Nord contra Sud. Nu e un război de secesiune, ci o sărbătoare mondială. În rugby, duelul pentru întîietate se dă între Europa şi Oceania, plus cîteva state din Pacificul de Sud
Rugbyul s-a născut în Anglia, dar a cunoscut o mai mare dezvoltare în Sud. De altfel, sportul cu balonul oval s-a răspîndit de-a lungul şi de-a latul Imperiului Britanic, ajungînd şi în dominioanele din Sud. Fără concurenţa fotbalului, rugbyul a devenit sportul naţional în Noua Zeelandă, Africa de Sud, Samoa, Fiji şi chiar în Australia, acolo unde doar cricketul atinge popularitatea sportului cu balonul oval. De altfel, în Noua Zeelandă, rugbyul e materie obligatorie în şcoli, atît la băieţi, cît şi la fete!
Rivalitatea dintre cele două emisfere rugbystice datează de foarte multă vreme, poate de la primul turneu întreprins de o selecţionată britanică în 1891 sau de la primul turneu al All Blacks în Europa, în 1905. Ea s-a desăvîrşit însă în secolul 20, o dată cu apariţia Cupei Mondiale, în 1987.
Care sînt forţele Sudului?
Triunghiul Bermudelor
În primul rînd, Noua Zeelandă, ţara care reprezintă în rugby ceea ce înseamnă Brazilia în fotbal. Reprezentativa All Blacks a cîştigat prima Cupă Mondială, pe care a şi găzduit-o, în 1987. A mai terminat o dată pe locul doi (1995) şi de două ori pe trei (1991, 2003), dar pentru Noua Zeelandă doar locul unu contează.
Australia se mîndreşte cu două Cupe Mondiale (1991, 1999). "Wallabies" au fost aproape de a face tripla, dar au pierdut dramatic, după prelungiri, în faţa Angliei, în 2003.
Africa de Sud e o altă mare putere a Sudului. "Springboks" au şi ei două Cupe Mondiale (1995 şi 2007) în condiţiile în care la prima ediţie, în 1987, nu au participat, din cauza regimului de apartheid.
Care sînt forţele Nordului?
Anglia - Franţa - Ţara Galilor
Anglia este singura echipă din Nord care a oprit în 2003 seria de succese ale sudiştilor. Victoria a fost şi mai însemnată mai ales că triumful a venit într-o finală contra Australiei, chiar la Sydney, în faţa a 82.957 de spectatori.
Franţa a ajuns de două ori în ultimul act, dar de fiecare dată "cocoşii" au pierdut, în 1987 şi 1999. Important însă pentru francezi e că la cinci din cele şase ediţii ale Cupelor Mondiale, ei au prins semifinalele!
Ţara Galilor e ultima echipă europeană care a intrat în afacerea Nord contra Sud. "Dragonii" au cucerit bronzul în 1987, dar de atunci nu au mai prins semifinalele.
5-1 în disputele directe
Statisticile constituie aproape întotdeauna cel mai bun criteriu de comparaţie. Şi, în cazul acestui duel al emisferelor, lucrurile sînt clare. Sudiştii sînt mai buni. Au cîştigat de cinci ori trofeul William Webb Ellis, pe cînd nordiştii nu se pot lăuda decît cu un singur triumf. Care va fi deznodămîntul după World Cup 2011? Răspunsul îl vom afla abia pe 23 octombrie, după finala de la Auckland.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu