.00, la Madrid, fiind transmis în direct de Digi Sport 1.

Disputa contează pentru ediția 2011/2012 a Cupei Europene a Națiunilor. România are nevoie de victorie, eventual cu bonus ofensiv, pentru a se clasa pe primul loc după meciurile din acest an. De asemenea, un succes va consolida poziția a doua deținută de "stejari" în ierarhia generală.

Iată lista celor 22 de jucători români reținuți pentru acest meci:

ROMÂNIA: 15. Ionut NIACȘU - 14. Mădălin LEMNARU, 13. Csaba GAL, 12. Cristian DINIS, 11. Adrian APOSTOL - (md) 10. Iulian DUMITRAȘ, (mg) 9. Valentin CALAFETEANU - 7. Adrian ION, 8. Mihai MACOVEI, 6. Andrei GORCIOAIA - 5. Cristian PETRE (C), 4. Valentin URSACHE - 3. Paulică ION, 2. Andrei RĂDOI, 1. Andrei URSACHE.

Rezerve: 16. Marius TINCU, 17. Mihaiță LAZAR, 18. Alin COSTE, 19. Valentin POPÂRLAN, 20. Florin SURUGIU, 21. Constantin GHEARĂ, 22. Dorin MANOLE, 23. Flavius DOBRE.

joi, 15 martie 2012

IRB a stabilit criteriile de calificare la Cupa Mondială de rugby din 2015

Cu toate că mai sunt mai bine de trei ani până la Cupa Mondială de rugby din 2015, care va fi găzduită de Anglia, International Rugby Board (IRB) a stabilit criteriile de calificare. Din Europa vor merge direct echipele participante la Turneul celor 6 Naţiuni, precum şi primele două clasate în ediţia 2013/2014 a Cupei Europene a Naţiunilor - ocupanta locului 3 va fi prezentă în recalificări.

Pe site-ul oficial al competiţiei (www.rugbyworldcup.com), care a fost adus la zi, în sensul că prezintă turneul ce va avea loc în Anglia, în 2015, sunt prezentate detaliile legate de sistemul de calificare.

Din Europa, şase formaţii, cele implicate în Turneul celor 6 Naţiuni, sunt deja calificate: Franţa, Anglia, Ţara Galilor, Scoţia, Irlanda şi Italia. De asemenea, ocupantele primelor două locuri în prima divizie din Cupa Europeană a Naţiunilor (CEN), ediţia 2013/2014, la care va participa şi România, îşi vor asigura prezenţa la RWC 2015. Echipa de pe locul 3 va participa la recalificări. Ca şi la ediţia precedentă, ea va avea de trecut de cea mai bună formaţie din diviziile inferioare ale CEN (Europa), o echipă din Africa, iar apoi de câştigătoarea unui baraj între o reprezentantă a Asiei şi una a Americii.

Din zona Oceania, patru echipe sunt calificate direct: Noua Zeelandă, Australia, Tonga şi Samoa. În aceeaşi postură se mai află Africa de Sud (Africa) şi Argentina (America de Nord şi America de Sud).

Aşadar, douăsprezece formaţii nu vor participa la preliminarii. La turneul final, la fel ca pentru ediţia 2011, vor fi stabilite patru grupe a câte cinci echipe.
Calificările vor debuta în 24 martie, cu meciul Mexic - Jamaica.

duminică, 11 martie 2012

Marius Tincu: „O înfrângere te aduce cu picioarele pe pământ”

Naţionala de rugby a României a pierdut duelul pentru supremaţie în Cupa Europeană a Naţiunilor, după ce a fost învinsă ieri, pe teren propriu, de Georgia, cu 19-13 (6-10). "Stejarii" au ratat marcarea eseului victorios la ultima fază a meciului după ce au presat minute întregi terenul de ţintă al gruzinilor. Căpitanul României, Marius Tincu  a vorbit, la cald, despre duelul din teren.

Marius, cum ai trăit din teren România - Georgia?
Eu zic că a fost un meci bun de rugby, de nivel înalt, iar noi am pierdut meciul pentru că am greşit foarte mult, mai ales la jocul la sol pentru care am şi fost penalizaţi.

Dar ce s-a întâmplat?
Am început bine şi apoi am terminat rău, repriza a doua am început bine şi am terminat tot rău, n-am fost constanţi. Ei s-au apărat foarte bine, apoi noi am pierdut nişte mingi în margine. Noi ne aşteptam ca ei să fie mult mai puternici în grămadă şi ne-au pus în dificultate în alte zone şi asta ne-au dat planurile peste cap.

Ce a lipsit României?
Un pic de luciditate. Dacă eram mai lucizi şi nu ne precipitam poate marcam şi era altă istorie, dar acesta e sportul, acesta e rugbyul şi vreau să felicit echipa Georgiei pentru că a făcut un meci foarte bun.

Ce înseamnă pentru voi acest eşec?
Până la urmă e doar un meci, competiţia se termină după partida cu Ucraina. La anul va începe un nou sezon al CEN în care va trebui să fim mai buni ca să ne calificăm la Cupa Mondială, e un alt început. Sunt băieţi tineri care încep să vină la lot, nu trebuie să ne precipităm şi să spunem prostii pentru că dintr-o înfrîngere poţi să înveţi multe lucruri, dintr-o victorie uneori se crează euforie, credem că suntem cei mai buni.

V-a scos din ritm acestă înfrîngere?
Nu. Anul trecut am pierdut în Portugalia, apoi în urmă cu doi ani, cu Rusia acasă, pentru mine nu e un pas înapoi, ci unul înainte pentru că am văzut unde mai avem de lucrat şi trebuie să mergem în Spania să câştigăm, suntem obligaţi acum. Sunt trist pentru că nu am câştigat şi pentru că am muncit mult pentru acest meci, dar pentru rugbyul românesc cred că este un pas înainte.

Au fost şi reprise de box pe teren…
(zâmbeşte) Se mai întâmplă asta, e un sport de luptă, colectiv, dar a fost bine acest box pentru că s-au echilibrat forţele pe teren, am fost 14 -14.

Ce e de învăţat din această înfrîngere?
Să fim mai solidari şi avem de lucrat la jocul la sol la nivelul ruck-ului, unde ma pierdut multe mingi şi la nivelul disciplinei, am luat multe penalităţi, pe care le puteam evita. Ceea ce am făcut în Rusia pe o vreme foarte urâtă şi nu am putut reuşi aici.

Arbitrajul cum ţi s-a părut?
Nu vreau să vorbesc despre arbitraj, nu este problema mea, arbitrul nu poate să decidă soarta unui meci, face parte din meci, însă regulile trebuie să le respectăm şi nu vreau să mut polemica asupra arbitrului. Noi am avut 80 de minute să învingem şi nu am făcut asta.

Ce sfaturi aţi primit la vestiare?
Să fim mai disciplinaţi pentru că am făcut multe greşeli şi puţin mai organizaţi în apărare.

Ai ceva să îţi reproşezi pentru meciul de azi?
Poate a fost prea multă presiune, ne aşteptam la un rezultat pozitiv şi poate am fost prea încrezători, cel puţin eu. A fost cam ce s-a întâmplat cu Argentina la Cupa Mondială, dar întotdeauna o înfrîngere te aduce cu picioarele pe pămînt şi trebuie să o luăm de la capăt.

Au fost lacrimi în ochii voştri la final...
 Da, sunt jucători tineri care îşi doresc să câştige, e normal să existe această stare, o înfrîngere e imposibil să nu doară.                                                                Articol publicat de Mirela Basescu

Romania 13 - 19 Georgia

Georgienii au cîştigat ieri la Bucureşti, 19-13, după ce au trecut de "stejari", cu 25-9, şi la Cupa Mondială de anul trecut.

Revanşa mult aşteptată pentru "tricolori" în faţa georgienilor s-a lăsat aşteptată ieri, în Cupa Europeană a Naţiunilor, pe stadionul Arcul de Triumf. 3.000 de spectatori au venit să-i încurajeze pe "stejari" în tentativa lor de a-i învinnge pe gruzini, în faţa cărora nu au mai cîştigat din 2010.

Românii au început meciul foarte bine şi au preluat repede iniţiativa. O acţiune excelentă a lui Apostol în minutul 14 a dus la primul eseu al partidei, reuşit de timişoreanul Carpo. Vlaicu a transformat cu siguranţă şi România conducea cu 7-0. Merab Kvirikashvili, transformerul Georgiei, a adus şi el primele puncte pentru echipa sa la jumătatea reprizei, dar Vali Calafeteanu a refăcut diferenţa de 7 puncte dintr-o lovitură de pedeapsă.

Georgia a preluat apoi iniţiativa, mai ales că Lucaci a văzut cartonaşul galben şi România juca în inferioritate. A fost 10-6 la pauză, acelaşi Kvirikashvili reuşind o nouă lovitură la "beţe".

Repriza greşelilor
În partea a doua, românii nu au mai avut luciditatea din prima repriză. Au greşit mult mai mult şi le-au dat posibilitatea georgienilor să pună presiune în permanenţă. România nu a mai contat din momentul în care Calafeteanu a transformat lovitura de pedeapsă din minutul 44.

Gruzinii au profitat din plin de forţa pachetului de înaintare şi au revenit repede în joc. Kacharava a marcat un eseu în minutul 50, iar Kvirikashvili a egalat la 13. Situaţia s-a complicat pentru România după ce Lucaci l-a lovit fără balon pe un adversar şi a văzut cartonaşul roşu. Georgia a profitat imediat şi Kvirikashvili şi-a demonstrat încă o dată precizia. Kolelishvili a văzut şi el însă roşu în faţa ochilor, luîndu-l la pumni pe Tincu, nervos că acesta l-a tras de păr!

Presiune degeaba
Vlaicu a ratat egalarea dintr-o lovitură de pedeapsă, iar în ultimele minute, România a stat numai în 22-ul adversarilor. Gruzinii s-au apărat însă cu dinţii, deşi la final, "tricolorii" i-au reproşat arbitrului englez Paul Doyle că nu le-a acordat un eseu de penalizare. "Au prăbuşit în două rînduri grămada, dar arbitrul s-a făcut că nu a văzut", a declarat căpitanul Tincu.

Trofeul e la ei
Prin victoria de la Bucureşti, georgienii au intrat şi în posesia trofeului "Antim Ivireanul", cel care se oferă doar în urma disputelor România-Georgia. Gruzinii au cîştigat ambele dispute din actuala ediţie a Cupei Europene a Naţiunilor, 18-11 la Tbilisi şi 19-13 la Bucureşti. Totodată, Georgia nu mai poate pierde nici primul loc în Cupa Europeană a Naţiunilor, în actualul sezon, ei mai avînd de jucat cu Ucraina, în deplasare, şi cu Rusia, pe teren propriu.

CLASAMENT
1. Georgia 8 7 0 1 237-80 32p
2. România 8 5 0 3 219-95 26p
3. Rusia 8 4 0 4 171-174 20p
4. Portugalia 9 4 0 5 182-195 20p
5. Spania 8 4 0 4 175-222 20p
6. Ucraina 7 0 0 7 86-304 0p

sâmbătă, 10 martie 2012

Finala Romania - Georgia,LiveVIDEO pe GSP.RO si pe GSP TV de la ora 17:00

România vrea să-şi ia revanşa în faţa gruzinilor, în faţa cărora au pierdut la Cupa Mondială din Noua Zeelandă.

Anul trecut, pe 28 septembrie, la Palmerston North, în Noua Zeelandă, Georgia spulbera România la Cupa Mondială: 25-9. Pentru "tricolori" a venit vremea revanşei în faţa gruzinilor, azi, în Cupa Europeană a Naţiunilor.

Georgia e pe primul loc în clasament, dar o victorie, azi, i-ar propulsa pe "stejari" în fotoliul de lider. "Pentru noi, meciul cu Georgia e adevărata finală. Plus că avem încă în minte meciul de la Cupa Mondială şi ne dorim revanşa", a declarat Marius Tincu. "Disputa cu Georgia e evenimentul primăverii pentru noi. Ne aşteaptă un meci greu, în faţa unui adversar foarte puternic, dar ne vom juca şansa", a notat şi antrenorul Hari Dumitraş.

România nu se va putea baza pe Ovidiu Toniţa, reţinut în lotul echipei sale de club, Perpignan. Şi georgienii au ceva absenţe, dar au în formaţie multe vedete din prima ligă franceză. Între titulari, 11 rugbyşti din Franţa, dintre care cinci din prima ligă: Mamuka Gorgodze, Vasil Kakovin, Iuri Natriaşvili, Vito Kolelişvili sau Davit Kubriaşvili.

Clasament:
1. Georgia 28p
2. România 25p
3. Spania 19p
4. Portugalia 16p
5. Rusia 15p
6. Ucraina 0p

vineri, 9 martie 2012

Romania vs. Georgia: Echipele

Cele doua staffuri tehnice au facut astazi publice compozitiile pentru meciul de sambata, 10 martie.

ROMANIA – GEORGIA
10 martie 2012, ora 17.00
Arbitri: Paul Doyle, Andrew Small, Paul Dix,
Observator: Grzegorz Borkowski

Romania: 15. Iulian Dumitras, 14. Madalin Lemnaru, 13. Csaba Gal, 12. Cristian Dinis, 11. Adrian Apostol, 10. Florin Vlaicu, 9. Valentin Calafeteanu, 1. Mihaita Lazar, 2. Marius Tincu (C), 3. Paulica Ion, 4. Valentin Ursache, 5. Cristian Petre, 6. Mihai Macovei, 7. Viorel Lucaci, 8. Daniel Carpo
Rezerve: 16. Andrei Radoi, 17. Andrei Ursache, 18. Alin Coste, 19 Andrei Gorcioaia, 20. Florin Surugiu, 21. Constantin Gheara, 22. Dorin Manole

Georgia: 15. Irakli Machkhaneli, 14. David Kacharava, 13. Merab Sharikadze, 12. Merab Sharikadze, 11. Alexander Todua, 10. Merab Kvirikashvili, 9. Irakli Abuseridze (C), 1. Vasili Kakovin, 2. Yuri Natriashvili, 3. David Kubriashvili, 4. Giorgi Chkhaidze, 5. Giorgi Nemsadze, 6. Shalva Sutiashvili, 7. Viktor Kolelishvili, 8. Mamuka Gorgodze
Rezerve: 16. Revaz Belkania, 17. Mikheil Nariashvili, 18. Dimitri Basilaia, 19. Givi Berishvili, 20. Giorgi Begadze, 21. Tedo Zibzibadze, 22. Lasha Malaguradze

marți, 6 martie 2012

Mamuka Gorgodze: Gramada Romaniei poate face diferenta

Unul dintre cei mai reprezentativi jucatori ai nationalei Georgiei, Mamuka Gorgodze, a acceptat sa raspunda la cateva intrebari adresate de FRR.ro.

El crede ca forta inaintarii romane poate face diferenta in meciul de sambata.

FRR.RO: Cum vezi meciul cu Romania din CEN?
Mamuka Gorgodze: Romania este o echipa puternica si de aceea vom avea un meci greu.

FRR.ro: Cu ce puncte tari vine Georgia?
MG: Inaintasii georgieni au fost mereu puternici, dar jucatorii de treisferturi au facut progrese mari in ultimi ani.

FRR.ro: Ce a insemnat pentru tine experienta RWC2011? Dar victoria cu Romania?
MG: La toate Cupele Mondiale din 2003 si pana in prezent, nationala Georgiei a progresat, ceea ce este foarte bine pentru noi. Romania a jucat foarte bine la Cupa Mondiala, a fost foarte greu sa ii invingem.

FRR.ro: Ce jucator roman poate face diferenta in meciul de sambata?
MG: Cred ca toti inaintasii romani sunt foarte puternici. Impreuna pot face diferenta in acest meci.

FRR.ro: Cum explici infrangerea echipei tale cu Spania?
MG: Avem destul de multi jucatori noi in echipa, totodata Spania a progresat mult in ultima perioada si a jucat foarte bine in acest meci.

FRR.ro: Cum vezi Georgia in urmatorul CEN?
MG: Sper sa progresam in anii urmatori, inclusiv in CEN.

CV Mamuka Gorgodze

- a inceput la basket si a trecut la rugby la 17 ani,
- la 18 ani a fost convocat in nationala Georgiei de rugby,
- a jucat la trei Cupe Mondiale: 2003, 2007, 2011,
- din 2005 joaca in prima liga din Franta la Montpellier,
- dupa Cupa Mondiala din 2007 a inceput sa joace regulat pentru echipa de club pe postul de linia a doua,
- in 2009 a semnat cu Brive, dar Montpellier i-a despagubit cu 200.000 de euro,
- este recunoscut ca un jucator indisciplinat – a acumulat 16 cartonase galbene de cand joaca in Franta,
- din sezonul 2010-2011 a inceput sa joace linia a treia,
- in ultimul sezon cotidianul francez L’Équipe aprecia ca georgianul a devenit un jucator mobil si greu de oprit,
- la sfarsitul sezonul 2010-2011 acelasi ziar l-a desemnat cel mai bun jucator strain din Franta,
- la Cupa Mondiala din 2011 a fost numit Omul Meciului dupa partidele cu Romania si Anglia,
- este cel mai bun marcator al nationalei Georgiei, cu 19 eseuri,
- in 2011 a primit titlul de Cavaler al Sportului de la Ministerul Sportului din Georgia, fiind primul jucator de rugby care primeste aceasta distinctie,
- si Midi Olympique l-a desemnat in 2011 cel mai bun jucator strain din Top 14.

luni, 5 martie 2012

Povestea impresionantă a lui George Baltă!

În urmă cu şase ani, pe 11 martie, rugbystul George Baltă suferea un grav accident pe teren, în timpul unui meci. La un pas de moarte, diagnosticat cu traumatism vertebro-medular cervical, luxaţie anterioară bilaterală C6-C7, adică coloana vertebrală deformată în zona gâtului şi măduva secţionată complet, tânărul taloneur al Olimpiei Bucureşti a rămas paralizat de la piept în jos. Imobilizat în scaunul cu rotile, George nu a cedat destinului: şi-a dat bacalaureatul, a urmat o facultate, are două servicii şi luptă zilnic pentru a merge din nou.

Lumea lui George Baltă începe la câteva minute depărtare de Bucureşti, în comuna Dobroieşti. O căsuţă cochetă, cu un gard înalt din spatele căruia te întâmpină cu un lătrat scurt, mai mult prietenesc decât ameninţător, două ghemotoace de blană. Totul este cald, primitor, o atmosferă încălzită şi de razele firave ale soarelui ridicat în mijlocul cerului, dar şi de doamna Lorica, mama lui George, întruchiparea gazdei ideale.

George ne întâmpină în pragul camerei lui. Pare neschimbat: aceeaşi veselie molipsitoare, faţa toată un zâmbet, iar ochii mari albaştri te privesc cu seninătate. "M-aţi prins acasă acum că mi-am luat două zile libere de la serviciu să duc maşina la reparaţii, că în ultima vreme pică totul de pe ea", sună invitaţia atipică de a păşi în cameră. Un imens tablou cu All Blacks, secvenţe din meciuri, baloane de rugby totul face trecerea în cea de-a doua familie, cea a rugbyului. Sportul care în urmă cu şase ani era să îl coste chiar viaţa, când grămada pe care o lega de atâtea mii de ori l-a trădat. Era tot o zi de martie, la 5 zile după ce împlinise 20 de ani. "Din momentul în care mi-am revenit din comă, am învăţat să văd altfel viaţa, să apreciez lucrurile mărunte, să mă bucur de cele mai neînsemnate gesturi", spune el. Îşi trece mâna stânga peste faţă într-un gest scurt, după care o lasă să se odihnească pe genunchi.

Trezitul de dimineaţă, un chin

Din 2006, din ziua accidentului George a trăit totul, încet şi dureros. A fost întâi un pat de spital, apoi scaunul cu rotile, apoi sutele de ore de recuperare, făcute cu multă speranţă. Încet, încet şi-a recuperat braţele, spatele, a învăţat să-şi controleze degetele, iar progresele incredibile s-au reflectat şi în viaţa socială. A terminat liceul, şi-a dat bac-ul, a intrat la facultate şi acum se împarte între două servicii, unul în telecomunicaţii unde face supervizare şi unul la editura fostului preşedinte al FRR, George Straton, unde face documentare. "Am un program care îmi ţine mintea ocupată. La 07:30 în fiecare dimineaţă dau cu legitimaţia la muncă, la 15:30 îmi închei programul, vin acasă mă odihnesc un pic şi apoi încep recuperarea care durează vreo trei-patru ore. E bine că la al doilea job pot lucra de acasă şi asta mă ajută mult. Seara mă mai uit la un film şi cam asta e", schiţează repede George, planul unei zile obişnuite. "Cel mai greu este cu trezitul de dimineaţă, la 06:00. Sunt buimac şi morocănos, mă enervează că încă nu mă pot îmbrăca singur şi am nevoie de ajutor. În plus, îmi place să mă duc aranjat la muncă, sunt foarte atent la ce pun pe mine pentru că este o încăpere mare, comună şi nu te poţi duce oricum", zâmbeşte el.

"Nu vreau să fiu copilul de sticlă"

Dintr-un colţ al camerei doamna Lorica se amuză: "Dimineaţa nu ne mai înţelegem cu el, că nu se potriveşte tricoul cu pantalonii, că îi dam adidaşi şi nu merg cu hainele pe care le are. Ne mai supărăm unii pe alţii, dar ne trece repede". George aşteptă să termine ce are de spus şi îi aruncă o privire scurtă, înţepătoare. "Ne mai şi supărăm, dar ştii că de multe ori am dreptate. Mie nu-mi place să fiu cocoloşit. Câteodată mai strig la ei să mă lase în pace să mă descurc singur, să văd eu că pot face asta sau măcar că încerc, nu vreau să fiu copilul de sticlă", explică el. Se face brusc tăcere : mama şi fiul se privesc şi îşi zâmbesc complice.

Vorbeşte repede şi râde tot timpul, plin de viaţă. O veselie molipsitoare care te cuprinde fără să îţi dai seama şi care, parcă, te încarcă pozitiv. Toate vorbele se rotesc în jurul cuvântului magic, rugby. Privindu-l te întrebi de unde are atâta putere să meargă mai departe. Dar oare are şi căderi, momente în care deznădejdea, dezamăgirea şi îndoielile îşi fac loc în inima lui? "Uneori mă mai apucă gândurile, de ce sunt aşa, de ce eu, când am impresia că recuperarea merge prea lent, că progresele nu sunt destul de mari, că nu voi mai putea schimba nimic. Atunci dau muzica la maxim, mai sun un prieten sau intru pe facebook", spune el."Nu vreau să ne plângem de milă"

George vorbeşte cu maturitate, realist, dar nu resemnat, iar umbrele care îi trec fugar peste faţă păstrează toate încercările pe care destinul i le-a scos în cale. "Am pierdut mulţi prieteni. Nu pot să oblig pe nimeni să fie prieten cu mine. Vin unii, pleacă alţii. Am suferit după fiecare pierdere, dar merg mai departe", continuă el. Zâmbeşte trist şi îşi trece iarăşi mâna peste faţă. Nici ieşirile la adunările celor care au aceeaşi problemă cu el nu au fost de folos pentru că le-a refuzat din start. "Nu accept situaţia asta şi mă feresc să ies cu alte persoane cu handicap. Am vorbit cu mulţi dintre ei şi sunt resemnaţi, s-au obişnuit cu gândul acesta. Eu am nevoie de oameni puternici, care să mă motiveze să muncesc mai mult. Nu am nevoie de mila nimănui" , oferă el încă o lecţie.

Privirea i se întunecă pentru o clipă şi se opreşte pe una din roţile scaunului. "Orice s-ar întâmpla viaţa merge mai departe", spune pierdut în gânduri. Este o deviză pe care a preluat-o de la fratele lui Florin care a murit în 2009, cu o zi înainte de a împlini 26 de ani, din cauza unei malformaţii a inimii. O încercare la fel de grea ca accidentul din 2006, care l-a motivat şi mai mult să se ridice din scaunul cu rotile. "Îi sunt dator asta lui Florin, i-am promis că mă voi ridica pentru el şi exact asta voi face", apăsa el cuvintele. Pecetluieşte totul cu un zâmbet nou şi se întoarce la rugby.

Povestea merge mai departe...

Primul an (2006-2007) Accidentul, negarea şi primele progrese

"E faza de început, cu cele mai mari speranţe că poţi reveni, că vor apărea rezultatele rapide, că vei merge în curând. Dar e şi faza conştientizării, că tot ce sperai şi ai visat nu are nicio legătură cu ce trăieşti. Am avut nevoie de un psiholog pentru că îmi era ruşine să ies aşa afară, să mă vadă lumea în cărucior. Cel mai greu an, anul în care ai pierdut totul şi trăieşti o nouă viaţă".

Progrese: "Am reuşit să stau în cărucior după ce la primele încercări aveam niste ameţeli cumplite, am început să îmi folosesc mâinile, să mă deplasez singur în cărucior".

Prima ieşire: meciul de rugby România - Franţa.

Anul doi (2007-2008) Remedii miraculoase şi independenţă mai mare

"Anul marilor dezamăgiri. Mulţi au venit şi mi-au promis că mă fac bine, cu bioenergie, cu toate metodele posibile, vraci, energie cuantică, am încercat tot ce era de încercat. La început îţi pui speranţe că auzi şi zici că poate poate, iar cu fiecare eşec devii parcă mai resemnat. Mi-am dat seama că doar de mine depinde să mă pun pe picioare, că trebuie să muncesc mai mult la recuperare".

Progrese: "Am reuşit să mă spăl singur, să am un control mai bun al mâinilor".

Anul trei (2008-2009) Pierderea fratelui

"Anul care m-a dat peste cap. Nu ştiu dacă am trecut peste pierderea lui Florin, încerc să nu mă gândesc la asta, vreau să îmi ocup mintea să nu îmi pun iarăşi sute de întrebări. A fost anul în care am plâns tot timpul. Florin era totul pentru mine, era prima mea viaţă".

Progrese: "Mai multă forţă în braţe, am început să prind încredere în mine şi siguranţă, iar acupunctura m-a ajutat enorm, mi-a reglat mult sensibilitatea la mâini şi picioare".

Anul patru (2009-2010) Primul serviciu

"16 aprilie 2010 a fost prima zi de muncă după cinci ani de pauză. A fost ciudat cu trezitul de dimineaţă, dar într-un fel era bine pentru că aveam altă activitate, gata am devenit un om al muncii. Parcă toată viaţa mi s-a schimbat iaraşi, dar într-un fel deveneam un om obişnuit, un om care munceşte pentru a obţine ceea ce vrea".

Progrese: "Am învăţat să mă urc şi să cobor singur dintr-o maşină obişnuită"

Anul cinci (2010-2011) Miracolele nu vin singure

"Cinci zile pe săptămână la muncă, două servicii, cam tot timpul ocupat şi plecat de acasă, am mai rărit cu recuperarea. Totuşi vreo 3-4 ore zilnic mai trag de fiare, lucrez la şpalier. Sunt conştient că doar prin această muncă îmi pot împlini visul de a merge din nou. Miracolele nu vin singure, trebuie să munceşti pentru ele. Sper dar sunt realist, e ca în zicala aceea că Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă».

Progrese: "Am prins mai mult echilibru la muşchii spatelui, am învăţat să mă întorc singur în pat".

"Vreau să mai simt încă o dată iarba sub picioare"

George a "placat" cu sinceritate întrebările incomode.

Când ai plâns ultima oară?
Anul trecut, de Sărbători. În momentele când se adună familia e cel mai greu fără fratele meu, Florin. Şi duminicile sunt grele, când ne adunăm toţi la masă. Suntem foarte legaţi ca familie şi nu cred că vom trece vreodată peste dispariţia lui.

Când ai râs ultima dată?
Acum. Sunt un tip vesel, rar mă vezi mohorât sau supărat. Râd tot timpul, iar la serviciu am nişte colegi super care fac o atmosferă frumoasă.

Ce te-a enervat ultima dată?
Maşina cu care mă deplasez, pică tot timpul ceva la ea. Mă enervează că trebuie să bag banii tot timpul în repararea ei decât să fac altceva cu ei.

Ce îţi place să mănânci?
Peşte, orez, paste. Aaa şi ciorbă. Nicio zi fără ciorbă! (râde)

Două servicii, recuperare, eşti cam ocupat...
Să ştii că mai am timp să mă şi plicitisesc. Noaptea e cel mai greu. Dorm trei-patru ore pe noapte, după care încep să mă foiesc. Mai apar şi gândurile, oricum trece greu timpul.

George, la ce visezi?
În primul rând îmi doresc o maşină, să fac rost de bani şi să pot adapta o maşină mică obişnuită să mă descurc singur cu ea, să nu mai depind de tata. Îmi doresc apoi să fiu sănătos ca să pot lupta în continuare pentru visul meu: acela de a simţi încă o dată iarba sub picioare.

"Mihăiţă trebuie să lupte mai mult"

 Accidentul suferit de Mihăiţă Neşu, asemănător cu al lui George, l-a făcut pe tânărul rugbist să încerce să îl ajute pe acesta să treacă mai uşor peste această perioadă. Cei doi vorbesc aproape zilnic la telefon sau pe internet, iar George îi oferă sfaturi şi îl încurajează: "Trebuie să tragă de el, să nu aştepte minuni că eu am aşteptat şase ani şi nu au mai venit. Depinde şi de el să devină mai independent. Nimic nu se compară cu satisfacţia de a te putea spăla singur, sau aceea de a ţine o lingură în mână".Articol publicat de Mirela Basescu.

vineri, 2 martie 2012

Vali Ursache le raspunde iubitorilor de rugby

Fanii de pe pagina de facebook a FRR (romanian rugby federation) l-au ales pentru un interviu pe Stejarul Vali Ursache.

El activeaza in a doua liga franceza, la echipa Aix-en-Provence si in acest an a avut ocazia sa joace la echipa nationala alaturi de fratele sau, Andrei Ursache.

Asadar, iata-l pe Vali fata in fata cu iubitorii de rugby.

Cosmin Mito: Cand te-ai apucat de acest sport, de ce l-ai ales? Ce te-a determinat?
Vali Ursache: Am inceput sa practic acest sport in anul 2002, la varsta de 16 ani. Nu a fost o alegere, ci pur si simplu soarta. Intamplarea a facut sa fiu “copilul” potrivit la locul potrivit. Echipa de rugby din Ciorogirla, antrenata de Dl Stefan Popescu, “Nea Fane”, se afla in cantonament in Statiunea Baltatesti (NT) iar antrenamentele se tineau pe terenul de sport al scolii din satul meu natal Valea Seaca (NT). Copil fiind, am fost foarte captivat de ceea ce faceau acei baieti pe teren si imi doream sa invat si eu. Nea Fane m-a remarcat, iar in scurt timp am inceput sa evoluez la aceasta echipa. La inceput a fost foarte greu. dar cu timpul am inceput sa practic sportul cu balonul oval cu foarte multa placere si daruire.
Ce m-a determinat? In primul rand dorinta de a-mi ajuta familia si dorinta de a deveni o persoana mai reponsabila.

Barbu Gabriel: Daca ar fi sa o iei de la “0″, ai face tot rugby? Sau te-ai apuca de un sport mai banos?
Vali Ursache: Da, daca ar fi sa o iau de la “0″ as opta tot pentru rugby. Acest sport mi-a oferit cele mai mari satisfactii si realizari pe plan professional, si sincer nu m-as vedea practicand altceva.

Lucian Mircescu: Ce sfaturi ar da Vali Ursache unor copii care tocmai s-au apucat de acest sport? Dar parintilor?
Vali Ursache: Sfatul meu pentru copii ar fi: daca incepeti practicarea rugbyului, sa va tineti de acest sport, chiar daca este un sport dur si greu, in acelasi timp este si frumos. Te disciplinezi, te formezi ca barbat si iti constuiesti un caracter puternic.
Iar sfatul pentru parinti: sa fie alaturi de copii, sa-i sustina si sa-i incuraje indiferent de ce se intampla in timpul unui meci de rugby.

Mihaela Miu: Cum vezi viitorul rubgy-ului romanesc, in conditiile socio-economice actuale?
Vali Ursache: Din pacate, problemele socio-economice au afectat nu doar rugbyul ci si alte sporturi din Romania. Cred insa ca atata timp cat exista iubitori ai sportului cu balonul oval, exista viitor pentru rugbyul din Romania.

Costin Petrescu: Iti doresti sa revii in campionatul intern? Doreste sa antrenezi dupa retragere? Ce te-a atras la sportul cu balonul oval?
Vali Ursache: Deocamdata nu imi doresc sa revin in campionatul intern, evoluez in strainatate de prea putin timp, iar visul oricarui practicant de rugby este de a ajuge sa evolueze la un nivel cat mai inalt. Inca nu m-am gandit ce voi face dupa retragere, mai am multe de aratat ca si sportiv.
Ce m-a atras la acest sport? Este destul de greu pentru mine sa raspund la aceasta intrebare, probabil vazandu-i pe baieti cum dau totul pe teren. mi-am dorit sa fiu ca ei.

Pe final, Vali a dorit sa transmita cateva cuvinte fanilor nationalei frunzei de stejar: “In primul rand vreau sa le multumesc fanilor ce m-au ales pe mine dintre toti jucatori foarte buni care sunt in acest moment la Nationala Romaniei, pentru mine a fost o onoare sa raspund intrebarilor lor. Consider ca viictoriile obtinute de nationala se datoreaza si fanilor care au fost alaturi de noi in orice conditii… si ii asteptam sa fie alaturi de noi si sambata, 10 Martie, la meciul impotriva Georgiei”.