După 14 zile petrecute pe Valea Prahovei, pentru ”stejari” urmează două săptămîni pe Litoral, timp în care vor pune la punct ultimele detalii legate de pregătire.
În ultima zi a stagiului de la Poiana Braşov, în mijlocul naturii, staff-ul "naţionalei" condus de antrenorul Romeo Gontineac împreună cu cei 30 de jucători au intrat în sala de şedinţe. S-au aşezat pe scaune şi au început discuţiile la fel ca la şcoală. Cu scheme desenate pe tablă, cu evaluare făcută de fiecare sportiv, cu concluzii.
Au pregătit tactica pentru antrenament pînă la ultimul detaliu, iar la final au analizat evoluţia pe care au avut-o pe durata celor două săptămîni petrecute în inima Carpaţilor: 100% motivaţie, 95% omogenitate, 90% încredere, 80% rezistenţă. "Am realizat aproape tot ce ne-am propus, am lucrat la toate compartimentele, dar mai ales la partea fizică. A ieşit aşa cum ne-am dorit", a declarat Gontineac, antrenorul reprezentativei.Debut în forţă
Cu temele puse la punct, cei 40 de "stejari" s-au îndreptat spre terenul de antrenament. Cu zeci de mingi, saci cu echipamente şi determinare maximă. Aşezaţi în cerc în jurul antrenorilor precum copiii care ascultă poveştile istorisite de învăţătoare, rugbyştii tricolori s-au încurajat şi au început şedinţa de pregătire. Timp de o jumătate de oră s-au axat pe partea fizică. Alergări uşoare, schimburi de pase, exerciţii de încălzire întrerupte de medicul care aranja cu meticulozitate bandajele pe încheieturi, acolo unde se văd cel mai bine dovezile efortului. Pe margine, Ursache şi Florea, doi dintre oamenii de bază ai echipei, s-au mulţumit doar să privească. Din cauza unor accidentări uşoare au fost menajaţi, însă asta nu i-a împiedicat să intervină de multe ori cu sfaturi si indicaţii utile.
Experienţă pozitivă
"Mai repede, mai repede! Măriţi viteza! Bravo, băieţi! Aşa trebuie să faceţi!", au strigat la un moment dat cei trei tehnicieni în timp ce urmăreau cu atenţie cronometrele. "Atenţie pe aripi. Nu mai lăsaţi spaţii descoperite! Haide, haide!", s-au auzit şi încurajările lui Gontineac. Aflat pentru prima dată în postura de antrenor în pregătirea pentru Cupa Mondială, după patru ediţii la care s-a aflat în teren, tehnicianul de 37 de ani nu se teme. Deoarece recunoaşte că experienţa pe care a acumulat-o în cariera de jucator îl ajută acum. Înţelege mai bine ce simt elevii săi, ştie cînd şi cum să intervină.
Muncă, efort, concentare
Prima jumătate a antrenamentului s-a încheiat. A fost urmată de partea tehnică, cu scheme de joc, grămezi, zeci de transformări, încercări, eseuri. Sub îndrumarea celor din staff, jucătorii s-au împărţit în două grupuri, iar fiecare a început pregătirea specifică. Din ce în ce mai concentraţi, atenţi la fiecare explicaţie, "stejarii" au repetat pînă la epuizare tot ce li s-a cerut. Urmăriţi de pe margine de o armată de brazi falnici care înconjoară stadionul din Poiană. Pe o jumătate de teren se făceau grămezi organizate, pe cealaltă se construiau şi se marcau eseuri. "Nu e bine aşa. Mai repede, mai repede! Nu mai face asta!", a repetat în cîteva rînduri Gontineac. Iar de fiecare dată cînd jucătorii auzeau aceste cuvinte se opreau şi făceau zece flotări. O dovadă a seriozităţii şi rigurozităţii cu care au tratat fiecare indicaţie.
După încă 20 de minute în care au improvizat un meci, "galbenii" şi "albaştrii" s-au îndreptat spre antrenor. Pentru că la finalul fiecărui antrenament se trag concluzii. "A fost aproape perfect cum v-aţi comportat astăzi, mai ales în prima parte. Mai avem de lucrat la agresivitate, trebuie să fim mai atenţi pe contraatc şi să ne concentrăm şi mai mult. Iar asta urmează să punem la punct în următoarele săptămîni. Oricum, bine lucrat. Bravo!" au fost cuvintele care au descris cel mai bine cele două ore de pregătire. O pregătire istovitoare, dar care nu i-a împiedicat pe cei 30 de "stejari" să zîmbească şi să se îndrepte mulţumiţi spre camerele lor. Pentru că prima parte s-a încheiat cu bine, iar acum gîndurile se îndreptă spre cel de-al doilea stagiu de pregătire. Unde procentele de 95%, 90% şi 85% se vor transforma în 100%.