sâmbătă, 16 iunie 2012

Otar Turaşvili a debutat pentru România

Turaşvili este primul străin care joacă pentru România
Naţionala de rugby a României este la o victorie de a-şi adjudeca trofeul IRB Nations Cup. Parcursul fără greşeală al "stejarilor" s-a datorat şi unuia dintre jucătorii de forţă ai pachetului de înaintare, taloneurul Otar Turaşvili. Jucătorul născut şi crescut la Tbilisi a trecut peste marea rivalitate dintre România şi Georgia de pe terenul de rugby şi a acceptat să îmbrace tricoul brodat cu frunza de stejar. "După ce joci prima dată în tricoul ţării pentru care vrei să dai totul, lucrurile se schimbă. Mă simt ca un român acum", zâmbeşte el.

Ar fi vrut în Franţa
De trei ani, Otar Turaşvili joacă şi vorbeşte româneşte. A păşit pentru prima dată în campionatul autohton în 2009 la Farul, a rămas încă un sezon la "marinari", după care anul trecut a făcut mutarea spre Timişoara, echipă pretendentă la titlul SuperLigii. De ce România? "Doream să merg în Franţa, să dau probe acolo, însă aveam probleme în obţinerea vizei şi colegii care erau la Farul mi-au spus că e un rugby bun aici şi că merită să vin", explică el. Alături de cei cinci colegi gruzini, adaptarea în oraşul de malul mării a fost uşoară. "Am învăţat româneşte în şase luni, totul era nou pentru mine, însă mi-a plăcut felul de a fi al oamenilor. Sunt mult mai deschisi şi mai comunicativi", zâmbeşte uriaşul cu ochi albaştri.

"Românii au fost mai rapizi"
"Tura" a început rugbyul la 16 ani, iar calităţile native l-au propulsat repede spre echipa Lokomotiv Tbilisi şi loturile naţionale de U18, U19 şi U20 ale Georgiei. Aici s-a oprit însă şi legătura cu rugbyul gruzin: "Eu am tot aşteptat convocarea la seniori, nu a venit, în schimb, România a fost interesată de mine şi am apreciat acest lucru. Nu am niciun regret că am făcut această alegere". În echipa naţională s-a integrat repede, mai ales că îi ştia pe mulţi dintre băieţi. "M-au acceptat din prima, aştept să văd însă care este botezul surpriză pe care mi l-au promis băieţii", se amuză el.

Duelul dintre România şi Georgia pe teren nu-l sperie şi mărturiseşte că aşteaptă meciul în care va lega grămezi cu foştii colegi: "Va fi un meci cu o intensitate puternică, dar trebuie să joci cu sânge rece, iar cel mai bun să câştige". Până atunci, "Tura" strânge rândurile cu "stejarii" şi joacă duminică (ora 20:00) cu trofeul IRB Nations Cup pe masă, în faţa Italiei pe stadionul "Arcul de Triumf", din Bucureşti.

A fost o surpriză convocarea, speram, dar îmi era greu să cred că se va întâmpla. Sunt fericit că pot ajuta naţionala
Otar Turaşvili, jucător România

Tricoul în care a debutat Turaşvili pentru România îl va face cadou, cu autograf, unui prieten
Îi place bucătăria românească, preferatele lui fiind caşcavalul pane, micii, sarmalele şi ciorba de burtă
Turaşvili este în curs de obţinere a cetăţeniei române

26 de ani va împlini Otar Turaşvili pe 14 iulie.                                                               Articol publicat de Mirela Basescu

“Lupii” Bucureşti şi-au aflat adversarii din Challenge Cup 2012-2013

"Lupii" Bucureşti , selecţionată ce reprezintă România în cea de-a doua competiţie valorică intercluburi din Europa, Challenge Cup a fost repartizată în grupa a patra a turneului. Astfel, românii vor avea ca adversari echipele Bath (Anglia), Calvisano (Italia) şi Agen (Franţa).
Echipele care vor câştiga grupele şi cele mai bune trei componente ale locului secund se vor califica în sferturile de finală ale competiţiei. Finala este programată pentru 17 mai 2013, la Dublin.

La ediţia trecută, "Lupii" Bucureşti au terminat pe locul 3 în Grupa 1, după Stade Francais şi Worcester Warriors, reuşind să obţină două victorii, 34-7 cu Crociati, la Bucureşti şi 26-13 cu Crociati, în deplasare.

Grupele din Challenge Cup:
Grupa 1: Gloucester (Anglia), London Irish (Anglia), Bordeaux-Begles (Franţa), Mont-de-Marsan (Franţa);
Grupa 2: Perpignan (Franţa), Worcester (Anglia), Rovigo (Italia), Bizkaia Gernika (Spania);
Grupa 3: London Wasps (Anglia), Newport (Ţara Galilor), Bayonne (Franţa), Rugby Mogliano (Italia);
Grupa 4: Bath (Anglia), Calvisano (Italia), Agen (Franţa), Lupii Bucureşti (România);
Grupa 5: Stade Francais (Franţa), Newcastle (Anglia), Prato (Italia), Grenoble (Franţa).