vineri, 22 iulie 2011

Cupa Mondiala de Rugby din Noua Zeelanda


Federatia internationala sustine ca CMR 2011 va genera cele mai mici profituri din ultimii 12 ani.

Cupa Mondiala de Rugby (CMR), eveniment gazduit in septembrie de Noua Zeelanda, a generat pana in acest mo­ment castiguri de 220 de milioane de dolari neo-zeelandezi (aproximativ 126 de milioane de euro) doar din vanzarea biletelor. Impulsul pe care-l vor resimti insularii „All-Blacks“ este estimat la aproximativ 1,3 miliarde de dolari, o suma importanta chiar si pentru o tara cu cea mai industrializata economie dintre natiunile din zona Pacificului de Sud.

Organizatorii celei de-a saptea reuniuni rugbistice mondiale din istorie au anuntat foarte satisfacuti ca pana la aceasta ora s-au vandut un milion de bilete pentru competitia care va avea loc intre 9 septembrie si 23 octombrie. ,,Este un rezultat fantastic. Este numarul pe care nu speram sa-l atingem cu doua luni inainte de competitie. Ne asteptam ca aceasta cerere de tichete sa continue, asa cum a fost cazul si la Cupa Mondiala din 2007, din Franta, si in 2003, din Australia. Interesul este clar in crestere. Daca toate tichetele vor fi vandute, incasarile pe aceasta zona vor ajunge la aproximativ 165 de milioane de euro”, a declarat mai deunazi Martin Snedden, presedintele comitetului de organizare. Cele mai bune locuri pentru finala Cupei Mondiale vor ajunge pana la 2.250 de dolari neo-zeelandezi (NZD) (1.600 USD), a dezvaluit acelasi Martin Snedden pentru site-ul oficial al competitiei. Pretul ar putea creste insa de cateva ori, asa cum s-a intamplat la finala Rugby World Cup 1999, de pe Millenium Stadium din Cardiff, cand in ziua meciului un tichet s-a vandut pe piata neagra cu 2.700 de lire sterline. Tarifele pentru CMR 2011 pleaca de la 30 USD pentru „grupe” si ajung pana la 1.600 USD pentru locurile cele mai scumpe de la finala. Biletele pentru sferturile de finala s-au vandut la preturi cuprinse intre 290 si 580 NZD, iar cele pentru semifinale vor varia intre 290 si 700 NZD. Biletele la partidele pe care „All-Blacks“ le vor disputa cu Franta si Tonga, in prima faza a turneului, vor costa intre 120 si 450 NZD.

Profit de 125 mil. euro in 2007

Cupa Mondiala de Rugby 2011 reprezinta, fara indoiala, cel mai profitabil eveniment sportiv organizat vreodata de neo-zeelandezi, fiind totodata evenimentul ,,number one” al acestui an. Estimarile generale de profit au fost prezentate deja de oficialii guvernului de la Wellington, care mizeaza pe 2-2,3 miliarde de dolari neo-zeelandezi, adica aproximativ 1,3-1,4 miliarde de dolari americani. Dupa Jocurile Olimpice de vara, Campionatul Mondial si Campionatul European de fotbal si Turul ciclist al Frantei, Cupa Mondiala la Rugby reprezinta a cincea competitie din lume ca audienta. International Rugby Board (IRB), institutie ce-si asigura 90% din venituri din Cupele Mondiale, se arata destul de reticenta fata de CMR 2011, despre care spune, in pofida prognozelor optimiste ale specialistilor, ca va genera totusi cele mai mici profituri din ultimii 12 ani. Spre comparatie, editia din 2007, din Franta, a adus federatiei internationale aproximativ 125 de milioane de lire sterline, calculele pentru Anglia 2015 ajungand undeva la minimum 300 de milioane de lire sterline.

Vuvuzelele, interzise

Vuvuzelele, trompetele folosite de spectatori la Cupa Mondiala de Fotbal din Africa de Sud, vor fi interzise la Cupa Mondiala de Rugby din 2011, potrivit site-ului oficial al competitiei. Pe lista lucrurilor interzise pentru spectatorii care participa la World Cup Rugby 2011 se numara „goarnele sau amplificatoarele de sunet, instrumentele muzicale si fluierele“. Vuvuzelele au fost interzise si la meciul de rugby desfasurat anul trecut in Africa de Sud, la Newlands, dintre nationalele Frantei si Tarii Galilor.PIB-ul tarii gazda, imbogatit cu 180 mil. USD

Un studiu realizat anul trecut de compania de consultanta Deloitte&Touche arata ca o Cupa Mondiala organizata de una dintre marile forte din rugby (Anglia, Noua Zeelanda, Franta, Africa de Sud) ar aduce venituri directe si indirecte de minimum 2 miliarde de euro si valoare adaugata in economia locala de 1,1 miliarde de euro. Astfel, numai din taxele percepute pe produsele si serviciile care se pun in miscare, guvernul de la Wellington va incasa in jur de 100 de milioane de dolari neo-zeelandezi. Care sunt factorii ce transforma CMR intr-un eveniment cu un potential profit atat de generos? Cupa Mondiala beneficiaza de fiecare data de un public platitor foarte numeros si de cel mai mare numar de turisti transfrontalieri (dupa CM de fotbal si JO).

In urma cu patru ani, in Franta, au fost numarati peste doua milioane de spectatori la cele 48 de partide. Cu o pondere mare in randul suporterilor din clase sociale mai sanatoase, Cupa Mondiala la Rugby atrage turisti cu o deschidere larga spre „a cheltui“, comparativ cu multe alte sporturi.

Deloitte a anticipat 1,5 milioane de spectatori platitori de bilet si peste 70.000 de turisti straini in Noua Zeelanda (fata de 60.000, cati au fost in Australia in 2003), contributia la PIB-ul tarii fiind estimata la aproximativ 180 de milioane de dolari americani.
500 de milioane de oameni au urmarit finala din 2007

In tarile cu traditie in acest sport, rugby-ul si Cupa Mondiala reprezinta o afacere extrem de profitabila. Spre exemplu, in 2003, in sambata finalei Anglia-Australia, traficul in centrul Londrei s-a diminuat cu peste 60%, iar cele 15.000 de puburi si cluburi unde s-a transmis meciul au vandut peste 38 de milioane de halbe de bere, de cinci ori mai mult decat intr-o sambata obisnuita. Patru ani mai tarziu, la CMR din Franta, s-a estimat ca 500 de milioane de oameni din intreaga lume, adica aproximativ 5,8% din populatia planetei, au urmarit in direct finala Cupei Mondiale de pe Stade de France, castigata de Africa de Sud cu 15-6 in fata Angliei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu